A Knight Rider volt Amerika válasza James Bondra

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-24, 09:10

Érdekes dolgok derültek ki a sorozat kulisszatitkait bemutató mini-dokumentfilmből.

Talán senkinek sem kell bemutatni a Knight Ridert, az Egyesült Államokban a nyolcvanas, Magyarországon a kilencvenes években nőtt fel egy nemzedék a 90 epizódból álló amerikai televíziós filmsorozaton. A széria nagy hatást gyakorolt az amerikai kultúrára és autóiparra, a produkciót kiveséző mini-dokumentfilmből pedig igen érdekes kulisszatitkokra derült fény.

Kitt és David Hasselhoff

KITT (ami a Knight Industries Two Thousand rövidítése) kialakításához a forgatókönyvet jegyző Glen A. Larson a harmadik generációs Pontiac Trans Amek első két példányát vette meg, közvetlenül a gyártósorról. Larson több elemet is átemelt korábbi sorozatából, az eredeti Battlestar Galacticából. KITT vörös érzékelője például itt bukkant fel először (a Cylonoknak hasonló futófény volt a szemük helyett). Kitt érzékelő hangja is a Battlestar Galacticából ered, Larson egyszerűen fogta a Cylonok által kibocsátott hangot, majd azt felgyorsította és lejátszotta visszafelé, ez KITT szenzorának surrogása.

A General Motors és a Pontiac kezdetben örömmel figyelte a sorozat körül kialakuló hype-hullámot, hiszen ez óriási reklám volt a Trans Amek számára. Aztán hirtelen mindenki Michael Knight akart lenni, és az autókereskedésekben az emberek elkezdték keresni a mini CRT-monitorokat és a villogó LED-eket az utcai változatú autókon, amiből egy idő után elegük lett az értékesítőknek, szóval szóltak a sorozat producereinek, hogy ne Trans Amként hivatkozzanak KITT-re.

A dokumentumfilmből az is kiderül, hogy a stábtagok gyakorlatilag nem járműként, hanem színészként tekintettek KITT-re, néhányan titkon abban reménykedtek, hogy a kocsi majd valóban megszólal, pedig tisztában voltak vele, hogy a négykerekű csak az utómunkálatok után fog hangokat kiadni. KITT-nek egyébként William Daniels (itthon Versényi László) kölcsönözte a hangját, aki sokáig nem is találkozott a Michael Knightot alakító David Hasselhoffal, először az első forgatási év végén elegyedtek szóba egymással az NBC karácsonyi partiján.

Az is vitathatatlan, hogy a Knight Rider bizonyos értelemben Amerika válasza volt a James Bond-filmekre. A sorozat főszereplője ugyanolyan nőcsábász, mint a 007-es ügynök, és a különleges kütyük használatától sem riad vissza a két macsó karakter (mondjuk azt, hogy KITT több kütyüt is kitesz egymagában).

Számomra az is új információ volt, hogy Hasselhoff egykor a Knight Rider főcímdalát állította be csengőhangnak a telefonján. Azt tudjuk, hogy a Knight Rider miatt ismerte meg a nevét a világ, a széria ezen kívül az izomautók népszerűségének is jót tett.

Kapcsolódó írások

David Hasselhoff szemből
2019. október 02.
Ezt a videót tényleg látni kell!
David Hasselhoff és KITT
2020. augusztus 10.
A rendező és a főszereplő személyét most még homály fedi.

További hírek