Magyar idő szerint vasárnap hajnalban visszatért a ringbe a legendás Mike Tyson. Az 54 éves bokszoló a szintén illusztris karriert magáénak tudó Roy Jones Jr. ellen lépett a kötelek közé. A bemutatómérkőzés iránt természetesen hatalmas volt az érdeklődés.

Tyson a nyolcvanas és kilencvenes években uralta a nehézsúlyú kategóriát. Pályafutása csúcsán hatalmas vagyonra tett szert, állítólag több mint 250 millió dollárt keresett a legsikeresebb időszakában. Nem meglepő, hogy Tyson fényűző életet élt, luxuslakásokat és méregdrága kocsikat vásárolt. Természetesen minket az utóbbi történet érdekel jobban, így következzen most 10 dolog, amit „Iron Mike” autós gyűjteményéről tudni érdemes.

10. Tyson első autója egy 1985-ös Cadillac Eldorado volt

A nyolcvanas évek elején Mike Tyson érinthetetlen volt a nehézsúlyú bokszolók mezőnyében. Szinte minden meccsét kiütéssel nyerte meg, ráadásul a kategória nagyjai ellen. 19 győztes mérkőzést követően megajándékozta magát egy rendkívül stílusos Cadillac Eldoradóval. Az autó ára 1985-ben 30 ezer dollár (9 millió forint) volt. Abban az időben a Cadillac Eldorado volt a gazdagság egyik széles körben elterjedt szimbóluma – naná, hogy Tyson sem akart lemaradni a többiektől.

Cadillac Eldorado

9. 21. születésnapjára egy Rolls-Royce Silver Spurt vett magának

Amerikában 21 évesen válnak törvényileg nagykorúvá az állampolgárok, jelentős mérföldkő ez az életükben. Tyson sem aprózta el a dolgokat, megvásárolta magának minden idők egyik legcsodálatosabb Rolls-Royce limuzinját. A bokszvilág királyának uralkodóhoz méltó jármű dukál.

Rolls Royce Silver Spur

8. 1987-ben megnyerte az IBF szervezet övét, rögtön meg is jutalmazta magát

A Silver Spur természetesen nem volt elég Tyson számára. A Tony Tucker felett aratott kiütéses győzelemmel megnyerte az IBF szervezet bajnoki övét, majd rögtön megjutalmazta magát egy Rolls-Royce Corniche modellel. A brit luxusgyártó összes terméke kézzel készült, az aprólékos munka mesteri eredményével pedig minden Rolls-Royce tulajdonos büszkén közlekedik.

Rolls Royce Corniche

7. Két éven belül két csúcskategóriás Mercedest vásárolt

Mike Tyson előszeretettel barátkozott a Hollywood-i elittel, ahol a Mercedes autói rendkívül népszerűnek számítottak a nyolcvanas években. Tyson egyik jóbarátja a tragikusan elhunyt rapper Tupac Shakur volt, aki imádta a Merciket, ebből a rajongásból pedig a bokszolóra is átragasztott egy adaggal. 1989-ben Mike vásárolt magának egy 48 ezer dolláros (14,5 millió forintos) Mercedes Benz SL-osztályt.

Egy évvel később Tyson meglepő vereséget szenvedett Buster Douglas ellen. Fájdalomdíja egy 1990-es Mercedes Benz 500 SL volt.

Tyson

Tyson Mercedese

6. Iron Mike a Ferrarikat is szerette

Egy méregdrága luxusautókból álló gyűjtemény nem lenne teljes egy-két Ferrari nélkül. A szóban forgó időszakban Tyson három évet töltött börtönben nemi erőszak vádja miatt. Miután szabadult, visszaszerezte bajnoki címét Frank Bruno legyőzésével, a sikert egy Ferrari F50 megvásárlásával ünnepelte. Az 512 lóerős motor 325 km/h-s végsebesség elérését tette lehetővé.

Ferrari F50

5. Tyson Ferrari 456 GT Spyder modelljét még a Brunei szultán is megirigyelte

Kevesen mondhatják el magukról, hogy megengedhetik maguknak azokat a luxusautókat, melyek a Brunei szultán ízlésének megfelelnek. Nem véletlen azonban, hogy az uralkodó és Mike Tyson gyűjteményében is van egy-egy Ferrari 456 GT Spyder.

Tyson Ferrari 456 GT Spyder

A Pininfarina tervezésű csoda akkoriban a világ egyik leggyorsabb autójának számított. 300 km/órás végsebesség, 5 másodperces 0-100 gyorsulás – ezek az adatok a mai sztenderdek szerint is elég jól csengenek.

4. Első Lamborghinijét egy Las Vegasban aratott győzelmét követően vásárolta meg

1996-ban Tyson elvesztette jóbarátját, Tupac Shakurt. Érzelmileg nehéz időszakon ment keresztül. Ebben az évben Las Vegasban bokszolt Bruce Sheldon ellen, a győzelmet követően pedig jött a szokásos autóvásárlás. A Lamborghini Super Diablo 500 ezer dollárba (150 millió forintba) került. Ebből a modellből mindössze hét darab készült.

Lamborghini

3. A Holyfield elleni vereséget követően egy Jaguar XJ220 modellel vigasztalódott

Mike Tyson sokak számára azzal vált igazán híressé, hogy kettejük mérkőzése közben kiharapott egy darabot Evander Holyfield füléből. Amikor a két bajnok összecsapott egymással, Tyson formája kissé hanyatlott, a nehézsúlynak pedig új királya lett Holyfield személyében. Iron Mike a vereségért is kapott 25 millió dollárt, melyet gyorsan el is szórt különböző luxuscikkekre. Vett magának egy új Lamborghinit és egy Jaguar XJ220-ast. Az utóbbi modell elképesztő teljesítménymutatóinak köszönhetően lenyűgöző élményt adott tulajdonosának.

Jaguar XJ220

2. Bentley nélkül nem teljes az élet

A Rolls-Royce és a Bentley modellek egyértelműen az autóipar luxustermékei közé tartoznak. Tyson Rolls-Royce vásárlásairól már korábban esett szó, ám természetesen a Bentley sem maradhatott ki a bajnok gyűjteményéből. A bajnok választása egy 300 ezer dolláros (90 millió forintos) Continental SC modellre esett. Ebből az autóból mindössze 73 példány készült.

Bentley

1. A fent említett autók nagy része ma már nincs Tyson tulajdonában

Mike Tyson hatalmas vagyont halmozott fel pályafutása során, ám ennek jelentős részét elszórta, vagy törvénysértések nyomán elveszítette. 2003-ban csődbe ment, így autós gyűjteményének csodálatos darabjait kénytelen volt árverésre bocsájtani.

aukció

Sajnálni azért nem kell Tysont, hiszen számos sikeres, stabil bevételt generáló vállalkozása van, egy közülük az Iron Mike Genetics, amely gyógyászati célú marihuánatermesztésre szakosodott.