Bortúra Ausztriában

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-10-04, 21:01

Kerekedj fel és fedezd fel a csodás osztrák tájak mellett a helyi borokat és konyhaművészetet!

Társszerző: Hajdu Balázs

A bor utazó nagykövetei gyakran figyelmen kívül hagyják Ausztria borvidékeit. Ha szeretnéd bejárni az egyik legszebb tájat és közben megismerkednál az osztrák borokkal, akkor az Auto Europe által összeállított útvonalterv éppen neked való. A kiváló borok mellett az osztrák konyhaművészet és az alpesi kilátás járul hozzá az élményhez.

Csak ajánlani tudjom ezt a remek osztrák bortúrát. Érdemes több sofőrrel nekivágni, hogy mindenkinek legyen lehetősége kóstolgatni. Az útvonal érint olyan jelentős állomásokat, mint Bécs, Krems, Stájerország, Graz, illetve egész Burgenland. A túra során bebarangolhatóak a Wachau-völgy csodálatos szőlői, valamint a napsütötte, Duna-parti síkságok.

Bécsig valószínűleg nem okoz gondot eljutnod, onnan pedig kövesd az alábbi útikalauzt!
 

Útvonalterv Távolság Menetidő
Bécs-Krems 196 km 2 óra 13 perc
Krems-Stájerország 117 km 1 óra 32 perc
Stájerország-Graz 114 km 1 óra 23 perc
Graz-Burgenland 88 km 1 óra 12 perc
Burgenland-Bécs 160 km 1 óra 41 perc
Teljes megtett távolság:  677 km 8 óra 1 perc

1. Érkezés Bécsbe, Ausztria gyöngyszemének felfedezése

Ha van időd, foglalj hotelt Bécsben és fedezd fel a környéket. Az útvonaltervben egy-két napot számoltam Bécs és környéke megtekintéséhez, ahol természetesen néhány kiváló borászat is található. A tartózkodás kikapcsolódás céljából meghosszabbítható, ezt mindenkinek szíve joga eldönteni. Bécs Ausztria borfővárosa is, egyben az egyetlen főváros a világon, melynek határain belül jelentős bortermelés zajlik. Bécs kulináris és kulturális reneszánszát éli, éppen ezért kalkuláltam bele a város felfedezését is a túrába.

Bécs felfedezése

Szeretném az érdeklődők figyelmébe ajánlani néhány megállót: a Naschmarkt (egy nemzetközi kültéri piac, mely közel 500 éve működik), egy esti előadás a világszerte híres Bécsi Állami Operaházban, valamint egy kis reggeli séta a Múzeum Negyedben, csak azért, hogy meglegyen a szükséges kultúra adag.

Kedvenc bécsi borászataim közé tartozik a Weingut am Reisenberg (nagyszerű kilátása van Bécs városára, a Buschenschank Hajszan (a Nussberg-dombság szőlőivel körülvéve), és a Buschenschank Worseg (a bor mellé ételeket is szolgálnak fel).

Következő megálló: 2 óra és 13 perc

2. Haladj nyugat felé a Duna mentén, Krems irányába

Ez a 2 órásnál kicsit hosszabb út a vidéki Ausztria látványát tárja eléd, ahogy végighaladsz a Duna partján. Innen a Wachau-völgybe vezet az út, ahol van lehetőség gyalogosan bejárni a szőlővidéket. Itt találkozhatsz smaragdgyíkokkal, mely gyakorlatilag a völgy leggazdagabb ízvilágával rendelkező borok kabalája.

Wachau

A Wachau-völgy Ausztria egyik legjelentősebb bortermő vidéke, illetve az UNESCO Világörökség része. 1400 hektáron terül el a rendezett szőlővidék, a meredek dombok pedig egészen a kristálytiszta vizű Dunáig húzódnak. Nagyszerű élményt nyújt maga a vezetés is, de erősen javasolt gyalogosan bejárni a környéket, és a borkóstolás mellett azért ne feledkezz meg az ebédről sem.

Kremsbe érkezve rögtön érzékelhető a borkultúra és történelmi örökség kapcsolata. Itt rendezik meg a jól ismert Alsó-Ausztriai Borvásárt is. Semmiképp ne hagyd ki a Winzer Krems borászatot, valamint a Weingut Stadt Krems elegáns borozót sem.

Következő megálló: 1 óra és 32 perc

3. Indulás dél felé az A9-es autópályán Stájerországba

A stájer vidék jellemző szőlőfajtája a Sauvignon Blanc, ez vár rád, ha Kremsből dél felé veszed az irányt. Ez a gyönyörű vidék finom, elegáns borokkal kényeztet el. Stájerország minden külön részének meg van a maga saját jellegzetes bora.

