2022. május 15. | 08:20

A díjakkal agyonhalmozott sorozatban számtalan érdekes jármű jelent meg.

A Maffiózók (The Sopranos) kitörölhetetlen nyomott hagyott az egyetemes popkultúrában, a mai napig sokan ezt tartják minden idők egyik legjobban megírt sorozatának. A nézők mellett a kritikusok is imádtak, amit a 21 Emmy- és 5 Golden Globe-díj is jól jelez. A cselekmény Tony Soprano körül zajlik (az őt alakító James Gandolfini sajnálatos módon 2013 nyarán elhunyt), aki egyszerre próbál helyt állni családapaként és maffiafőnökként. A sorozatban számtalan kultikus jármű felbukkant hosszabb-rövidebb időre, most ezek közül választottunk ki 10-et.

BMW Z3

A kétüléses német sportkocsi gyártása 1995 szeptemberétől 2002 júniusáig tartott, az E36/7 kód alatt futó roadster modellek kezdetben 4 hengeres motort kaptak, a paletta 1996-ban bővült ki a 6 hengeres motorral; a kivehető keménytető opcionális tartozékként volt elérhető. Hogy az alábbi kocsi pontosan hány lóerős volt, arról nincs információ. Az autó egyébként az 5. évad 7. részében bukkan fel, Chris Moltisanti veszi el J.T. Dolan forgatókönyvírótól részleges fizetség gyanánt, miután a férfi adósa lesz az alvilág ismert figurájának, de a zaciban nem jut elég pénzhez.

Cadillac DeVille

A régimódi gengszterek sztereotip maffiaautókat szoktak vezetni, nem volt ez másképp Salvatore „Big Pussy” Bompensiero esetében sem, aki egy Cadillac DeVille-lel közlekedett az első két évadban. A sorozatban megcsodálható példányt egy V8-as motor hajtotta.

Cadillac Escalade ESV

Ezt a 2003-as fehér Cadillacet Tony Soprano karaktere használta az utolsó három évadban, rengeteg epizódban feltűnt. Számos kulcsfontosságú beszélgetés zajlott a jármű utasterében, és a sorozat második felében ez volt Tony elsődleges közlekedési eszköze, amikor a Soprano család nevében intézte üzleti ügyeit. Az autót egy 6,0 literes V8-as motorral szerelték, aminek maximális teljesítménye 350 lóerő, csúcs forgatónyomatéka pedig 515 Nm volt. A sorozatbeli Escalade értékét növelte, hogy Gandolfini a halála előtt három helyen is aláírta a kocsit, amit végül 120 ezer dollárért árvereztek el 2015-ben.

Chevrolet Suburban

Mielőtt a hierarchia csúcsára ért volna a gengszterek között, Tony Soprano egy Suburbannal közlekedett, ez epizódok elejére beszúrt bevezető alatt is ezt a kocsit vezeti, miközben hazafelé tart. A motorháztető alatt egy 5,7 literes, V8-as motor tette a dolgát, ami 250 lóerő leadására volt képes. Gandolfini egy üzenetet is hagyott a következő tulajdonosnak, amit a vezető oldali napellenzőhöz tett. A lapocskára a következőt írta a legendás színész: „Légy kedves az autómmal”.

Ford Mustang GT

A negyedik generációs Ford Mustang az 1994 és 2004 közötti modellévekben készült. A GT 1994 januárjában debütált, és jobb kezelhetőséget kínált, mint az alap Mustang vagy az 1993-as elődje. A sorozatban látott példányt Tony lánya, Meadow Soprano (Jamie-Lynn Sigler) használta, a gázpedálra lépve egy 4,6 literes, V8-as motor pörgött fel, ami 4400-as fordulaton 215 lóerőt adott le.

