A 13 leghalálosabb útszakasz a világon

Közzétéve:
2020-09-26, 10:42

Kész életveszély ezeken az utakon közlekedni.

Az autók manapság biztonságosabbak, mint valaha. A balesetek sokszor azonban az adott útszakasz minőségén, biztonsági tényezőin múlnak. Következzen egy összállítás a világ legveszélyesebb útjairól, melyeket jobb elkerülni.

13. EN125, Portugália

Az EN125-ös számú út Portugália déli részén, a part mentén húzódik végig. Közvetlenül mellette található egy fizetős útszakasz, mely sokkal gyorsabb és biztonságosabb, az arra közlekedők azonban általában nem az útdíjköteles megoldást választják. A festői szépségű úton számos turista jár, az autósok próbálják előzgetni lassabban haladó társaikat, ezért gyakoriak errefelé a balesetek. Évente átlagosan 11 halálos kimenetelű szerencsétlenség történik ezen a szakaszon.

EN125, Portugália

12. Bruce Highway, Ausztrália

A több mint 1600 kilométer hosszú útszakaszon jelentős a teherforgalom, összességében nagyjából napi 100 ezer jármű veszi használatba ezt a zsúfolt gyorsforgalmi utat. Évente átlagosan 202 halálos baleset történik a „Szégyen Autópályája” becenéven emlegetett úton.

Bruce Highway, Ausztrália

11. I-45, Texas, Amerikai Egyesült Államok

A Houston és Dallas között húzódó, 458 kilométeres útszakasz hatalmas teherforgalmat bonyolít, emiatt hétköznapokon is zsúfolttá válik. Emellett az I-45 a térség vészhelyzeti kitelepítési útvonala is, ilyenkor az út megtelik menekülő autósokkal. A statisztikák szerint az ittas vezetés gyakran előforduló jelenség errefelé, talán ennek is köszönhető, hogy évente átlagosan 58 halálos balesetet regisztrálnak az útszakaszon.

I-45, Texas, Amerikai Egyesült Államok

10. I-4, Florida, Amerikai Egyesült Államok

A Disneyland felé vezető 214 kilométeres útszakaszon természetesen állandóan hatalmas a forgalom. Emellett a burkolatot gyakran javítják, így az úton folyó munkák miatt állandóan változik a megengedett sebesség, amit nem minden járművezetőnek sikerül betartania. Évente 33 halálos baleset történik ezen az úton. Egy őrültnek egyszer sikerült itt a belső sávban landolnia vitorlázórepülőjével. Ezen az útszakaszon tényleg bármi előfordulhat.

I-4, Florida, Amerikai Egyesült Államok

9. BR-116, Brazília

Ez a második leghosszabb útszakasz a dél-amerikai országban, mely összesen 4500 kilométer hosszan terül el. Különösen veszélyesnek mondható a Lages és Sao Paulo közti rész, ahol évente megdöbbentően sok, szám szerint 241 halálos kimenetelű szerencsétlenség történik évente. Nem csoda, hogy ez a szakasz megkapta a „Halál Autópályája” becenevet. Komoly problémát okoz a szintkülönbség, a változékony időjárási körülmények, valamint a jelentős teherforgalom is.

BR-116, Brazília

8. I-285, Georgia, Amerikai Egyesült Államok

A 102 kilométeres körgyűrű Atlanta városát veszi körül. Helyenként 12 sáv halad ugyanabba az irányba, így errefelé mindennaposnak mondhatóak a forgalmi fennakadások. Átlagosan 2 millió autó használja ezt az utat naponta. A kanyargós útszakaszon évente 29 ember veszíti életét.

I-285, Georgia, Amerikai Egyesült Államok

7. Zoji La Pass, India

Ezen a rövidke, 25 kilométeres útszakaszon rendkívül magas a halálozások aránya, köszönhetően annak, hogy egy nagyon keskeny, hegyi útról van szó, ahol semmilyen fizikai határolóelem nem védi az autósokat. A Zoji La Pass évente átlagosan 11 halálos áldozatot szed. Az indiai hatóságok egy alagút megépítésével szeretnék kikerülni ezt az utat, így növelve a közlekedési biztonságot abban a térségben.

Zoji La Pass, India

6. N2, Dél-Afrika

A 2267 kilométer hosszú útszakaszon 1095 halálos kimenetelű baleset történik évente. Ez egy elképesztő adat, melyet a rengeteg gyorshajtó, valamint a sok lassú jármű találkozása idézhet elő. A türelmetlen, állandóan előzni próbáló sofőr hibájából számos frontális ütközéssel végződő baleset következik be ezen az úton.

N2, Dél-Afrika

5. A104 Chiromo Road, Kenya

A 447 kilométer hosszan húzódó útszakasz Nairobit és az ugandai határt köti össze egymással. Az A104 hatalmas forgalmat bonyolít, errefelé sem tartják be az autósok a sebességkorlátozásokat, illetve a kamionsofőrök szeretnek spórolni az üzemanyaggal, hogy a fennmaradó részt később saját zsebükre tudják értékesíteni. A kamionosok gyakran presztízscsatát vívnak a buszosokkal, így nem csoda, hogy ezen az útszakaszon évente 320 halálos kimenetelű baleset történik.

A104 Chiromo Road, Kenya

4. Commonwealth Avenue, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken található Quezon City mellett található útszakasz rendkívül széles, ennek ellenére állandóan telítettek a sávok, hiába van belőlük helyenként 18. Az út gyengén van kivilágítva, a jelzőtáblák és útburkolati jelek sem egyértelműek, a vízelvezetése katasztrofális. Évente átlagosan 10 ember hal meg ezen a rövid szakaszon.

Commonwealth Avenue, Fülöp-szigetek

3. C5, EDSA, Roxas Boulevard, Manila, Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek fővárosa, Manila körül két félkörgyűrű húzódik, melyeket a Roxas Boulevard nevű út köt össze. Ezen a szakaszon évente 65 halálos végkimenetelű baleset történik a statisztikák szerint. Az úton túl sok a kamion és a motorkerékpár, a két jármű találkozásából pedig sok jó nem szokott kisülni.

C5, EDSA, Roxas Boulevard, Manila, Fülöp-szigetek

2. Szecsuan-Tibet autópálya, Kína

A világ legmagasabban fekvő autópályája 2253 kilométer hosszan terül el. Nem kevesebb mint 7500 halálos baleset történik itt évente. Ez egy őrületesen magas szám, ám maga a közlekedés is elég nagy őrültség ezen az úton. A 14 hegyláncon át kanyargó úton 99 olyan hajtűkanyar található, ahol semmi nem védi az autósokat a lezuhanástól.

Szecsuan-Tibet autópálya, Kína

1. Yungas Road, Bolívia

A 69 kilométer hosszú útszakasz La Paz és Coroico között biztosítja a közlekedést. Évente 300 halálos kimenetelű baleset történik itt, ennek ellenére közel 25 ezer kerékpáros is ellátogat Bolíviába, hogy kipróbálja a „halálutat”. Az országban egyébként jobboldali közlekedés van érvényben, ám ezen az úton baloldalon kell haladni. Egyáltalán nincs védőkorlát, az autó kereke csupán néhány centiméterre van a szakadék szélétől.

Yungas Road, Bolívia

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.

További hírek