Stájer vidék

A Schilcher Rozé nagyszerűen érzékelteti a nyugati részre jellemző friss ízvilágot. A dél-stájerországi borútvonalon (erősen ajánlott) található Sausal régió pedig Sauvignon Blanc és muskotály típusú borairól ismert. Az útvonal bebarangolását késő délelőtti vagy kora délutáni órákban ajánlom, a bor mellé fogyassz el egy könnyed ebédet, hallal vagy finom salátával. Az ételeket friss vörösáfonyával, paprikával, vagy akár cítromhéjjal is fűszerezheted.

A dél-kelet Stájerországban található Vulkanland érdekes, egyedülálló talajadottságokkal rendelkezik, hiszen a szőlőtőkéket vulkanikus tevékenység maradványaira ültették. Az itt termő Tramini még az ínyencek ízlésvilágát is megérinti. Nincs ehhez fogható a világon!

Következő megálló: 1 óra és 23 perc

4. Irány Graz városa

Az S36 számú úton egy kellemes, közel másfél órás autózás után Grazba érkezhetsz. Érdemes akár egy teljes napot eltölteni a városban, rengeteg a látnivaló – kastélyok, múzeumok. Remek alkalom, hogy egy kicsit kiszellőztesd a fejedet a burgenlandi pincék meglátogatása előtt.

Graz

Az Eggenberg kastély egy lenyűgöző épület, ahová érdemes időpontot foglalni. Stájerország legjelentősebb barokk kastélyaként tartják számon, itt minden négyzetméter olyan, amit szeretnél megörökíteni. Az északi szárnyban planetárium és római kori kőtár található, valamint van egy régészeti múzeum is a kastélyban. Az európai művészettörtének 500 évnyi kincse található itt.

Vacsorádat fogyaszthatod az El Gaucho étteremben – kiváló steaket lehet kapni, így megfeleően feltankolhatsz a túra hátralévő részére.

Következő megálló: 1 óra és 12 perc

5. Következő állomás: Burgenland

Ausztria nyugati határán az Alpok lankái húzódnak, Burgenland ezzel szemben az ország legkeletibb részén található. Itt lelhető fel Közép-Európa egyik legszebb kilátása – a napsütötte Pannon-síkság. Csodálatos tájon vezet végig az út Burgenlandon keresztül. Ha egy nagy víztömeget látsz, ne pánikolj, nem tévedtél el: ez Burgenland legszebb tava, a Neusiedlersee. Megérkeztél!

Ha édesszájú vagy, és nem igazán kóstoltál kiváló desszertborokat, a tó partján található borászatban ezt megteheted. Burgenlandban évi 300 napot süt a nap, a megfelelő páratartalomról pedig a tó közelsége gondoskodik, ez pedig ideális a bortermesztéshez. Ha nem igazán rajongsz az édes borokért, akkor sem kell aggódnod. Nagyon népszerű errefelé a kékfrankos is, mely tökéletes párosítás fűszeres húsokhoz.

Burgerland

A legizgalmasabb része a Burgenlandban töltött napnak (vagy kettőnek) a borászatokat meghatározó egyedülálló és csodálatos építészeti megoldások. Az ókori hangulat vegyül a teljesen üvegfalú kóstolótermekkel, egyszerűen lélegzetelállító.

Következő megálló: 1 óra és 41 perc

6. Visszatérés Bécsbe a túra zárásaként

A túra utolsó része Burgenlandból Bécsbe vezet. Kevesebb mint két órás az út, nagyon szép kilátással természetesen. Maga a körutazás 4-5 nap alatt is teljesíthető, ám én legalább egy hetes tartózkodást javaslok. Nem érdemes kapkodni, kényelmes tempóban, sok megállóval tarkítva jobban kiélvezhető az élmény. Ne aggódj, ha elment akár egy délután valamelyik alpesi faluban.

Schonbrunn

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Mikor a videót először láttunk olyan érzésünk volt, mint ha a Mecsek rallyn néznénk a versenyt. A főhős, akinek bizonyosan…
Mondjuk azok után, hogy láttunk már a rakparton is kamiont megfordulni, semmin nem csodálkozunk… Olvasónk barátja készítette a képeket ma,…
Olvasónk Győrben rögzítette a felvételt. Egyrészt átmegy a piroson, de nem érdekes, gondolja még átfér… Aztán jön a meglepetés. Világáról…
A Magyar Rendőrség talán végre  a legjobb úton halad, hogy kiszűrje a rendszeresen, direkt szabályt szegő, pofátlan autósokat a forgalomból. …
Az egyik legnagyobb bevett pofátlanság Budapesten is a buszsáv jogtalan használata, a gyorsabb előrejutás reményében. Olvasónk az ablakból örökítette meg,…