A mostani kánikulában a szokásosnál is több a baleset, az autósok pedig, mintha megbolondultak volna. De mit tehetsz, hogy te magad ne legyél dühös és ideges?

1, Ne csinálj belőle személyes ügyet!

Ha sokat vezetsz, akkor te is nap, mint nap találkozhatsz azzal, hogy valaki index nélkül eléd vág, pofátlanul elhúz melletted a buszsávban, de a budapesti csúcsforgalomban az sem ritka, hogy a zöld jelzés ellenére nem tudsz áthajtani egy kereszteződésen a beragadt autók miatt. Ezek persze nagyon bosszantóak! A jó stratégia mégis az, hogy nem veszed magadra a dolgot, és nem kezeled úgy, mintha a személyed elleni támadásról volna szó. Ha ezt teszed, akkor még dühösebb leszel, ha pedig képtelen vagy kezelni a haragod, akkor olyat tehetsz, ami miatt végül te húzod a rövidebbet. Nem a te hibád, hogy vannak pocsék és pofátlan vezetők! Gondolj arra, hogy ezek az emberek miatt egyszerűen nem éri meg felhergelni magad, és próbálj meg nyugodt maradni!

2, Legyél empatikus!

Talán furán hangzik, de mindenkinek joga van hibázni és bénázni, ahogy neked is! Ez nem azt jelenti, hogy örülnöd kell a dolognak, egyszerűen csak jó, ha elfogadod. Előfordulhat, hogy a másik sofőrnek rossz napja van, hogy fáradt, esetleg sietnie kell, mert rohan az iskolába a gyerekéért, ami miatt nem tud valaki optimálisan teljesíteni.
Légy kicsit empatikus, és akkor te is jobban érzed majd magad

Ezért légy empatikus és egy kicsit elnéző mások hibáival szemben! Ha megpróbálod a gondolataidat is ebbe az irányba fordítani, akkor azt veszed majd észrevenni, hogy sokkal kevesebb stresszt jelent a vezetés.

3, Mondogass pozitív dolgokat!

A magyarok hajlamosak alábecsülni a kimondott szavak erejét, pedig ezek alapvetően befolyásolják az agy működését, ami pedig kihat a cselekedetekre. Ha úgy ülsz reggel kocsiba, hogy „már megint sok őrült autós lesz az utakon”, vagy, hogy „tutira lesz egy baleset pont arra, amerre megyek”, tökéletesen megalapozod a rossz lelkiállapotodat, pedig még nem is történt semmi. Rosszkedvűen és feszülten pedig az ember rendszerint rosszul, idegesen reagál, ami a közlekedésben kifejezetten káros.

4, Ne várd el, hogy mindenki udvarias legyen!

Ha mindenkitől azt várod, hogy udvariasan, előzékenyen, óvatosan és figyelmesen vezessen, akkor mindig, amikor nem ezt kapod vissza, csalódott és dühös leszel.  Sokkal jobb, ha elfogadod, hogy bizony vannak emberek, akik nem így vezetnek. De miért is volnának ilyenek, hiszen autón kívül is vannak agresszív, bárdolatlan alakok.

5, Figyeld a saját reakcióidat!

A harag és a düh már önmagában sem hasznos, de a legrosszabb az, amikor az ember már képtelen uralkodni ezeken. Ez a fékezhetetlen düh az, ami sokszor végzetes balesetekhez vezet.
Figyeld magadon a jeleket, és ha érzed gyűlni a haragod, akkor azonnal lépj közbe!

Biztosan te is találkoztál már olyannak, aki az autópályán nem elég gyorsan hajtó autó elé bevág, majd satuféket nyom. Vagy olyannal, aki a másikat pár centire követi csak, és szinte lenyomja az útról. Ezek életveszélyes manőverek, amit valószínűleg az elkövető is felismerne, ha nem „szállt volna el az agya”. Ezért figyeld magadon a jeleket, és ha érzed gyűlni a haragod, akkor azonnal lépj közbe! Vegyél nagy levegőt, kapcsold be a rádiót, vagy tegyél be egy kellemes zenét. A lényeg az, hogy tereld el a figyelmed, és ne hagyd belelovallni magad olyan dolgokba, amelyeket utána megbánnál.

6, Gondolj arra, hogy mit veszíthetsz!

Amikor dühös vagy, és úgy érzed, nem vagy képes visszafogni magad, akkor gondolj arra, hogy mit veszíthetsz. Jusson eszedbe a családod, a gyerekek vagy akár csak az, hogy mennyire szeretsz élni, ezeket pedig egy pillanat alatt elveszítheted. A dühös ember általában megfeledkezik tettei lehetséges következményeiről, így ha emlékezteted magad ezekre, akkor sikerülhet kizökkenni ebből a lelkiállapotból.

7, Foglald le magad!

Ha minden nap dugóban ülsz, és egyszerűen nem tudsz tenni ellene, akkor próbáld meg kihasználni az autóban töltött időt.
Ha előre tudod, hogy forgalmi dugóban fogsz vezetni, készíts be magadnak egy hangoskönyvet vagy pár jó lemezt

Tegyél be az autóba egy hangoskönyvet, pár jó lemezt vagy kösd rá a zenelejátszód a hifire. Akár a telefonjaidat is lebonyolíthatod ilyenkor, hiszen az autó erre tökéletes hely.  

8, Légy olyan, mint amit másoktól elvársz!

Az emberek hajlamosak alábecsülni tetteik hatását, legyenek azok negatívak vagy éppen pozitívak. Próbáld ki, hogy nyugodtan, előzékenyen és udvariasan vezetsz, és azt fogod látni, hogy ebből valamennyit vissza kapsz majd. Ha cikázol a sávok között, ha a buszsávban mész, majd a kereszteződés előtt megpróbálsz besorolni, akkor mások sem lesznek veled előzékenyek, barátságosak. De ha nem is változik meg azonnal a világ attól, hogy te jobban vezetsz, azt fogod érezni, hogy hiába a dugó és a lépésben haladó kocsisor, nem áll görcsben a gyomrod.

9, Ha hibázol, kérj elnézést!

Ahogy mások hibázhatnak, úgy te is! Ha egy táblát benézel, esetleg nem kellő figyelemmel akarsz sávot váltani, és emiatt mások dudálnak, szitkozódnak, akkor egyszerűen kérj elnézés! Ez a másik embert is megnyugtatja, te pedig úgy mehetsz tovább, hogy tisztáztad a dolgot. És örülj annak, hogy a másik autós figyelt, és nem lett belőle baleset!

10, Tervezd meg az utad!

Sokan azért idegesek egyfolytában, azért vannak állandó rohanásban, mert nem képesek megtervezni a teendőiket. Ha csúcsforgalomban akarsz átkelni a városon, és tudod, hogy ez rendszerint 40 percbe telik, akkor számolj rá 50 percet, és máris nagyobb az esély arra, hogy nem vet szét az ideg. Ha látszik, hogy minden igyekezeted ellenére késni fogsz, akkor szólj oda időben, hogy csúszásban vagy. A lényeg az, hogy kezeld racionálisan dolgot! Forrás: