2018 végétől kapható a magyar fejlesztésű, utólag beszerelhető autós segélyhívó

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Még 2018-ban elkészülhet az a magyar fejlesztésű autós segélyhívó berendezés, amit utólag is be lehet szerelni bármelyik járműbe.

Az Európai Parlament döntése értelmében 2018. március 31-től minden újonnan forgalomba helyezett személyautóban, kisbuszban és könnyű teherautóban kötelező felszerelés lesz az automatikus segélyhívó, az úgynevezett eCall berendezés. A szolgáltatás az Európai Unió egész területén működik, így ha egy magyart például Ausztriában ér baleset, akkor az automata riasztás az osztrák központba fut be, és onnan irányítanak mentőt a helyszínre.

Az e-segélyhívó rendszertől azt várják, hogy a közutakon 50 százalékkal, a városokban 40 százalékkal gyorsítja meg a mentést, amely évente mintegy 1500-zal csökkentheti a súlyos balesetekben bekövetkező halálos balesetek számát.

A döntés már 2015-ben megszületett, de a gyártók türelmi időt kértek és kaptak, ami március végén jár le. A vevőknek a segélyhívó készülék nem jár plusz költséggel, pontosabban a gyártók ezt beépítik majd az újautók árába, maga a telefonos kapcsolat pedig ingyenes lesz.  

eCall

A március 31-e előtt forgalomba helyezett autókban még nem kötelező tartozék az eCall, ám ha valaki ettől nagyobb biztonságban érzi magát, akkor utólag is beszereltethet egy ilyet. Amennyiben így dönt, akkor hamarosan magyar terméket is választhat, ugyanis az Albacomp a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen saját fedélzeti eszközt fejleszt.

A konzorcium a fejlesztéshez közel 679 millió forint támogatást kapott, amely a projekt összköltségének több mint 60 százalékát fedezi. 2018 végén fejeződik be a fejlesztés, várhatóan ekkortól lesz kapható készülék, amelyet székesfehérvári üzemükben gyártanak majd.

A magyar eCall berendezés a tervek szerint 30 ezer forintba kerül majd, de a segélyhívó működéséhez SIM-kártyára is szükség lesz, az ehhez kapcsolódó előfizetési konstrukciókról azonban még egyeztetnek a mobilszolgáltatókkal. Ez azt jelenti, hogy hogy nem elég megvásárolni a segélyhívót, a szolgáltatás havi előfizetési díját is fizetni kell majd.

Az Albacomp fejlesztése egyébként pontosan azt tudja majd, mint amit az újautókba is beépítenek, vagyis baleset esetén automatikusan elküldi például a GPS-koordinátákat, a baleset idejét és a gépjármű azonosítóját a 112-es hívószámra, felgyorsítva ezzel a mentési folyamatot. Ezzel egy időben a rendszer automatikusan összeköti az autót a segélyhívó telefonos diszpécserével, így a balesetet szenvedő jelezheti, ha mentőre vagy műszaki segítségre van szüksége, vagy éppen azt, hogy nem súlyos a balesete.

Forrás:

  • Albacomp sajtóközlemény

Kapcsolódó írások

14 izgalmas fejlesztés, ami 10 éve még nem volt az autókban
2018. május 16.
Az elmúlt tíz évben nagyon sokat változtak az autók, olyan fejlesztések lettek mindennaposak, amelyek előtte a sci-fi kategóriába tartoztak. Összeszedtem a szerintem legizgalmasabbakat!