14+1 forgalomkorlátozás Budapesten, ami kikezdi az autósok idegeit

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Ha valaki idén nyáron autóval akar bejutni Budapestre, az komoly munkáscsapatokkal találkozhat, akik tőlük telhetően mindent megtesznek azért, hogy ez ne sikerülhessen.

Az idei nyár Budapesten a felújításokról szól, ezért aligha van olyan autós, aki ne botlana bele nap, mint nap valamilyen forgalmi korlátozásba. A 3-as metró vonala, a 4-6-os és az 1-es villamosok pályája, a BAH-csomópont csak néhány a fontosabb munkálatok helyszínei közül, nem beszélve a bevezető utakon és autópályákon folyó munkálatokról.

Íme, tíz fontos korlátozás, ami érinthet téged a napi ingázás közben. Ha tudsz még olyat, amiről megfeledkeztünk, írd meg nekünk kommentben!

1. Hungária körgyűrű a Kerepesi út és Mester utca között

(munkálatok ideje: július 6. - augusztus 31.)

Felújítják az 1-es villamos pályáját a Kerepesi út és a Mester utca között, ami persze az autóforgalmat is érinti. Egyrészt a Kerepesi út és a Népliget között egy részen buszsávot jelöltek ki, de a Népliget és a Mester utca között is vannak sávlezárások.

A helyiek életét nehezíti meg az, hogy a Hős utcából mindkét irányban jobbra lehet csak fordulni, ugyanis a síneken nem lehet áthajtani. Ennél többeket érint, hogy a Vajda Péter utcából ugyancsak nem lehet balra ráfordulni a Könyves Kálmán körútra.

Azoknak, akik az Üllői út-Könyves Kálmán körút kereszteződést a Népligeten keresztül szokták levágni - mert így gyorsabb a Kerepesi út irányába tovább haladni - azoknak rossz hír, hogy a 3-as metró felújításának idejére ide sem lehet behajtani, vagyis marad az egyébként is zsúfolt, most azonban csúcsidőben teljesen bedugult csomópont.

2. Egyirányú a BAH csomópont

(munkálatok ideje: július 2. – augusztus 31.)

Az M1-M7 közös bevezetője reggelente egyébként is horror szakasz a Budapestre bejutni akarók számára, de a BAH csomópont felújítása megadta a kegyelemdöfést. A munkálatok idejére ugyanis lezárták a Hegyalja út felé vezető sávot, ami miatt az Erzsébet híd felé tartóknak át kell haladniuk a Budaörsi út-Villányi út kereszteződésén.

Jó tudni, hogy a belső sáv egy részen a villamospályán halad, ide ráadásul kizárólag személyautók hajthatnak fel, míg a külső sávból csak jobbra, a Hegyalja út irányába lehet fordulni. Aki ezen az útvonalon szokott bejutni a városba, az vagy felkészül a hosszabb menetidőre, vagy megpróbál más útvonalat keresni.

egyirányú lett a BAH csomópont

Mindez ráadásul a Villányi út forgalmát is érinti, mert a Budaörsi út előtt ez is egy sávra szűkül össze. A Hegyalja úton az Erzsébet híd irányából kifelé tartóknak is figyelniük kell, mert a BAH csomópontban most nem tudnak balra fordulni!

3. Sávlezárás a Pesti úton

(munkálatok ideje: július 2. - július 23.)

A Rákoskertről, Rákoscsabáról és Maglódról Budapest felé közlekedők találkozhatnak a Kispajtás utca és a Szabadság sugárút között ezzel a csatornaépítés miatti szűkítéssel. A forgalmat jelzőlámpa irányítja, ami a forgalmat váltakozó irányból engedi át.

4. Sávlezárás a Váci úton a Turbina utcánál

(munkálatok ideje: július 1. – július 20.)

A Váci úton befelé haladók sávlezárásra számíthatnak a Turbina utcánál egy csatornabekötés miatt.

5. Félpályás lezárás a XVI. kerületi Csömöri úton

(munkálatok ideje: július 6. – augusztus 30.)

Ha valaki Rákosszentmihály külső feléről a Csömöri úton haladna a városközpont irányába, az számítson arra, hogy a Pálya és a Rákóczi út között útszűkület, a Fogarasi úti felüljárónál pedig sávlezárás nehezíti az átjutást.

A visszafelé (kifelé) úton lehet érdekes, hogy a munkálatok miatt a Rákóczi út és a József utca között befelé egyirányú lett a Csömöri út, vagyis kifelé más utat kell keresni. Ha valaki emiatt kerülni próbál, akkor arra figyeljen, hogy az Eperjes utcát a Thököly utcától a Csömöri út felé, míg a Pálya utcát a Csömöri úttól a Thököly utca irányába egyirányúsították. 

6. Sávlezárás a XIII. kerületben a Váci úton a Gács utcánál

(munkálatok ideje: július 9. – augusztus 20.)

Sávlezárás a Váci úton a Gács utcánál

A Váci úton Újpest felől érkezők a Gács utcánál futhatnak bele egy sávlezárásba, mégpedig mindkét irányban.

7. Sávlezárás a XIII. kerületben a Váci úton a Csavargyár és a Szobor utcánál

(munkálatok ideje: július 5. – szeptember 4.)

Közműépítés miatt lezárják a XIII., Váci úton befelé a Csavargyár utcánál a külső sávot, a Szobor utcánál pedig a két külső sávot, itt a forgalom sávelhúzással irányonként két sávban haladhat.

8. Sávlezárás a Kvassay hídon

(munkálatok ideje: április 16. – július 31.)

