hétfő - 2022. szeptember 26.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az 1920-as években még nagyon más volt a közlekedés a nagyvárosokban - VIDEÓ

Némi utómunkával felfrissített felvételeken láthatod, milyen volt a forgalom New York, Párizs, vagy éppen Berlin utcáin.

Az I. világháború utáni időszak, az 1920-as évek világa a filmipar egyik kedvenc témája. A digitális technológiának, illetve egy NASS nevű Youtube-felhasználónak köszönhetően most utómunkával felújított felvételeken néhány nagyváros korabeli közlekedésébe nyerhetsz bepillantást.

A mai zsúfolt forgalmi viszonyokat látva az ember nem hinné, hogy hasonló problémák már 100 évvel ezelőtt is léteztek. A felvételen látható, hogy New York 5. sugárútján valósággal hemzsegnek a járművek, a közlekedés pedig rendőri irányítás mellett zajlik. A helyzet nagyon hasonlóan nézett ki a korabeli Londonban is, ahol az emeletes buszok és a személyautók között próbáltak lavírozni a kerékpárosok illetve a gyalogosok.

Dánia fővárosa, Koppenhága üdítő kivételnek számít a többi nagyvároshoz képest, az innen származó felvételen ugyanis főleg biciklivel közlekedőket láthatunk. Az olaszországi Velencében a helyzet 100 évvel ezelőtt is a mostani viszonyokat idézte, a vízi forgalom legelterjedtebb eszköze a máig népszerű gondola volt.

Érdemes megfigyelni, hogy a színezett felvételeken alig találkozunk lovaskocsikkal. A négylábú munkaerőt a teherszállításban ekkorra már a legtöbb helyen felváltották a motorizált teherautók.

NASS YouTube csatornáján a szóban forgó videón kívül további hasonló felvételek is láthatók. Ezek közül az egyiken Londonba tehetsz időutazást az 1940-es évekbe.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!