Nem vagyok az online közösségek feltétlen híve, de mára beláttam, Waze alkalmazással könnyebb az élet. Mutatok négy remek dolgot, ami neked is tetszeni fog!

Akinek Androidos mobiltelefonja van, az jó eséllyel a Google Mapset használja navigálásra az autójában, ami érthető, hiszen a rendszer jól működik, ám a Waze navigációs alkalmazás ezért tud néhány plusz dolgot ehhez képest. Korábban Nagy Alexander kollégám már megírta a Wazéről saját tapasztalatait, ám mutatok néhány trükköt, ami akkor kimaradt!

A Waze legnagyobb erőssége az aktuális forgalmi helyzet nyomon követése, ami persze azzal is jár, hogy hosszabb út esetén sokszor módosul a javasolt útvonal. Ezt én magam is megtapasztalom minden nap, amikor csúcsforgalomban kell áthajtanom Budapest egyik feléből a másikba, és bár először zavart az állandó módosítgatás, az elért menetidő végül mindig kárpótolt ezért.

Mint ahogy a traffipaxokra vagy a szélső sávban álló járművekre való figyelmeztetés is jól jön, mert időben tudok sávot váltani, így nem ragadok be a veszteglő autó mögé, ahonnan kikanyarodni nagy forgalomban embert próbáló feladat. Van azonban a Waze alkalmazásnak ezen kívül is néhány olyan szolgáltatása, ami nekem nagyon bevált, és talán neked is jó jöhet!

1. Waze trükk: Kérj figyelmeztetést az indulásra

Remek dolog, hogy a Waze egész pontosan megmondja előre, hogy az adott időszakban milyen menetidőre számíthatsz. Ez akkor, amikor időpontra kell valahová odaérned, nagyon jól jön, hiszen késni nem akarsz, sokkal hamarabb odaérni egy találkozóra pedig időpocsékolás.

 

Előre láthatod, hogy mikor, mekkora menetidővel számolhatsz

 

Ehhez a funkcióhoz add meg először a célállomást, bökj a szokásos „INDULÁS MOST” helyett a „KÉSŐBB” gombra, majd válaszd ki a kívánt érkezési időt. Ahogy lefelé gördítesz, látod, hogy mikor mennyi időbe telik majd az út, és azt, hogy pontosan mikor kell elindulnod ahhoz, hogy időben megérkezz. Ha a beállítást elmented, akkor az alkalmazás még figyelmeztetni is fog az indulásra. Én pár perccel azért mindig korábban elindulok, mert ahogy már írtam, nem szeretek késni.

2. Waze trükk: Küldj üzenetet, ha késel

Utálok késni, de legalább annyira nem szeretek másokra várni, ezzel aligha vagyok egyedül. De ha már késik valaki, legalább időben szóljon, hogy képben legyek, mikorra esik be, meddig kell várakoznom. A dolog azonban nem is annyira egyszerű, hiszen ha a mobillal navigálok, akkor a telefonálás nehezen megy.

A Waze alkalmazás azonban erre is megoldást kínál, ha beregisztrálsz, de egyébként is hasznos a Waze-fiók, hogy minden szuper funkciót elérhess. Maga a fiók létrehozása alig egyperces munka, már csak azért is, mert Facebook profillal is beregisztrálhatsz.

Hogyan működik a dolog? A Waze-zel e-mail vagy SMS üzenetet küldhetsz bárkinek, hogy úton vagy, de várhatóan késel. Ehhez az „ÉVI KÜLDÉS” gombra kell böknöd, majd kiválasztanod a címzettet. Hogy miért éppen ÉVI? A Waze Magyarország Facebook oldalán elárulta, mit jelent ez a hárombetűs mozaikszó: Érkezés Várható Ideje. A rendszer ezután egy automatikusan generált értesítést küld a megadott címre, hogy éppen úton vagy, és hogy milyen érkezési időre számíthat a Waze kalkulációja szerint.

Annyit hozzátennék a dologhoz, hogy a Waze ezzel az egésszel nem csak ingyen szolgáltat, hanem persze közösséget is épít, ezért ha beregisztrálsz és hozzáférést adsz a mobilod telefonkönyvéhez, akkor a szintén „Wazer” ismerőseid láthatják, hogy éppen merre vagy. Ha ezt nem szeretnéd, akkor kapcsold be a „LÁTHATATLANNÁ VÁLÁS” gombot.

3. Waze trükk: Keress olcsó benzinkutat

Biztosan te is jártál már úgy, hogy útközben tankolnod kellett, de nem tudtad, hogy kedvenc benzinkút-márkád van-e a közelben. Ebben is segít az alkalmazás, mindössze annyi a dolgod, hogy a köztes céloknál kiválasztod a benzinkutat, és máris látod térképen az útba eső helyeket, és ami különösen jó, mindezt árakkal együtt.

Az árakat maguk a felhasználó adják meg, így persze tőlük függ, hogy mennyire pontosak, de én eddig nem nagyon csalatkoztam ebben. Jópofa az is, hogy az alkalmazás megmutatja, melyik kút esik útba, illetve melyik, mekkora kitérővel érhető el, így mérlegelhetsz, hogy még belefér-e az idődbe.

 

Köztes helynek nem csak benzinkutat, hanem kórházat, parkolót, szállodát vagy éppen éttermet is megadhatsz, és ha ráböksz valamelyikre, azonnal arra navigál téged a rendszer.

4. Waze trükk: Keress parkolót a környéken

Az előbb már említettem, de mivel imádom, külön is írok arról, hogy parkolót is remekül tudsz keresni ezzel az alkalmazással. Nekem mindig fejtörést okozott, hogy amikor ismeretlen helyre autóztam, akkor hol, mennyiért tudok majd a környéken parkolni. Előfordult, hogy hiába indultam el időben, annyit vacakoltam a parkoló kereséssel, hogy végül mégis elkéstem.

 

Itt nem csak a célállomás közelében lévő parkolókat találod meg egyszerűen, hanem azt is, hogy azok ingyenesek vagy fizetősek, az utóbbi esetben pedig sokszor még az árakat is látod. Hasznos az is, hogy a szoftver megadja, a célállomás hány perc sétára van a parkolótól, így a menetidőnél ezzel is előre számolhatsz.

Forrás: