Ha esetleg még nem hallottál az „overlanding” jelenségről, az elmúlt években az Alapjáraton (https://alapjarat.hu/overlanding) egy egész sorozat jelent meg erről az egyre népszerűbb utazási formáról. A lényeg tulajdonképpen az, hogy vállalkozó szellemű kalandorok egy erre alkalmas autóval több ezer kilométeres túrára indulnak, melynek során országhatárokat, kontinenseket szelnek át. 2018-ban egy magyar páros útnak indult, túrájuk végcélja pedig Szingapúr volt. Evelin és Ferenc egy Toyota Land Cruiserrel vágott neki a kalandnak – a most bemutatásra kerülő jármű azonban legalább annyira alkalmas lett volna a célra.

Egy dél-afrikai weboldal munkatársai lencsevégre kapták minden idők egyik legmenőbb lakóautóját. Az átalakítós projekt alapja egy Iveco Eurocargo volt, mely 6 literes dízelmotorjával a világ végére is elvisz bárkit. Mivel az „overlanding” túrára indulóknak jellemzően sok csomagjuk van, így a bőséges tárolóhely kapóra jön. A jármű felszereltségében helyet kapott egy kompakt kinti zuhany, egy 500 literes gázolajtartály, valamint egy rendkívül ügyes elektromos emelvény, melynek segítségével akár a motorkerékpárod is szállíthatóvá válik.

A jármű tetején 6 darab, egyenként 300 Wattos napelem helyezkedik el, melyek egy 5000 Wattos, 48 Voltos inverteren keresztül, három lítium-ionos akkumulátorba adják le az összegyűjtött energiát. A számok mögé pillantva ez azt jelenti, hogy ez a mennyiség elegendő két, háromszobás ingatlan ellátására. Ha ez valamiért nem lenne elégséges, plusz lehetőségként rendelkezésre áll egy egyenárammal működő töltő is.

A lakóautó belső terében minden szükségletet kielégítő berendezések várják az utazókat. Egy teljes értékű mosógép, hideg-melegvizes mosogató, két indukciós főzőlap és egy sütő alkotják az elektronikai eszközök felhozatalát. A kényelemről egy franciaágy és egy másik, szintén kétszemélyes fekhely gondoskodik. A hivatalos regisztráció szerint ezt a járművet maximum 7 személyre jegyezték be Dél-Afrikában.

A lakóautóra felszerelt bivalyerős reflektoroknak köszönhetően hatalmas területet be lehet világítani. Ha minden részletre kíváncsi vagy, a mellékelt videóban választ kaphatsz a kérdéseidre. Angol nyelv ismerete előnyt jelent, de a képek magukért beszélnek.