2022. április 01. | 14:38

Értelmetlennek tűnik ennyit költeni erre.

Egy rendszámgyűjtő 5888 ethereumért, jelenlegi árfolyamon 6,6 milliárd forintért kívánja értékesíteni a világ jelenlegi legdrágább rendszámát, amit az Egyesült Államokban adtak ki.

A táblán a California (Kalifornia) felirat mellett mindössze két betű (MM) szerepel, elsőre érthetetlennek tűnik, hogy miért árulja azt ilyen drágán az eladó. Nos, a helyzet az, hogy a vásárló ez esetben egy kódot is kap az összeg kifizetésekor, amellyel a rendszám NFT-ként is a tulajdonába kerül.

Az NFT (non-fungible token, magyarul nem helyettesíthető zseton) 2017 óta létezik, működése az úgynevezett Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapul. A technológia lehetővé teszi a digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden tokennek van saját blockchain alapú digitális azonosítója, amellyel a tárgy eredetiségét lehet bizonyítani.

A rendszám iránt nincs nagy kereslet, ennyi pénzt talán senki nem fog megadni érte. A jelenlegi csúcsot az „1” feliratú rendszám tartja, amelyet két és fél milliárd forintért árvereztek el néhány évvel korábban.

Nyitókép: Pixabay