Talán az eső lehetősége riasztott el sok nézőt a Kamion Európa-bajnokság szombati napjától, pedig ahogy ezt a Hungaroringen már megszokhatta mindenki, a pálya völgyében szinte megjósolhatatlan előre, hogy mikor esik, és ha esik, mennyi ideig. Most pedig kifejezetten jó idő volt!

A fő futam sok izgalmat és magyar szemmel nézve remek eredményt hozott. Pedig a Q1 időmérő és a Superpole nem alakult a legjobban, legalábbis a német Tankpool 24 csapatban versenyző Kiss Norbi nagyon csalódott volt a negyedik helyével. Az időmérő másik nagy meglepetését a cseh Adam Lacko szolgáltatta, aki a Buggyra International Racing System csapat színeiben megszerezte a pole-pozíciót. Az időmérőn másodikként a bajnokságot most vezető Jochen Hahn, harmadiként a magyar OXXO kamionjában versenyző Ryan Smith kvalifikálta magát.

Kamion Európa-bajnokság

Az OXXO kamionja már hiányzó lökhárítóval

Aztán jött az első futam, ahol Norbi remek küzdelemmel két helyet javított, és végül a mezőnyben legerősebb Die Bullen Von Iveco Magirus csapat Ivecója tudta csak maga mögött tartani (2,45 másodperccel), Jochen Hahnnal a volánjánál. Ehhez persze kellett Norbi harcossága is, amiben néhány karcolást is összeszedett, de szerencsére csak műanyag alkatrészek sérültek, ezeket pedig könnyen pótolják a futamok között.

Ettől az eredménytől végre Norbi is jobb kedvre derült, ugyanis előre elmondta, hogy Hahnnal jelenleg nem tudják felvenni a versenyt, és az igazi harc majd mögötte lesz. A célt elérte, mégpedig úgy, hogy végig Hahn nyakában lihegett, a mezőny pedig erősen leszakadt kettőjükről. Norbi nagyjából azonos köridőket futott, mint Hahn, ami ígéretes, ám ahhoz nagyobb sebességkülönbség kell, hogy egy profi versenyzőt meg lehessen előzni a kanyargós Hungaroringen

Hungaroring

Az első futamon Kiss Norbi végig ott lihegett Jochen Hahn nyakán

Harmadik helyezett a szintén Ivecóval versenyző Sfeffi Halm, az egyetlen hölgyversenyző lett, aki hét másodperccel Norbi után ért célba. Norbi második helye azt jelentette, hogy a második, vagyis fordított rajtrácsos futamon a negyedik sorból indulhatott.

Az OXXO Hungary Truck Racing Team hozta a fő futam leglátványosabb eseményét, Ryan Smith ugyanis a célegyenes végén nagyot ütközött az elé behúzódó spanyol Antonio Albacete kamionjával, aki keresztbe is fordult előtte.

Smith MAN kamionja nem sérült meg komolyan, a lökhárítóját vesztett gépét nagy küzdelemben be tudta még hozni a hetedik helyre. A balesetet a futam végéig nem értékelték ki a FIA ellenőrei, így akkor még nem lehetett tudni, hogy Smith honnan indulhat a második futamon. Végül kiderült, hogy Smith 30 másodperces büntetést kapott, így a 15. helyre sorolták vissza.

Kiss Norbi és Jochen Hahn

Kiss Norbi elégedett a második helyével

A szituációban látszott, hogy Smith a nemzeti színű kamionban nagyon komolyan veszi a mogyoródi futamot, és talán éppen ez a nagy akarás volt az oka annak, hogy nem adta fel időben a pozícióját. Amikor pedig már egyértelművé vált, hogy Antonióval össze fognak ütközni, akkor késő volt fékezni, a fűre kicsúszva pedig egy 5,5 tonnás monstrum irányíthatatlan.

Smith egyébként nem mindennapi figura, a második futam előtt ő volt az egyetlen, aki nem ült bent erősen koncentrálva a kamionjában, hanem a pálya szélén viccelődött azzal, hogy a futam végén fent fog állni a pódiumon, amire Sárosi Brúnó csapatfőnök csak annyit mondott, hogy rendben, de vigyázzon a kamionjára!

Tankpool 24 kamionja

Kiss Norbi kamionja előtt a rajtrácson

Hogy mi lett Adam Laczkóval, aki az első helyről indulhatott az első futamon? A cseh óriási szerencsétlenségére összeszedett egy defektet, ezért örült, hogy egyáltalán be tudta hozni a kamionját a kilencedik helyre. Az vigasztalhatta legfeljebb a peches cseh versenyzőt, hogy Smith büntetésével a nyolcadik helyre lépett előre, így a fordított rajtrácsos második futamon megint az első helyről indulhatott.

A második, fordított rajtrácsos futam

Adam Laczko az első futammal ellentétben itt tökéletesen rajtolt, gyorsan kilőtt a mezőny előtt, és magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. Azért volt egy kis izgalom, mert Laczko a végén olyan csúnyán elfékezte magát, hogy a mögötte haladó Rene Reinert majdnem megelőzte.

Norbi is jól kezdett, a második kör környékén már a hatodik helyen gurult, ő maga Sasha Lenz-t támadta, miközben mögötte Steffi Halm jött keményen, aki meg is előzte Norbit. A magyar veresenyző a leintésig megtartotta az ötödik helyét, de ami a legfontosabb, a futam végéig maga mögött tudta tartani a nagy rivális Jochen Hahn-t, így az éllovashoz képest egy pontot sikerült lefaragnia a hátrányából.

Kiss Norbi

A rajt előtti pillanatok

Ryan Smith megint izgalmas versenyt futott, ami biztosan nem tett jót Sárosi Brúnó OXXO csapatfőnök és Tököly László elnök idegrendszerének. A brit a 16. helyről indult, de 3-4 kör után eszeveszett tempóban a 10. helyre verekedte fel magát. Nem sokáig örülhetett, mert egy szabálytalanság miatt boxutca áthaladásra kötelezték, amivel mindent elveszített, amit az első öt körben sikerült megnyernie, vagyis visszaesett a 15. helyre. A mansfieldi srác azonban nem adta fel, ismét előzésekbe kezdett, és egy elképesztő hajrá után végül újra a 10. helyen volt. Imádom!

Ryan Smith

Ryan Smith és az OXXO csapatfőnöke, Sárosi Brúnó a második futam előtt

A szombati napon okos versenyzéssel Kiss Norbi összesen 21 pontot szerzett, nagy riválisa, az éllovas Jochen Hahn pedig 25 pontot kapott, vagyis négy ponttal nőtt a különbség közöttük. És ami egészen elképesztő, Ryan Smith a maga 10. helyével bizony pontszerző helyre futott be! A cseh Laczko második futamon szerzett győzelme pedig 10 pontot ért.

Ezek után nagyon várom a vasárnapi futamokat!

Fotók:

  • Háfra Zsolt

Forrás: