2022. október 26. | 00:05

Az Extinction Rebellion nevű csoport tagjai meglepő húzással tiltakoztak az autóipar környezetkárosító hatásai ellen.

Nemrégiben Van Gogh egyik leghíresebb festményét öntötték le paradicsomlevessel klímavédelmi aktivisták, akiknek egy csoportja a héten a Párizsi Autószalonon is akcióba lépett.

Az Extinction Rebelliion tagjai átlépték a kordonokat, és előbb fekete festéket öntöttek néhány klasszikus Ferrari modellre, majd később a járművekhez ragasztották magukat. A tüntetők számos transzparenssel érkeztek a rangos autóipari eseményre. A rendőrség 11 rendbontót vett őrizetbe.

A környezetvédelmi csoport szerint a franciaországi károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért az autóipar felelős, ezáltal a szereplői komoly mértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

„Ezeket a vállalatokat csak a nyereség növelése érdekli, a negatív hatásokkal egyáltalán nem törődnek” – írta az Extinction Rebellion a közösségi médiában.

Az aktivisták korábban a Porsche wolfsburgi kiállítóközpontjában is figyelemfelhívó akcióval rukkoltak elő. A hírek szerint a csoport 41 órára elfoglalta a létesítményt, a Volkswagen ez idő alatt sem világítást, sem fűtést nem biztosított számukra.

„Az autógyártók közül a Volkswagen rendelkezik a legtöbb lobbistával Brüsszelben. Ez évi 3 millió euróba kerül a cégnek. Így lehet a legkönnyebben befolyásolni az európai törvényhozási folyamatokat, a lobbizás tulajdonképpen a korrupció bújtatott formája. A demokrácia teljes hiánya a klímaváltozás felgyorsulásához vezet” – nyilatkozta Dr. Sébastien Triquenaux, a francia CNRS tudományos kutatóintézet mérnöke.

A Scientist Rebellion nevű hasonló érdekcsoport elmondása alapján a Volkswagen agresszív lobbitevékenysége abszolút ellentétes azzal a zöld filozófiával, amit hirdetnek.

„A VW korábban hazudott a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban, és továbbra is megtévesztő információkat közöl az elektromos átállás kapcsán. Vannak ugyan karbonsemlegességre törekvő programjaik, ám ezek hatékonysága erősen kétséges. A Volkswagennek le kell állnia a hazudozással és a lobbizással, mert ez mind hátráltatja a sürgős cselekvést” – tette hozzá Dr. Gianluca Grimalda, a Kieli Világgazdasági Intézet társadalmi pszichológus."

Friss hír, hogy környezetvédelmi aktivisták a Madame Tussauds múzeumba is bejutottak, és egy tortát nyomtak III. Károly király viaszfigurájának arcába. „Just Stop Oil” felirattal támadtak, üzenetükben a nyersolaj- és gázkitermelések leállítását követelik.