2024. május 14. | 14:43

Több száz dolgozóval délután kettőkor közölték: megszűnt a munkaviszonyuk.

Pénteken meglehetősen szokatlan események zajlottak le az iváncsai akkumulátorgyárban. Ott történt mindez meg, ahol a gyártósorok már működnek, ám csak tesztüzemben.

Az egyik elbocsátott alkalmazott arról számolt be az RTL Híradó számára, hogy pénteken délután kettőkor kiabálni kezdett a műszakvezetőjük. Azt mondta, baj van, és menjen mindenki oda.

Ezt követően összepakoltak és kimentek a munkások. Elvették tőlük a belépőkártyáikat, az öltözőkulcsaikat is, és felszólították őket, hogy távozzanak.

Többen azt mondták, már hallottak olyan híreket, hogy lesznek elbocsátások. Mások teljesen meglepődtek, mivel nem számítottak rá, hogy elbocsáták őket.

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke, Székely Tamás elmondása szerint másfél hete folyt a tárgyalás a cégekkel a bérekről. Megállapodás nem született,de azt az ígéretet kapták, hogy a saját dolgozóikat nem fogják elbocsátani.

Székely Tamás szerint csak kölcsönzött munkaerőt mentettek fel a munkavégzés alól. Számuk azonban jelentős, több mint ezer főről van szó elmondása alapján.

Az ott dolgozók is tartanak attól, hogy bármikor elveszthetik az állásukat. Van, aki úgy tudja, hogy a magyar vezetőség azon dolgozik, hogy a magyar munkavállalók ne váljanak egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé. Most kirgiz valamint ukrán állampolgárokat rúgtak ki.

Bod Péter Ákos közgazdász azt mondta az RTL-nek, hogy gazdasági okai vannak a döntésnek. A tervekkel ellentétben jóval kevesebb elektromos autót vásárolnak Európában. Szerinte ennek a következménye, hogy az összeszerelő fázisban csökken a munkaerőigény.

Elképzelhető, hogy újabb elbocsátások lesznek, mondták a dolgozók. Egyelőre azonban erről nem érkezett még hír.

Április végén már lehetett hallani arról, hogy nem tökéletesek a körülmények az iváncsai akkumulátorgyárban. A kommunikáció nehéz a munkások és a főnökeik között, és a kulturális különbségek is érzékelhetők.

Március közepén egyszer még a termelést is le kellett állítani, miután a dolgozók orvérzésre, fejfájásra valamint hányingerre panaszkodtak. Akkor küldték ki az üzemből a dolgozókat, amikor az egyik éjszakai műszakban a munkások erős, szúrós szagra figyeltek fel, és ezt jelentették a műszakvezetőnek.

A dolgozók akkor azt mondták, hogy az üzemorvos szerint nagy valószínűséggel vegyszeres mérgezést kaptak. Mentőt ugyanakkor nem hívtak hozzájuk.

A munkások gyártástechnológiai hibát emlegettek, míg a katasztrófavédelem szerint hozzájuk nem futott be ilyen bejelentés. A cég akkor az RTL Híradó megekerésésre azt a választ adta, hogy a szúrós szag annak következtében léphetett fel, mivel karbantartási munkákat végeztek az egyik berendezés szivattyúján. A munkát ideiglenesen fel is kellett függeszteni, a házon belüli tűzoltók irányították a dolgozók evakuálását.

Kilenc munkás került akkor az üzemorvoshoz vizsgálatra. A levegő minőségét megvizsgálták, és nem találtak problémát. Az elektroszivárgást kizárta a cég, és megjegyezte, hogy a kilenc beteg másnap fel is tudta venni a munkát.

Google Maps