Egy átlagos konstrukciójú autónál rengeteg az olyan elem, melyek meghatározott periódusonként elkopnak, vagy funkciójukból adódóan nem képesek egy bizonyos időn túl megfelelően ellátni a feladatukat. Legyen szó egy egyszerű időszakos szervizelésről vagy egy nem várt meghibásodásról, a legtöbb esetben nem elegendő csupán egy alkatrészt cserélni.

Ilyenkor egyszerű esetben elviszed szervizbe a kocsit, ahol megoldják helyetted a beszerzés és a beszerelés fáradalmait. De mi a helyzet akkor, ha neked kell megvenni az adott alkatrészeket? Ilyenkor sem kell kétségbe esned, ha odafigyelsz a most következő sorokra, akkor szinte biztos, hogy jó egység kerül az autódba.

Különböző autóalkatrészek egy autó belteréből, sorba rakva.

Egyes ritka típusokhoz csak hosszas vadászat után található meg az utángyártott alkatrész

 

1. Mindig add meg a szükséges adatokat az autódról az értékesítőnek!

Habár bizonyos paraméterek nyilvánvalónak tűnhetnek számodra (hiszen a te kocsid), az eladó mégsem mindent látó varázsló. Megfelelő információk hiányában nem tud neked jó alkatrészt adni. A legegyszerűbb módszer, ha magaddal viszed a forgalmi engedélyedet, hiszen abban minden szükséges adat szerepel. Nagyon sok esetben csak az alvázszám dönti el, hogy egy adott példányba pontosan melyik alkatrész való, azt a 17 karaktert pedig viszonylag kevés sofőr tudja fejből.

2. Ha van rá lehetőséged, vidd magaddal a cserére szoruló alkatrészt!

Van olyan, hogy egy nem túl bonyolult alkatrésznél (egy csődarab vagy egy egyszerűbb tömítés) a számítógép olyan elemet javasol az autódhoz, ami csak rendelésre tud megérkezni egy vagy akár több nap múlva. Ilyen esetekben ha nálad van a régi példány, akkor az értékesítő tapasztalatától és kedvességétől függően a helyi raktárban megpróbálhat neked minta alapján egy megfelelőt keresni, úgymond „rutinból-ránézésre”. Ezzel az előrelátó lépéssel időt és pénzt spórolhatsz magadnak.

Kuplungszerkezet, felülről fotózva.

A kuplungszerkezetnél nem csak az átmérő, hanem a felfogatási pontok és a lamellák állása is fontos

 

3. Vizsgáld át a megvásárolandó alkatrészt, amit az eladó eléd tesz!

Sajnos előfordulhat olyan eset, hogy a csomagolásban hibás, vagy esetleg teljesen más kütyü lapul, mint amilyenre neked szükséged lenne. Ezért minden esetben nyittasd ki dobozát és nézd meg, hogy ép állapotú-e. Van olyan buktatója is a dolognak, hogy például az alkatrészt egyszer már megpróbálták beszerelni, ám a kudarc után visszavitték az üzletbe, egy figyelmetlen dolgozó pedig visszavásárolta. Így hát különösen alaposan vedd szemügyre azt a darabot, amely nyitott dobozzal/csomagolással kerül a kezedbe. Ha el akarod kerülni az utólagos reklamáció bonyodalmait, fizetés előtt mindig végezd el ezt a gyors ellenőrzést!

4. Beszerelés előtt hasonlítsd össze az új alkatrészt a régivel!

Abban az esetben, ha te szeretnéd beszerelni az újonnan vett cseredarabot, mindig győződj meg róla, hogy minden paramétere egyezik-e azzal, amit kiszereltél a kocsiból. Ezt célszerű tiszta kézzel megtenni, mert ha olajos kézzel összefogdosol például egy papírtömítést, jó eséllyel nem fogja visszavásárolni tőled az üzlet még akkor sem, ha nem a te autódba való. Ha pedig nem jó a mérete, még véletlenül se próbáld meg befaragni a helyére, ugyanis ha nem jársz sikerrel és visszaviszed a boltba, akkor szintén lesz otthonra egy levélnehezéked, mert nem fogják visszaadni a pénzedet.

Hengerfejtömítés, a motortérben fotózva.

A dugóátmérő mellett a furatok pozíciója, a tömítési vonal és a tömítés vastagsága is lényeges

 

Szólj a szerelődnek, hogy vizsgálja meg az általad vett alkatrészt beszerelés előtt!

Mivel te nem biztos, hogy hozzáértő vagy, és nem feltétlenül tudod megítélni azt, hogy az új cucc stimmel-e az autódba, bízd rá az autószerelőre az ellenőrzést. A szakemberektől alapesetben elvárható, hogy megvizsgálják a cseredarabot, mielőtt a kocsiba rakják. Azonban a szerelők (vagy inkább alkatrészcserélők) egy része olyan felfogással kezeli az ilyen helyzeteket, hogy mivel nem ők vásárolták az adott elemet, ezért ha nem stimmel a kocsiba, a felelősség sem őket terheli. Ilyenkor a már fent említett visszavásárlási procedúrába keveredhetsz, amely nem könnyű kenyér egyik alkatrész-kereskedésben sem, legyen az Bárdi, Unix vagy bármi más.

Nos, ez lenne a 4+1 tipp, ami Neked is jól jöhet alkatrészvásárláskor. Ha ezeket betartod, nagy baj nem történhet! 

Ha úgy érzed szakember segítségét szeretnéd kérni, akkor az alábbi weboldalt ajánljuk neked.