Felesége halálát okozta a hatalmas butaságot elkövető idős sofőr

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-21, 14:11

A járművezető a KRESZ legelemibb szabályait szegte meg 2019 februárjában.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy idős férfi ellen, aki 2019 februárjában halálos balesetet okozott azzal, hogy tolatásba kezdett az M5-ös autópályán.

Súlyosan sérült autó az M5-ös autópályán

Az elkövetéskor 81 éves sofőr 2019. február 5-én délután Kiskunfélegyháza lakott területén kívül vezetett egy személyautót, a kocsiban rajta kívül a felesége és a lánya utazott. A vádlott tévedésből felhajtott az M5-ös autópályára Szeged felé, pedig nappal, jó látási viszonyok között vezetett.

Súlyosan sérült autó az M5-ös autópályán

Az idős járművezető ezt követően a záróvonallal elválasztott gyorsítósávról a záróvonalon és a járműforgalom elől elzárt területen keresztül szembefordult a forgalommal az autópályán. Magyarul balra kanyarodott a sztráda belső forgalmi sávjába.

A vádlott 7,5-8,5 km/óra sebességgel tolatni kezdett, a célja az volt, hogy elhagyja az autópályát. A tolatás során az autó elejének nagyjából 120-125 km/óra sebességgel nekiütközött egy vele szemben közlekedő kocsi. Az ütközés hatására a vádlott Suzukija a gyorsító sávba, míg a vétlen járművezető gépkocsija a pályatesteket elválasztó szalagkorlát mellé sodródott.

Súlyosan sérült autó az M5-ös autópályán

A balesetben az idős sofőr felesége – aki az autóban hátul, becsatolt biztonsági övvel utazott – olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A vádlott lánya (aki szintén szintén becsatolt biztonsági övvel utazott) és a vétlen sofőr 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

Súlyosan sérült autó az M5-ös autópályán

A szakértők szerint a baleset azért következett be, mert az idős járművezető nem tartotta be azokat a KRESZ-szabályokat, melyek kimondják, hogy az autópályán TILOS megfordulni. A rendőrök még a helyszínen elvették a vádlott jogosítványát, akinek abban a pillanatban nyilvánvalóan kisebb gondja is nagyobb volt ennél.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a büntetlen előételű idős sofőrrel szemben, akinek egyébként 1952 óta volt vezetői engedélye.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Az M5-ös autópályán balesetet okozó kamion távolról lefotózva
2019. október 28.
A kamion sofőrje nem sérült meg.
Korlátnak csapódott BMW oldalról fotózva
2020. július 01.
Az Újpest egykori labdarúgója mindössze 17 évet élt.

További hírek