Ennyit érnek a világ legbefolyásosabb vezetőit óvó szolgálati autók

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-10-29, 09:04

Érdekes szempont szerint rangsorolták az erősen átalakított járműveket.

Előnyökkel és hátrányokkal is jár az, ha az ember a világ egyik legbefolyásosabb politikusa lesz. Előny például, hogy kiemelten fontos személy lévén egészen különleges autókban utazhat, cserébe stresszes a melója és bármikor veszélybe kerülhet az élete. A MotorEasy most lehozott egy listát a világ legértékesebb szolgálati autóiról, melyeket érdekes szempont alapján rangsorolt az újság.

II. Erzsébet királynő száll ki a Bentley State limuzinból
II. Erzsébet királynő és a Bentley State limuzin

Aki egy országot vezet, az hatalmas terhet cipel a vállain, hiszen a döntéseivel több millió ember életére lehet kihatással. Ha pedig a világ vezetői országokon és kontinenseken átívelő ügyekben jutnak közös nevezőre, akkor az már több milliárd embert érinthet, akár közvetlenül is. A politikusok ebből kifolyólag sok barátra, de talán még több ellenségre tesznek szert, amíg rivaldafényben vannak.

Elővigyázatosságból ezért módosítják azokat az autókat, melyekkel a világ legbefolyásosabb vezetőit fuvarozzák az utakon. Muszáj páncélozni a politikusokat szállító gépkocsikat, mivel gyakorlatilag bármikor az életükre törhet egy fegyverrel felszerelkezett egyén vagy csoport. Az átalakított szolgálati autók pénzben mérhető értéke pedig nyilvánvalóan magasabb, mint egy sima szolgálati kocsié.

A világ legértékesebb szolgálati autóit rangsoroló lista
Forrás: MotorEasy

A MotorEasy összeállított egy listát a világ legértékesebb szolgálati autóiról, amiket aztán összehasonlított a nép által legjobban vitt gépkocsik árával. A lista elején II. Erzsébet királynő és az ő igényei szerint átalakított Bentley State limuzin található, melynek értéke 10 millió font. Az Egyesült Királyságban a Ford Fiesta a legelterjedtebb jármű, a királynőt oltalmazó limuzin 610-szer drágább, mint egy sima Fiesta. Kim Dzsongun páncélozott Mercije (Erdogan egy ugyanilyen kocsiban ülve furikázta körbe Budapestet tavaly novemberben) 300-szor drágább annál a kocsinál, amivel a legtöbb dél-koreai polgár közlekedik.

Kim Dzsongun utazik a Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard limuzinban
Kim Dzsongun testőrei futnak a péncélozott Mercedes mellett

Donald Trump védelméről a „Beast” (Fenevad) gondoskodik, az autót körben és alul 12,7 centiméteres péncélréteg védi a golyóktól és repeszektől. A hírek szerint kézifegyverrel és gránáttal nem nagyon lehet kárt tenni a Cadillac limóban, amely többek között műholdas telefonnal, puskával, éjjellátóval és az elnök vércsoportjának megfelelő vérbankkal is rendelkezik a biztonság kedvéért.

Cadillac limuzin
Íme, a Fenevad

A lista végén José Mujica szerepel, akik 2010 és 2015 között volt Uruguay elnöke. Mujica egy 1987-es VW Bogarat vezet, ami négyszer olcsóbb a dél-amerikai ország népautójaként elterjedő Suzuki Celerionál.

Ami minket illet, Orbán Viktor miniszterelnök évek óta Volkswagen Transportert használ a hivatalos és nem hivatalos utazásaihoz, arra is volt példa, hogy maga vezette a kisbuszt. Az is előfordult, hogy VW Multivannal közlekedett Budapest belvárosában.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

 Donald Trump elnöki Cadillac limuzinja.
2018. szeptember 26.
A páncélozott járműnek 2017 januárjában kellett volna elkészülnie, ám csúszott a projekt
1931 Cadillac Series 452 V16, RM Sotheby’s aukció
2019. szeptember 01.
Az RM Sotheby’s aukciós ház monterey-i árverésén 1,46 millió dollárért, vagyis megközelítőleg 423,7 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 1931-es Cadillac Series 452 V16 Roadster.

További hírek