2023. szeptember 15. | 01:54

Ami eddig spekulációnak tűnt, az végül igazzá vált.

Szeptember 13-án látott napvilágot a hír, hogy a Volkswagen zwickaui gyárában leépítésekre kerülhet sor. Az e-autókat gyártó üzemben 2500 ideiglenes alkalmazott dolgozik, az ő állásuk forgott kockán.

Ebben a létesítményben készülnek a MEB platformra készülő járművek. Ezek közé tartozik az ID.3-as mellett az ID.4-es ész a ID.5-ös modellek, továbbá az Audi Q4 e-tron és a Cupra Born is.

A dolgozókat csütörtök délelőtt egy munkaértekezlet keretein belül tájékoztatták a jövőjükről.

„Az elmúlt években 1,2 milliárd eurót fektettünk be a zwickaui telephelyen, és jelentősen nőtt a személyzet létszáma. Több mint 3000 új alkalmazottat vettünk fel, akik többsége kezdetben ideiglenes szerződéssel dolgozik. Elköteleztük magunkat, hogy 540 ideiglenes alkalmazottat végleg felveszünk” – nyilatkozta később a VW szóvivője.

A jelenlegi piaci helyzet azonban lépéseket követelt. Az ideiglenes szerződések közül 269 nem került meghosszabbításra.

A Volkswagen Emdenben már tett hasonló intézkedéseket. A wolfsburgi gyárban rövidített munkaidőt vezettek be, mivel a belsőégésű motorok gyártásához hiányzik egy fontos alkatrész.

Kérdés, hogy más, határozott idejű szerződéssel rendelkező munkavállaló állása veszélyben van-e Zwickauban. Több dolgozónak is a következő hónapokban fog lejárni a szerződése.

A Volkswagen zwickaui üzemében történt leépítések oka az elektromos autók iránti alacsony kereslet. Különösen az ID-sorozat három modellje iránt alacsonyabb a kereslet annál, mint amire a VW számított.

Bár a VW több elektromos járművet ad el Németországban, mint a vetélytársai, a helyzet nem túl rózsás számukra. Az Automobilwoche azt írja, átszervezésekre lehet számítani a Volkswagen háza táján. Az ID.5 Emdenben és Chattanoogában is készül. A tervek szerint a wolfsburgi gyártósorról az ID.3 modelljei is legördülhetnek.

Volkswagen