Büntetőfékező jegyellenőrök kényszerítették satufékezésre a buszsofőrt

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-31, 08:27

A busz elé bevágó autón semmiféle jelzés nem volt.

A Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége szerint július 5-én balesetveszélyes módon állítottak meg egy távolsági buszt a jegyellenőrök Dunaújvárostól nem messze. A balhézó ellenőrök aztán a buszsofőrrel és az utasokkal is vitába keveredtek.

A buszvezető beszámolója alapján elkészült jegyzőkönyv szerint az ellenőrök autója előbb bevágott a busz elé, majd hirtelen fékezésbe kezdett, emiatt a buszsofőr kénytelen volt satuféket nyomni.

„Az autóbusz menetrend szerint a Rácalmás bejáró út megállóhelyhez 2 perccel korában érkezett meg. Az ellenőri autó a megálló előtti utcában >>rejtőzködött<<. A megállóban utas nem tartózkodott, és leszálló utas sem volt, így tovább gurultam, a megállótól a 6-os út kereszteződéséhez – eközben hallottam meg a hangos autódudálást. Kinézve az oldalsó ablakomon, láttam, hogy a forgalommal szemben, a járdaszigetet megkerülve a forgalommal szembeni sávban, szinte együtt kanyarodtunk a 6-os útra. A folyamat közben az autó megpróbált leszorítani, közben elém kerülve, vágva! Megkezdte az >>erőteljes<< büntetőfékezést a megállás kikényszerítésére. Ekkor már a 6-os út besoroló sávjában haladtunk, és ekkor hirtelen satufékkel megállított, aminek következtében egy kicsit neki is koccant az autóbusz a személyautónak. A megállás pillanatában a személygépkocsi már átlógott a jobb oldali haladó sávba. Az autón semmiféle azonosító jel (Volánbusz, ellenőrzés) NEM szerepelt! Az autóból 2 nő és a gépjárművet vezető férfi ugrott ki” – idézte fel a történteket a távolsági busz vezetője.

A személyautót vezető férfi üvölteni kezdett a buszsofőrrel, számon kérve rajta, hogy miért nem tartotta be a menetidőt. Közben a két nő odakintről dörömbölni kezdett a jármű első ajtaján. Ekkor már látható volt a nyakukban lógó ellenőri kitűző. Az egyik dühös utas megkérdezte, hogy mégis miért kellett veszélybe sodorni a testi épségüket.

„Erre az egyik ellenőr azt válaszolta, hogy utasítsam csendre a reklamáló utast (érvényes jegy ellenére), különben a reklamáló utast le fogja szállítani, ha nem marad csendben. Ezután a két nő megkezdte az autóbusz ellenőrzését. Az autóbusz és az ellenőröket szállító személygépkocsi kb. 5-6 percig az út közepén vesztegelt, ami közlekedési veszélyhelyzetet teremtett, és súlyos balesetet is okozhatott volna” – mesélte a buszsofőr.

Miután az ellenőrök leszálltak a buszról, a járat és az ellenőrök autója együtt poroszkált el Dunaújvárosig, ahol a sofőr feljelentést tett. Az már a rendőrkapitányságon derült ki, hogy a büntetőfékező autó hátsó szélvédőjére utólag felkerült a „VB. kontroll” feliratú tábla. Az viszont bizonyítható, hogy az esemény bekövetkezésekor semmilyen felirat vagy ellenőrzésre utaló jelzés nem volt az ellenőröket szállító autón.

„Bokorugró ellenőröknek hívjuk őket. Régen táblával intették le a buszt, újabban autóra teszik ki a jelzést. Most ilyen a fedélzeti kamera képei szerint nem volt a kocsi hátulján¨– nyilatkozta a Blikknek a szakszervezeti szövetség elnöke, Dobi Iván.

A Volánbusz azt válaszolta a bulvárújság kérdésére, hogy az ellenőröknek a kijelölt megállóban kell felszállniuk az autóbuszra. Az ellenőrzést végző autó hátsó szélvédőjén pedig futó fénnyel, annak hiányában piros tárcsával kell jelezni az ellenőrzési szándékot.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Blikk

Facebook

Kapcsolódó írások

Pénzt dob a parkolóautomatába egy férfi Budapesten
2020. június 30.
A hét közepén még ingyenes lesz a parkolás a köztereken, aztán visszaáll a régi rend.
Magyar-horvát határátkelő az M7-es autópályán
2020. július 13.
De a helyzet bármelyik pillanatban változhat, mondta Gulyás Gergely.

További hírek