A Csepelről Budapest felé érkezők jelentős része a Kvassay hídon jut be a városba, ezért ez a felújítás káoszt okozhat a reggeli csúcsban. Éppen ezért munkanapokon csak délelőtt 10 és másnap reggel 6 óra között zárják le az egyik sávot karbantartás miatt. Ez értékelendő megoldás, ám valószínűleg éppen emiatt húzódik el a munka két és fél hónapig.

Jó tudni az erre járóknak, hogy július 29-én 22 órától másnap hajnal 5 óráig a Pestre vezető oldalt teljesen lezárják majd, eközben a Csepelre vezető oldalon irányonként csak egy sáv lesz járható.

9. Egyirányú lett a Rákosi út a XVI. kerületben

(munkálatok ideje: március 19. – augusztus 11.)

Március óta volt ideje megszokni az átmenő forgalom szempontjából fontos Rákosi út egyirányúsítását az autósoknak a Mátyás király utcától egészen a Szlovák útig. Ez kifelé, hazafelé menet okozhat sokaknak problémát, különösen azért, mert közben a Szlovák úton is útszűkület van a Rákosi út és a Béla utca között.

10. M1-es autópálya

(munkálatok ideje: június 28. – július 31.)

Az M1-es mindig képes meglepetéseket okozni, köszönhetően a felújítási munkáknak. Ezek közül a Budapestről kifelé haladókat érinti egy 2,5 kilométeres sávlezárás a Premier Outlettől. Szerencsére ez a korlátozás a cikk íráskor már csak pár napig lesz érvényben.

Nagyobb gond a 26,2 és a 33,9 kilométerek közötti korlátozás, ami a Budapest felé vezető oldalt, ezzel pedig a Zsámbékról, Bicskéről vagy éppen Tatabányáról bejárók életét keseríti meg nap mint nap.

Ráadásul, ha valaki az 1-es úton kerülné ki az itt reggelente mindig kialakuló forgalmi dugót, akkor belebotlik a Prologis Park előtt egy útszűkületbe, ami mindkét sáv forgalmát alaposan lelassítja.

11. M3-as autópálya

(munkálatok ideje: április 3. – július 10.)

Aki kelet felől próbál eljutni Budapestre az M3-as autópályán, az Gödöllőnél azt látja, hogy a szemben lévő oldalon - zajvédő fal telepítése miatt - hét kilométer hosszan foglalt az útpálya egy része (április 10. és július 15. között). Az ingázók persze tudják, hogy visszafelé meg lesz majd még ennek a böjtje!

M3-as autópálya

De kár is örülni más bajának, mert befelé Mogyoródnál jön a fekete leves, mert, ha csak egy kilométer hosszan is, de az egyik sáv részben foglalt, ami miatt lassítani kell. Kifelé is hasonló korlátozás van, vagyis ez mindkét irányban plusz perceket jelent.

12. M5-ös autópálya

(munkálatok ideje: július 8. – július 19.)

Elsőre úgy tűnik, hogy az M5-ösön könnyű bejutni Budapestre, de ha valaki messzebbről jön, akkor Hernád és Újhartyán között csak belefut egy sávlezárásba, mégpedig mindkét irányban.

13. Az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása

(munkálatok ideje: - szeptember 30.)

Ez egy meglehetősen hosszú projekt, ami egyrészt a kornyéken lakók, másrészt a bejárók életét is megkeseríti, hiszen rendkívül forgalmas útszakaszról van szó.

Fontos változás, hogy a Fehérvári úton befelé csak egy sáv járható, kifelé az Etele útnál pedig csak jobbra lehet kanyarodni, míg visszafordulni a Petzvál József utcánál van lehetőség.

A csomópontban az Etele útról érkezők nem kanyarodhatnak balra, csak egy sávban közlekedhetnek a Hengermalom út irányába. A Lecke utcánál a vágányokon nem lehet áthajtani. A Hengermalom utat szintén lezárták a Sopron útnál az Etele tér irányában, a jelzőlámpák sárgán villognak, ott csak balra fordulás, vagy visszakanyarodás lehetséges.

Az Etele út egyirányú lett a Somogyi úttól a Tétényi út felé. A Somogyi út és a Tétényi út között lezárták a déli útpályát, a Tétényi út és a Fehérvári út között pedig az északi útpályát. A Hadak útjáról nem lehet kihajtani az Etele útra.

A Fehérvári útról nem lehet balra kanyarodni sem a Hengermalom útra, sem az Etele útra, a Hengermalom úton pedig a Fehérvári útnál a szervizutat zárták le.

A Szerémi út–Hengermalom út csomópontban megváltozott a sávelosztás: a Budafoki út irányából a Hengermalom útról két sávon lehet balra kanyarodni a Szerémi útra, egyenesen és jobbra haladni pedig csak egy sávon lehet.

14. Útszűkület a Naplás úton

(munkálatok ideje: június 25. – augusztus 10.)

A Rákoscsaba felől erre bejárók útszűkülettel találkozhatnak a Naplás út Aranykút és Drégelypalánk utca közötti szakaszán, mert vízvezetéket építenek.

14+1. Buszsávok a Váci úton

(munkálatok ideje: 2017. novembertől visszavonásig)

Az M3-as metróvonal felújítása a Váci úton az Árpád út és a Lehel tér között, valamint az Árpád úton buszsávokat jelöltek ki. Ezen kívül lezárták a Váci úton befelé a Róbert Károly körútra balra kanyarodó sávokat is.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autóbalesetről készített a fotó, a háttérben egy rendőrautóval
2019. november 04.
Óbudán is volt egy karambol az esőben.

További hírek