Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Közel 350 millió forintnyi büntetést kapott egy chiptuningos cég Amerikában, mert környezetszennyező dízeltuningot árultak

2023. augusztus 30. | 14:55

Két tuningcégnél is ellenőrzést tartottak és úgy ítélték meg, hogy az általuk árult csomagok szabálytalanok.

Súlyos bírságot kapott Amerikában két tuningcég a hatóságoktól. Kettejüknek egymillió dolláros, átszámítva közel 350 millió forintos bírságot kell megfizetniük.

Ennek az az oka, hogy rossz csomagokat árultak az ügyfeleknek. Ugyanis kifejezetten chiptuning műhelyekről van szó, ahol a dízel autókhoz ajánlott programokkal van baj.

A GDP Tuning és a Gorilla Performance esetében is az volt a hatóságok kifogása, hogy a tuningcsomag telepítése után az autó károsanyag-kibocsátása jelentősen megemelkedik. Ezekből a két cég a vizsgálatok alapján több tízezer darabot adott el működése során.

Alapvetően egyébként ezen tuningcsomagok forgalmazása és értékesítése nem büntetendő. Viszont ha valaki ilyenekkel akar kereskedni, akkor ezeket meg kell feleltetni az EPA és a California Air Resources Board (CARB) nevű hatóságok által előírt szabályokkal.

Ennek pedig az is része, hogy ezeknek a tuningoknak meg kell felelniük a kibocsátási normákat szabályozó előírásoknak. Ez persze paradox, hiszen így a tuning is csak korlátozott keretek között valósítható meg.

A hatóságok egyébként mind a két vállalatnál megvizsgálták mind a dízel, mind a benzines programokat. Kifejezetten a dízel autókhoz tartozó csomagokkal volt gond, hiszen ott eleve szigorúbbak a szabályok is a kibocsátás milyensége miatt.

Korábban mi is foglakoztunk már azzal, hogy hogy működik pontosan a chiptuning és mik a buktatói. Erről egy videót is készítettünk:

Deposiphotos
F1: Szükség van egyáltalán az extrém esős gumikra? Vezetés közben élőzött Elon Musk, mégsem büntetik meg érte

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!