2023. január 04. | 08:59

Ezt a tesztet mondjuk akár a magyar autópályán is végrehajthatta volna a videó készítője.

A NoSpeedLimitGermany YouTube csatorna leginkább arról ismeretes, hogy hétköznapi autók végsebességét teszteli az Autobahn sebességkorlátozásoktól mentes szakaszain. Ettől némiképp eltér például az AutoTopNL csatorna, ahol jellemzően nagyon erős szupersportautóknak nyomják ki a szemét, az esetek többségében 320 km/óra feletti végsebességgel.

Ebben a videóban azonban egy, a magyar autósok számára is nagyon kedves modellt vittek fel a német autópályára: egy 1972-es Trabant 601 kombit. A 26 lóerős, 54 Nm leadására képes pofögő szép állapotban van, így volt némi esély arra, hogy a 120 km/óráig skálázott sebességmérő végéig eljusson.

A kormányváltós géppel esős időben haladt a videó készítője a hang pedig sokakban nosztalgikus élményeket kelt. Tisztességgel küzd a kis Trabi, hogy felvegye az autópálya ritmusát, eleinte azonban sűrűbb forgalomban halad, bár ez sem gátolta abban, hogy elérje végsebességét.

Végül 109 km/óra volt a csúcs a műszerfal szerint, olykor még a legbelső sávba is bemerészkedett vele a sofőr. Több teherautót is megelőzött, sőt személyautókat is, így nem lehet azt mondani, hogy szégyenben maradt a 601-es.

Néhány napja egyébként felkerült az eBay-re egy ritka, korai szériás 601-es hirdetése, amely kiváló restaurálási alap lett valakinek, hiszen a hirdetést már el is távolították.

Szintén ehhez kapcsolódó hír volt, hogy a német közlekedési hatóság adatai szerint egyre több a Trabant és a Wartburg a német utakon, nosztalgia jelleggel elkezdik feltámasztani ezeket a modellekt hobbiautózás céljával.

Ha pedig érdekel, mit tud egy szépen felújított Trabant P50-es, akkor ezt a videót se hagyd ki:

Nyitókép: Schöning / Ullstein Bild / Getty Images