Ford Thunderbird

A 2002-ben bemutatkozott 11. generációs Thunderbird a Lincoln LS, a Jaguar S-Type és a Jaguar XF modellekkel osztozott a Ford által DEW-re keresztelt padlólemezen. Bár a Thunderbird külsőre nagyon eltért a többiektől, a műszerfalat, a kormánykereket és más díszítőelemeket a Lincoln LS-től kölcsönözte. Az autó egyetlen motorja a Jaguar által tervezett 4,0 literes V8-as volt, ami kezdetben 256 maximális lóerőt teljesített. Az AJ-30 kódjelű V8-ast az AJ-35 váltotta fel 2003-ban, ami magával hozta a változó szelepvezérlést is. Ez utóbbi motor 283 lóerővel ruházta fel a Thunderbirdöt.

Az első modellév után jelentősen visszaestek az eladások, ezért a Ford 2005-ben felhagyott a gyártásával. Az utolsó Thunderbird 2005. július 1-jén készült el. A sorozatban ez az autó Adriana La Cerva (Chris menyasszonya) tulajdona volt. A kocsi a 4. és 5. évadban is feltűnik többször.

SPOILER VESZÉLY: Nem világos, hogy mi történik az autóval, miután Silvio megöli Adrianát. A gyilkosságra azért került sor, mert Tony megtudja, hogy a nő folyamatosan köpött az FBI-nak. A feltételezés szerint Moltisanti egyszerűen eladta a járművet.

Hummer H2

Christopher az 5. évadban vásárol egy Hummert, amire nagyon vigyáz, még Tony Blundettót is megdorgálja, amiért az felrakta a lábát a műszerfalra. Ott mondja el, hogy egy 50 000 dolláros autóban utaznak. A fiatal maffiózó később a Bingnél tűnik fel a Hummerrel, amikor Tonyt vonja kérdőre az Adrianával folytatott állítólagos viszonya miatt.

A 2002-ben bemutatott minitankot egy 6,0 literes V8-as teszi igen erőssé, mely 5200-as fordulatszámon 321 lóerőt teljesít, a motor csúcs forgatónyomatéka 488 Nm. 

Maserati Coupé

A New York-i gengszter, Johnny „Sack” Sacrimoni az 5. évadban vásárolja meg ezt a járgányt, hogy megünnepelje a Lupertazzik főnökévé való avanzsálását. Sacrimoni uralma rövid életű, mivel letartóztatják és hosszú börtönbüntetést kap. Persze meg akarja akadályozni, hogy a szövetségiek lefoglalják a vagyonát, felesége, Ginny ezért inkább eladja az autót Christophernek 25 000 dollárért.

Sacrimoni ezen felbőszül, mivel ő 99 000 dollárt fizetett a sportkocsiért, tehát Ginny elég nagy veszteséggel adott túl rajta. Az autó végül az FBI-nál köt ki, a nyomozók ugyanis elkobozzák azt Christől az utolsó évad 10. epizódjában. Az olasz négykerekűt egy 4,2 literes V8 hajtja, aminek maximális teljesítménye 390 lóerő. A hátsókerék-meghajtású modell 4,9 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órára.

Oldsmobile Dynamic 88

Ez az oldtimer Livia Soprano tulajdona volt. A kocsi az első évadban tűnik fel először, amikor az idős asszony véletlenül elüti az egyik barátját. Tony ezt követően dönt úgy, hogy az édesanyjának ideje bevonulni egy nyugdíjas közösségbe, vagyis bedugja egy idősek otthonába. Az autó a 2. szériában tűnik fel újra, amikor Tony egyik testvére, Janice Soprano visszatér New Jersey-be, és beköltözik az anyja házába. A Dynamic 88 esetében egy 280 lóerős, 6,5 literes Rocket V8-as motorról van szó. 

Porsche Cayenne S 

Hogy kiengesztelje feleségét, Tony vesz Carmellának egy Porsche Cayenne-t. A kocsi a záró évad első részében látható először, majd a hátralévő részekben többször is felbukkan. A sorozatban látott példány egy 4,5 literes V8-assal lett felszerelve a gyártásakor, a járművet később 100 00 dollárért adták el egy árverésen.

Nyitókép forrása: Ford, Depositphotos

IMCDb.org

Screen Rant

Auto-Data.net

Wikipédia