13 dolog, ami veszélyesebb a motorozásnál

Közzétéve:
2019-06-16, 06:03

A következő összeállításból kiderül, hogy két keréken száguldozni nem is annyira halálos

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal 2017-es statisztikái szerint a motorbalesetben elhunytak száma 3%-kal csökkent. Abban az évben 5 172-en vesztették életüket motorkerékpáros szerencsétlenségben.

Fontos megjegyezni, hogy a statisztika ugyan a tengerentúli adatokra világít rá, ám alapvetően a listán szereplő dolgok Európában is igazak. A motorozáson túl számos egyéb tevékenység van a világon, mely még mindig több életet követel.

1. Dohányzás

Szerinted dohányozni menő dolog? Gondold át újra! A dohányzás még mindig rohamtempóban szedi áldozatait, legalább 8 millión halnak meg a cigaretta miatt. A világon közel 1 milliárd ember dohányzik, a statisztikák szerint a bagósok átlagban 10 évvel kevesebbet élnek. Tedd le a cigarettát, ha több időt szeretnél az unokáiddal tölteni!

2. Alkoholfogyasztás

„Ó Mr. Alkohol, hát itt vagy már megint…” - énekli Koncz Zsuzsa a népszerű retróslágerben. A túlzott alkoholfogyasztás a második leggyakoribb halálok világszerte. A statisztikák szerint Magyarország a 8. helyen áll az Unióban az egy főre jutó italozás tekintetében.

sört bontó ember a volán mögött

3. Az influenza

Közel fél millió ember hal meg világszerte influenzában évente. Elkerülhetőbbnek tűnik e betegség, mint egy közlekedési baleset, sokan azonban nem törődnek a megelőzéssel.

4. Kábítószer-túladagolás

Szomorú adat, hogy az Egyesült Államokban 2017-ben 70 200-an fogyasztottak annyi kábítószert, hogy nem élték túl annak hatásait.

5. Passzív dohányzás

A passzív dohányzás 2017-ben 41 000 ember halálát okozta Amerikában. Vigyázz, kikkel barátkozol!

dohányzó nő

6. Fegyvertartás

Az amerikai fegyvertartási szabályok szinte mindenki számára lehetővé teszik, hogy pisztollyal védjék tulajdonukat. 2017-ben 39 773 emberrel végzett a golyó a tengerentúlon, kétharmaduk öngyilkosságot követett el.

7. Megosztott figyelem autóvezetés közben

Nagyobb valószínűséggel szenvedhetsz balesetet, ha vezetés közben szendvicset eszel, borotválkozol, vagy filmet nézel. A leggyakoribb tevékenység, ami elvonja a sofőrök figyelmét, még mindig a szöveges üzenetek írása. Ne mobilozz vezetés közben!

8. Szex

Azt ugyan nem fogom javasolni, hogy ne szeretkezz – mindenesetre légy óvatos. Még mindig sokan halnak meg szexuális úton terjedő betegségekben.

szex az autóban

9. Lépcsőn lezuhanás

Évente 12 000 amerikai veszíti életét azért, mert leesik egy lépcsőn. Nézz a lábad elé, kapaszkodj a korlátba, és lehetőleg ne rohanj!

10. Ágyból kiesés

Hihetetlenül hangzik, de igaz, az Egyesül Államokban 10 836-an haltak meg 2017-ben „ággyal összefüggésbe hozható balesetben”.

ágyról leeső férfi

11. Háztartási vegyianyagok

Sokkal veszélyesebb otthon maradni, mint motorozni – a háztartásban használt tisztítószerek számos olyan vegyi összevetőt tartalmaznak, melyek életveszélyes lehetnek.

12. Autóvezetés

Ha autóba ülsz 1 a 103-hoz eséllyel halhatsz meg – ugyanez motorozásnál sokkal valószínűtlenebb: az esély 1 a 858-hoz.

13. Gyaloglás

Naponta egy hosszabb séta jót tesz az egészségednek, igaz? Rossz hír, hogy gyalogosként is komoly veszélyeknek vagy kitéve.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Harley motor
2015. május 17.
Te felülnél egy Harley-Davidsonra? Naná, pláne, ha még az iskolai eredményedet is javíthatod ezzel
Játék! Nevezd meg, melyik gyártó szolgáltatta a motort 10 gépjárműbe!
2017. augusztus 12.
Vajon ki tudod találni egy-egy fotó alapján, hogy melyik gyártó szolgáltatta a motort a kvízjáték során látható 10 autóba?

További hírek