2023. március 22. | 10:33

A helyiek szerint a jelenség korábban már többször is előfordult.

Az ausztráliai Tanami-sivatag északi sarkában található Lajamanu városka lakói egy nem mindennapi időjárási jelenséget tapasztalhattak az elmúlt hónapban. A helyiek beszámolója szerint egy heves esőzés közben nem csupán csapadék, hanem halak is potyogtak az égből.

„Láttuk, hogy egy hatalmas vihar közeleg, de csak esőre számítottunk. Majd az esővel együtt megérkeztek a halak is. Alig hittünk a szemünknek” – mondta Andrew Johnson Japanangka, Lajamanu város lakója és a Central Desert régió képviselője.

Hasonló jelenségről számoltak be a híradások 2010-ben, korábban 2004-ben és 1974-ben is volt halas égi áldás a térségben. Szakemberek szerint a háttérben a tornádóhoz hasonló erős felszálló légáramlatok állhatnak, melyek felszippantják a folyók vizét és halállományát, majd párszáz kilométerrel arrébb lezúdítják azokat.

Japanangka képviselő elmondása alapján a halak élő állapotban potyogtak az égből.

„Szerintem ez egy áldás az Úrtól. Ennél lenyűgözőbb dolgot még nem láttam” – tette hozzá Japanangka.

Az Alice Springsben élő Penny McDonald elmondása alapján a nyolcvanas évek közepén hasonló jelenségnek volt szemtanúja Lajamanu városában. Érdekesség, hogy épp pár nappal a mostani esemény előtt említette a közel 40 évvel ezelőtt történteket egy barátjának.

„Akkoriban a helyi iskolában dolgoztam. Reggel felkeltem, kinéztem az ablakon, az utcán a házam előtt mindenütt halak hevertek. Meg is kérdeztem magamtól: ez a valóság, vagy csak álmodom?” – tette hozzá az ausztrál hölgy.

2020-ban a Queensland államban található Yowah városában is halesőt jelentettek. Michael Hammer, az Észak-Ausztráliai Múzeum és Galéria szakértője már vizsgált hasonló eseteket korábban.

„Az emberek általában az esőzések végeztével már csak a halakkal borított utcákat látják. Leggyakrabban az állatokat a helyi áradások hozzák ki a vízből, ám nem zárható ki egyértelműen, hogy egy erős légáramlat emelte fel őket. Nem ritka, hogy a halak élő állapotban esnek le az égből, hiszen nem kerülnek olyan magasra, hogy megfagyjanak” – magyarázta a szakértő.

Jeff Johnson, a Queensland Múzeum halbiológusa szerint a Lajamanuban hulló halak az Ausztráliában őshonos Leiopotherapon unicolor sügérfajtához tartoznak. A szakember elismerte, hogy az ilyesfajta időjárási jelenség valós dolog, ám ezzel együtt ritka, hogy ekkora méretű halak potyogjanak az égből.

„Ha legközelebb esik, az embereknek érdemes egy hatalmas hálóval az utcára vonulni, hogy megfelelően tudjuk dokumentálni az eseményeket” – tette hozzá Johnson.

A 2016-os népszámlálási adatokat alapján 606 lakossal Lajamanu nehezen megközelíthető, viszonylag messze található minden komolyabb nagyvárostól. Az Ausztráliát átszelő Victoria Highway után a Buntine Highway nevű útra kell fordulni. Errefelé nem igazán találkozhatunk aszfaltozott utakkal, a városba vezető szakasz sem rendelkezik burkolattal. Arról nincs információ, hogy a haleső okozott-e bármilyen közlekedési fennakadást. Valószínűbb, hogy nem, hiszen az őslakosok nem igazán használnak járműveket.

Egy pillanatra mindenesetre képzeld el, hogy reggel bemondja a rádió: az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták, mert a hirtelen érkező viharral együtt halak is érkeztek az égből, ezért a közlekedés lehetetlenné vált...

Pixabay