2024. január 08. | 08:59

Rendesen kinyomták a szemét a kis Mercinek az Autobahn aszfaltján, nem vallott szégyent.

A legtöbbször olyan videók futnak nagyot az internet bugyraiban, ahol különböző szupersportautókat hajtanak meg az Autobahn aszfaltján, jellemzően bőven 300 km/óra feletti végsebességgel. A TopSpeedGermany és a NoSpeedLimitGermany YouTube-csatorna viszont arról ismeretes, hogy egészen hétköznapi autókat is megjáratnak a német autópályán.

Utóbbin egy 2006-os Mercedes A-osztály tűnt fel 170-es kivitelben, manuális váltóval. A W169 kódnevű, második generációs A-osztályban az 1,7-es, négyhengeres motor dolgozik 116 lóerővel és 155 Nm csúcsnyomatékkal. 

Természetesen ezzel a szívómotorral nem egy erőgép ez a jármű, de maga a kompkat egyterűek világa sem a száguldozásról szól. Ma már ez egy nem létező kategóriának minősül, hiszen szerepüket a kis méretű hobbiterepjárók vették át a piacon.

A tesztelt példányban egy ötsebességes kézi váltó dolgozik, a sofőr pedig a szokásos körre vitte el ezt a hétköznapi rohangálós autót is. A gyárilag megadott végsebessége egyébként 188 km/óra, a videóból pedig az is kiderül, hogy sikerült-e elérni ez az értéket.

A felvétel készítésekor közepes forgalom volt a német autópálya egyik sebességkorlátozásoktól mentes szakaszán, így nem volt akadálytalan a haladása a sofőrnek. Először egy újabb VW Golfot kellett kitessékelnie a belső sávból, aztán egy Mercedes SUV volt az „áldozata".

A 188 km/óra többször is simán megvolt, a videó végén pedig a 200 km/órát jelző vonalba is belenyalt a mutató. Így tehát nem vallott szégyent a közel 20 éves kisautó, nem úgy, mint az az E-osztály, amely a közelébe sem ért a gyárilag megadott értéknek.

Mercedes