13 dolog, ami veszélyesebb a motorozásnál

Közzétéve:
2019-06-16, 06:03

A következő összeállításból kiderül, hogy két keréken száguldozni nem is annyira halálos

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal 2017-es statisztikái szerint a motorbalesetben elhunytak száma 3%-kal csökkent. Abban az évben 5 172-en vesztették életüket motorkerékpáros szerencsétlenségben.

Fontos megjegyezni, hogy a statisztika ugyan a tengerentúli adatokra világít rá, ám alapvetően a listán szereplő dolgok Európában is igazak. A motorozáson túl számos egyéb tevékenység van a világon, mely még mindig több életet követel.

1. Dohányzás

Szerinted dohányozni menő dolog? Gondold át újra! A dohányzás még mindig rohamtempóban szedi áldozatait, legalább 8 millión halnak meg a cigaretta miatt. A világon közel 1 milliárd ember dohányzik, a statisztikák szerint a bagósok átlagban 10 évvel kevesebbet élnek. Tedd le a cigarettát, ha több időt szeretnél az unokáiddal tölteni!

2. Alkoholfogyasztás

„Ó Mr. Alkohol, hát itt vagy már megint…” - énekli Koncz Zsuzsa a népszerű retróslágerben. A túlzott alkoholfogyasztás a második leggyakoribb halálok világszerte. A statisztikák szerint Magyarország a 8. helyen áll az Unióban az egy főre jutó italozás tekintetében.

sört bontó ember a volán mögött

3. Az influenza

Közel fél millió ember hal meg világszerte influenzában évente. Elkerülhetőbbnek tűnik e betegség, mint egy közlekedési baleset, sokan azonban nem törődnek a megelőzéssel.

4. Kábítószer-túladagolás

Szomorú adat, hogy az Egyesült Államokban 2017-ben 70 200-an fogyasztottak annyi kábítószert, hogy nem élték túl annak hatásait.

5. Passzív dohányzás

A passzív dohányzás 2017-ben 41 000 ember halálát okozta Amerikában. Vigyázz, kikkel barátkozol!

dohányzó nő

6. Fegyvertartás

Az amerikai fegyvertartási szabályok szinte mindenki számára lehetővé teszik, hogy pisztollyal védjék tulajdonukat. 2017-ben 39 773 emberrel végzett a golyó a tengerentúlon, kétharmaduk öngyilkosságot követett el.

7. Megosztott figyelem autóvezetés közben

Nagyobb valószínűséggel szenvedhetsz balesetet, ha vezetés közben szendvicset eszel, borotválkozol, vagy filmet nézel. A leggyakoribb tevékenység, ami elvonja a sofőrök figyelmét, még mindig a szöveges üzenetek írása. Ne mobilozz vezetés közben!

8. Szex

Azt ugyan nem fogom javasolni, hogy ne szeretkezz – mindenesetre légy óvatos. Még mindig sokan halnak meg szexuális úton terjedő betegségekben.

szex az autóban

9. Lépcsőn lezuhanás

Évente 12 000 amerikai veszíti életét azért, mert leesik egy lépcsőn. Nézz a lábad elé, kapaszkodj a korlátba, és lehetőleg ne rohanj!

10. Ágyból kiesés

Hihetetlenül hangzik, de igaz, az Egyesül Államokban 10 836-an haltak meg 2017-ben „ággyal összefüggésbe hozható balesetben”.

ágyról leeső férfi

11. Háztartási vegyianyagok

Sokkal veszélyesebb otthon maradni, mint motorozni – a háztartásban használt tisztítószerek számos olyan vegyi összevetőt tartalmaznak, melyek életveszélyes lehetnek.

12. Autóvezetés

Ha autóba ülsz 1 a 103-hoz eséllyel halhatsz meg – ugyanez motorozásnál sokkal valószínűtlenebb: az esély 1 a 858-hoz.

13. Gyaloglás

Naponta egy hosszabb séta jót tesz az egészségednek, igaz? Rossz hír, hogy gyalogosként is komoly veszélyeknek vagy kitéve.

Forrás:

További autós hírek

Sajnos a legalapvetőbb KRESZ szabályokat is képesek sokan megszegni figyelmetlenségből. Ezen, a rendőrség által közzétett térfigyelő kamerás felvételen az látszik, hogy a kanyarodási...

A Sanghaj mellett, a Jangce folyó partján fekvő Vuhsziban található híd omlott össze. Sajnos három autóra rázuhant és a benne ülök azonnal meghaltak....

Mentőautó ütközött személyautóval Nyíregyházán, a Pazonyi úton vasárnap este. A baleset következtében a gépkocsiban utazó 31 éves nő a helyszínen életét vesztette. További...

Olvasónktól kaptuk a videót az Illatos úti tahó teherautósról. Írja: “Az illatos út elején egy teherautó a tilos jelzés ellenére piros lámpánál és...

Elképesztő állapotban szeretett volna a következő videó “főhőse” autót vezetni. Olvasónk, aki megakadályozta ezt, a következőt írta: “Akkor kezdtem el felvenni, miután kiesett...

Kapcsolódó írások

Játék! Nevezd meg, melyik gyártó szolgáltatta a motort 10 gépjárműbe!
2017. augusztus 12.
Vajon ki tudod találni egy-egy fotó alapján, hogy melyik gyártó szolgáltatta a motort a kvízjáték során látható 10 autóba?
Porsche 959
2019. április 23.
A 959-es és az F40-es volt a 80-as évek két nagyágyúja, ehhez kétség sem férhet. A Ferrari ikonná vált, a németnek viszont nem jutott annyi a rivaldafényből…
Harley motor
2015. május 17.
Te felülnél egy Harley-Davidsonra? Naná, pláne, ha még az iskolai eredményedet is javíthatod ezzel
Harley motorok menet közben oldalról
2019. április 03.
Végre itt a motoros idő, így a Harley egy teszthétvégével készül a motorozás szerelmeseinek