2022. augusztus 30. | 17:32

A McLaren F1-es csapat legendás versenyző-alapítója, aki egyben remek üzleti érzékkel is rendelkezett, nevét örökre beírta a sport történelmébe.

Bruce McLaren Új-Zélandon, Auckland-ben született 1937. augusztus 30-án. Nagyon korán, már gyerekkorában megismerkedett az autókkal és a versenyzéssel, elsősorban édesapja révén, aki nagy rajongója volt a négykerekűeknek. A kis Bruce első autósporthoz köthető személyes élménye egy 1929-es Austin ULSTER típusú járművel volt. A kocsit édesapja vásárolta, majd el akarta adni. Bruce akkor 13 éves volt és meggyőzte apukáját, hogy ne adják el az autót, hanem alakítsák át versenygéppé.

Végül Bruce és édesapja belevágott a munkába. Az ifjú Bruce az ULSTER átalakításának minden szakaszában részt vett, s ez a tapasztalat nagyon is meghatározó volt a későbbi tervezői munkái során. Két évvel később, 15 évesen versenyen is kipróbálta az autót, és a legjobb időeredményt érte el a 750 köbcentis kategóriában.

Bruce folytatta az autótervezést. Néhány év elteltével, 22 évesen megnyerte első Grand Prix versenyét az F1-ben. Egy Cooper autót vezetett, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a diadal a szezon utolsó futamán adatott meg neki.

Ezzel a győzelemmel egy olyan rekordot állított fel, amely 40 évig nem talált megdöntésre, 2003-ban sikerült csak nála fiatalabb futamgyőztest avatni a legmagasabb kategóriában. A következő szezonban rögtön megnyerte a szezon első versenyét Argentínában, ezután azonban csapattársának, Jack Brabhamnak segített megszerezni a végső győzelmet és a címvédést. Bruce McLaren végül második helyen végzett év végén a Drivers Championshipben.

Jack Brabham távozása után ő lett a csapat első számú versenyzője, következő futamgyőzelmét 1962-ben a Monaco GP-n szerezte. A világ élvonalához tartozott, mint versenyző, tehetsége és megszállottsága a sport iránt messze túlmutatott azon, hogy csak mint pilóta mérettesse meg magát.

Bruce autóipari zseni volt, versenyző, tervező, mérnök, szerelő, feltaláló és az üzleti életben is otthonosan mozgott. 1964-ben megalapította csapatát, amelynek saját nevét adta. Teddy Mayerrel összefogva egy nagyon sikeres vállalkozást kezdtek el üzemeltetni.

Bruce McLaren saját istállójához csábította az 1968-ban a világbajnoki címvédő Denny Hulme-t, s uralták az F1-et. Bruce a Can-Am sorozatban versenyzett, és dominálta a sorozatot. Ő a két ember közül az egyik a Földön, aki a saját nevével viselt csapat színeiben tudott versenyt nyerni. A Can-Am sorozatban 1967 és 1971 között az összes konstruktőri vb címet megnyerte a csapat.

Bruce McLaren élete csúcspontján mint versenyző és üzletember nagyon fiatalon szenvedett halálos autóbalesetet. 1970. június 2-án a Goodwoodban tartott autós eseményen próbált ki egy új Can-Am kategóriájú versenyautót. Egy kanyarban 170 km/órás sebességgel kicsúszott, és holtan emelték ki a roncsból, mindössze 32 esztendősen hunyt el. A csapata teljesen maga alatt volt, de folytatták a versenyzést a szezonban és kilencből kilenc versenyt megnyertek.

A McLaren F1 Team a Formula-1 egyik legsikeresebb csapata lett a sportág történelmében, és bár jelenleg nehézségekkel küzdenek, biztosak lehetünk abban, hogy számos fejezetet írnak még a Száguldó Cirkusz történelemkönyvébe.

Bernard Cahier / Getty Images
  • Címkék:
  • Top