2017. október 30. | 15:48

Avagy ha elromlott az autód szervója, még nem biztos, hogy annyira rossz a helyzet, hogy ezzel oda is lesz a régóta betervezett balatoni nyaralásod

Beküldött írás alapján

Idén nyáron nagy izgalommal vártuk végre a július derekát, hiszen hosszú évek óta nem voltunk nyaralni és most végre időt szakíthattunk rá. Párom rugalmas munkaidejét maga osztja be, így bármikor el tudott szabadulni, fiunk Botond éppen most fejezte be a nagycsoportos ovit és iskolakezdés előtt álló, utolsó nagy szünetét tölti. Egyedül nekem problémás a munkám. Bár már régóta egyeztettem a főnökömmel, csak nagyon nehezen tudott egy hetet ideadni mert tele van zsúfolva ügyfelekkel a nyár közepe és nem szívesen enged el ilyenkor bárkit is nyaralni.

Egyrészt ez volt az oka annak, hogy nem mentünk el sehova nyaranta, másrészt a kisfiunk is még túl pici volt, harmadrészt meg nem akartunk busszal vagy vonattal menni nagyobb távra, saját autónk meg nem volt. Idén tavasszal azonban sikerült egy gyönyörű autót vennünk a közeli használt autó kereskedésben. Párom választása alapján égő vörös színű autót kerestünk, amiben hárman is bőségesen elférünk és a csomagtartója is elég nagy egy hosszabb kiránduláshoz is. Végül egy Citroën C3-as mellett döntöttünk, amiben automata sebességváltó, központi zár, riasztó, elektromos ablakemelő, mp3 lejátszó, klíma berendezés, Tempomat, ABS és szervokormánymű is volt.

Itt van a nyár, irány a Balaton!

Nagy nehezen tehát sikerült egy hetet kikönyörögnöm a főnökömtől, de mivel bizonytalan volt a szabadságolásom dátuma, így nem foglaltunk előre szállást. Ami persze nem okozott gondot, hiszen tudjuk, hogy egy olyan nagy városban mint amit mi is kinéztünk, minden második házon kinn van az a jellegzetes „Zimmer Frei” felirat. Úti célunk nem volt más mint a napfényes Siófok, a pihenni vágyók paradicsoma, ahol már néhány évvel ezelőtt, párommal kettesben is voltunk és élveztük az Aranypart adta homokos vízpart gyönyöreit. Idénre is ezt terveztük, csak most Botit is felkészítettük a nagy nyaralásra. Hétvégén bepakoltunk és hétfőn korán reggel el is indultunk nemrég vásárolt modern autónkkal a nagyvilágnak.

Alig mentünk 15-20 kilométert és éppen hogy elfogyasztottuk a korai reggelinket utazás közben, amikor furcsa kopogó hangra lettünk figyelmesek, ami a kormányműből hallatszott. Nem értettük mitől lehet és bár voltak rossz sejtéseink, hiszen korábban is tapasztaltuk már ezeket a zajokat a kormány tekergetésekor, de inkább tovább haladtunk. Sajnos azonban alig negyed óra autózás után a kormánymű meghibásodott. Érezhetően csökkent a szervohatás, majd remegések közepette feladta a harcot. Mivel első szervós autónkról volt szó, nem mertünk tovább haladni, nehogy valami nagyobb baleset érjen bennünket, ezért szóltunk szüleimnek, hogy segítsenek hazajutni és le kellett fújnunk a nyaralást.

Nagyobb volt az ijedtség mint a baj!

Még aznap amikor hazaértünk bevittük apukámmal a városunkban lévő szerelőhöz az autót. Ahogy édesapám és én is gyanítottuk, a kormánymű meghibásodása okozta a gondot. Bár a nyaralást el kellett halasztani, a főnököm annyira örült, hogy mégis ott tudtam lenni ezen a héten, hogy augusztusra két hét szabadságot is megítélt. Így a kocsi kormánymű felújítását követően, immáron fix dátumokkal felvértezve, lefoglaltuk augusztusra Siófokon a számunkra ideális kis apartmant és néhány héttel a szörnyű csalódást okozó szervó tragédia után, ismét útra keltünk.

A kormánymű javítás nagyszerűen sikerült. A kormány sokkal jobban reagált a korábbiaknál a forgatásokra – így valószínűleg már akkor is hibás volt amikor megvásároltam. A nagy szakértelemmel rendelkező autószerelők pedig mindent megtettek, hogy gyorsan és precízen javítsák meg a meghibásodott szervó kormánymű rendszert. Mi pedig egy csodálatos, stresszmentes, 10 napos balatoni nyaralás emlékével lettünk gazdagabbak a korábbi kellemetlenségek ellenére is.

A cikk megjelenését a Szervokormány Javítás támogatta.