2024. január 26. | 16:17

Olvasónk buszsofőrként dolgozott a Kaposvár környéki járatokon, de nem érezte magát mindig biztonságban.

Nemrégiben kaptunk egy levelet, amelyben egyik olvasónk egy érdekes témát vetett fel. Kaposváron és környékén dolgozott a Volánbusznál sofőrként, ám több szakaszon is olyan 3,5 tonnára súlykorlátozott utakon kellett közlekedjen menetrend szerinti járatokkal, ahol nem volt kitéve a „kivéve busz" kiegészítő tábla. Ilyen szakasz például a Szigetvári utca és a 67-es út elágazásánál is található.

Elmondása szerint a sofőröknek semmilyen információt nem adott át a Volánbusz ezzel kapcsolatban, ám felmerül a kérdés, hogy ha például bírságot kapott volna, azt ki fizeti ki? Egyáltalán szabályos-e így közlekednie a menetrend szerinti járatoknak? Azóta egyébként már kilépett a cégtől, máshol vállalt állást.

Megkérdeztük Vrancsik Viktort, a szakoktatok.hu alapítóját, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban. Szerinte ha így feketén-fehéren nézzük a korlátozást, akkor egyszerű a válasz. Nem mehet be ott olyan jármű, ami meghaladja a megengedett legnagyobb tömeget, kivéve, ha engedélye van vagy fel van tüntetve, mint kivétel. Viktor szerint három eset lehetséges:

  • Van engedélye a Volánbusznak az összes buszra
  • Nincs engedélye a cégnek, és a tábla később került ki, mint hogy megalkották az útvonalat és utána ezt senki nem vette észre
  • Nincs engedélyük, és időközben lekerült a „kivéve busz” kiegészítő tábla

Mindegyik eset elképzelhető. Mindenesetre, ha most szabálytalanul hajtanak rá az útra a buszok, akkor a jogszabály szerint a sofőr szegi meg a KRESZ-t és őt fogják megbüntetni. De erre valószínűleg nem fog sor kerülni, másrészről átvállalná a cég a bírságot.

Felvettük a kapcsolatot a Volánbusszal is, az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • van-e engedélye a Volánbusznak ezeken a szakaszokon közlekedni?
  • a súlykorlátozás azután került ki, hogy a menetrend szerinti járatok útvonalait kialakították, és utólag nem vizsgálták felül a dolgot?
  • amennyiben nincs a Volánbusznak engedélye, a KRESZ szerint ilyen esetben a sofőr szeg szabályt azzal, hogy behajt a súlykorlátozott szakaszokra. Adott esetben egy rendőri ellenőrzés során a sofőr vagy a Volánbusz fizeti a bírságot?

Ezt a választ kaptuk:

„Autóbuszaink csak és kizárólag olyan útvonalon közlekedhetnek, amelyekben társaságunk az érintett hatóságokkal megállapodott. A Volánbusz nem rendelkezik külön engedélyekkel, ezek a KRESZ előírásai alól egyébként sem adnának felmentést. Az ügyben megoldást csak a kiegészítő táblák kihelyezése jelent, ennek érdekében felvettük a kapcsolatot az Önkormányzattal. Hasonló esetekben más önkormányzatokkal is eredményes szokott lenni az egyeztetés, megkeresésünkre kedvezően reagálnak, a kiegészítő táblákat kihelyezik. A rendőrség eddig is rendelkezett információval arról, hogy autóbuszaink milyen útvonalon közlekednek, a témában részükről semmilyen kifogás nem érkezett hozzánk."

Ebből tehát az derül ki, hogy a problémát valószínűleg utólag fogják orvosolni, és az adott útszakasz kezelője kihelyezi majd a súlykorlátozás alól kivételt jelentő járművekre vonatkozó kiegészítő táblát.

Google Street View