2023. november 16. | 14:30

Az állatok a szerelvényekről lehulló erjedt gabonát fogyasztják, majd nemes egyszerűséggel elalszanak a síneken.

Az amerikai Montana államban található Gleccser Nemzeti Parkban jelentősen fogyatkozik a grizzly medve állomány. Az állatvilágban ennek a fajnak kevés valódi ellensége van, sajnálatos módon az emberi beavatkozás okozza a nagytestű macik vesztét.

A statisztikák szerint a környékbeli vasútvonalon évente 8 grizzly pusztul el vonatgázolás következtében. A medvék a szerelvényekről lehulló erjedt gabonát fogyasztják, ettől bódult állapotba kerülnek, majd álomba szenderülnek a síneken.

Chuck Neil ökológus úgy véli, az állatokat a mostaninál jobban kellene védeni a saját tudatmódosított viselkedésük következményeitől.

„A BNSF vasúttársaság évek óta tárt karokkal figyeli az eseményeket. Arra várnak, hogy a grizzlymedve lekerüljön a veszélyeztetett fajok listájáról. Én határozottan ellenzem ezt a lépést, valamit tenni kell a helyzet javítása érdekében. Lehetne például valamilyen zajgenerátort telepíteni a vasút mellé, ami figyelmeztetné a medvéket a veszélyre. Lehetne kevesebb árut pakolni a szerelvényekre, ám ez a vasúttársaság érdekeivel ellentétes megoldás lenne. Ha így megy tovább, még több bódult medve lesz vonatgázolás áldozata” – fogalmazott a szakember.

A State Daily sajtóorgánum értesülései szerint Chuck Neil igazat mond, a BNSF nem szándékozik semmilyen intézkedést foganatosítani a kérdésben. Szépen megvárják, amíg a grizzlyk lekerülnek a védettségi listáról. Kevesebb áruval pedig nyilván nem fogják elindítani a teherszállító vonatokat, hiszen az rontaná a hatékonysági mutatókat.

Három évvel ezelőtt Coloradóban egy részeg medve feltört egy Subarut. majd el is indult vele, nekiment egy postaládának, történt mindez a hajnali órákban.

Idén Kanadában egy másik maci gondolta úgy, hogy körülnézne egy jármű belső terében. Az állat rengeteg dobozos üdítőt elfogyasztott, a diétás italokat szándékosan kikerülte.