Az autók manapság biztonságosabbak, mint valaha. A balesetek sokszor azonban az adott útszakasz minőségén, biztonsági tényezőin múlnak. Következzen egy összállítás a világ legveszélyesebb útjairól, melyeket jobb elkerülni.

13. EN125, Portugália

Az EN125-ös számú út Portugália déli részén, a part mentén húzódik végig. Közvetlenül mellette található egy fizetős útszakasz, mely sokkal gyorsabb és biztonságosabb, az arra közlekedők azonban általában nem az útdíjköteles megoldást választják. A festői szépségű úton számos turista jár, az autósok próbálják előzgetni lassabban haladó társaikat, ezért gyakoriak errefelé a balesetek. Évente átlagosan 11 halálos kimenetelű szerencsétlenség történik ezen a szakaszon.

12. Bruce Highway, Ausztrália

A több mint 1600 kilométer hosszú útszakaszon jelentős a teherforgalom, összességében nagyjából napi 100 ezer jármű veszi használatba ezt a zsúfolt gyorsforgalmi utat. Évente átlagosan 202 halálos baleset történik a „Szégyen Autópályája” becenéven emlegetett úton.

11. I-45, Texas, Amerikai Egyesült Államok

A Houston és Dallas között húzódó, 458 kilométeres útszakasz hatalmas teherforgalmat bonyolít, emiatt hétköznapokon is zsúfolttá válik. Emellett az I-45 a térség vészhelyzeti kitelepítési útvonala is, ilyenkor az út megtelik menekülő autósokkal. A statisztikák szerint az ittas vezetés gyakran előforduló jelenség errefelé, talán ennek is köszönhető, hogy évente átlagosan 58 halálos balesetet regisztrálnak az útszakaszon.

10. I-4, Florida, Amerikai Egyesült Államok

A Disneyland felé vezető 214 kilométeres útszakaszon természetesen állandóan hatalmas a forgalom. Emellett a burkolatot gyakran javítják, így az úton folyó munkák miatt állandóan változik a megengedett sebesség, amit nem minden járművezetőnek sikerül betartania. Évente 33 halálos baleset történik ezen az úton. Egy őrültnek egyszer sikerült itt a belső sávban landolnia vitorlázórepülőjével. Ezen az útszakaszon tényleg bármi előfordulhat.

9. BR-116, Brazília

Ez a második leghosszabb útszakasz a dél-amerikai országban, mely összesen 4500 kilométer hosszan terül el. Különösen veszélyesnek mondható a Lages és Sao Paulo közti rész, ahol évente megdöbbentően sok, szám szerint 241 halálos kimenetelű szerencsétlenség történik évente. Nem csoda, hogy ez a szakasz megkapta a „Halál Autópályája” becenevet. Komoly problémát okoz a szintkülönbség, a változékony időjárási körülmények, valamint a jelentős teherforgalom is.

8. I-285, Georgia, Amerikai Egyesült Államok

A 102 kilométeres körgyűrű Atlanta városát veszi körül. Helyenként 12 sáv halad ugyanabba az irányba, így errefelé mindennaposnak mondhatóak a forgalmi fennakadások. Átlagosan 2 millió autó használja ezt az utat naponta. A kanyargós útszakaszon évente 29 ember veszíti életét.

7. Zoji La Pass, India

Ezen a rövidke, 25 kilométeres útszakaszon rendkívül magas a halálozások aránya, köszönhetően annak, hogy egy nagyon keskeny, hegyi útról van szó, ahol semmilyen fizikai határolóelem nem védi az autósokat. A Zoji La Pass évente átlagosan 11 halálos áldozatot szed. Az indiai hatóságok egy alagút megépítésével szeretnék kikerülni ezt az utat, így növelve a közlekedési biztonságot abban a térségben.

6. N2, Dél-Afrika

A 2267 kilométer hosszú útszakaszon 1095 halálos kimenetelű baleset történik évente. Ez egy elképesztő adat, melyet a rengeteg gyorshajtó, valamint a sok lassú jármű találkozása idézhet elő. A türelmetlen, állandóan előzni próbáló sofőr hibájából számos frontális ütközéssel végződő baleset következik be ezen az úton.

5. A104 Chiromo Road, Kenya

A 447 kilométer hosszan húzódó útszakasz Nairobit és az ugandai határt köti össze egymással. Az A104 hatalmas forgalmat bonyolít, errefelé sem tartják be az autósok a sebességkorlátozásokat, illetve a kamionsofőrök szeretnek spórolni az üzemanyaggal, hogy a fennmaradó részt később saját zsebükre tudják értékesíteni. A kamionosok gyakran presztízscsatát vívnak a buszosokkal, így nem csoda, hogy ezen az útszakaszon évente 320 halálos kimenetelű baleset történik.

4. Commonwealth Avenue, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken található Quezon City mellett található útszakasz rendkívül széles, ennek ellenére állandóan telítettek a sávok, hiába van belőlük helyenként 18. Az út gyengén van kivilágítva, a jelzőtáblák és útburkolati jelek sem egyértelműek, a vízelvezetése katasztrofális. Évente átlagosan 10 ember hal meg ezen a rövid szakaszon.

3. C5, EDSA, Roxas Boulevard, Manila, Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek fővárosa, Manila körül két félkörgyűrű húzódik, melyeket a Roxas Boulevard nevű út köt össze. Ezen a szakaszon évente 65 halálos végkimenetelű baleset történik a statisztikák szerint. Az úton túl sok a kamion és a motorkerékpár, a két jármű találkozásából pedig sok jó nem szokott kisülni.

2. Szecsuan-Tibet autópálya, Kína

A világ legmagasabban fekvő autópályája 2253 kilométer hosszan terül el. Nem kevesebb mint 7500 halálos baleset történik itt évente. Ez egy őrületesen magas szám, ám maga a közlekedés is elég nagy őrültség ezen az úton. A 14 hegyláncon át kanyargó úton 99 olyan hajtűkanyar található, ahol semmi nem védi az autósokat a lezuhanástól.

1. Yungas Road, Bolívia

A 69 kilométer hosszú útszakasz La Paz és Coroico között biztosítja a közlekedést. Évente 300 halálos kimenetelű baleset történik itt, ennek ellenére közel 25 ezer kerékpáros is ellátogat Bolíviába, hogy kipróbálja a „halálutat”. Az országban egyébként jobboldali közlekedés van érvényben, ám ezen az úton baloldalon kell haladni. Egyáltalán nincs védőkorlát, az autó kereke csupán néhány centiméterre van a szakadék szélétől.