Egy átlagos konstrukciójú autónál rengeteg az olyan elem, melyek meghatározott periódusonként elkopnak, vagy funkciójukból adódóan nem képesek egy bizonyos időn túl megfelelően ellátni a feladatukat. Legyen szó egy egyszerű időszakos szervizelésről vagy egy nem várt meghibásodásról, a legtöbb esetben nem elegendő csupán egy alkatrészt cserélni.

Ilyenkor egyszerű esetben elviszed szervizbe a kocsit, ahol megoldják helyetted a beszerzés és a beszerelés fáradalmait. De mi a helyzet akkor, ha neked kell megvenni az adott alkatrészeket? Ilyenkor sem kell kétségbe esned, ha odafigyelsz a most következő sorokra, akkor szinte biztos, hogy jó egység kerül az autódba.

Egyes ritka típusokhoz csak hosszas vadászat után található meg az utángyártott alkatrész

 

1. Mindig add meg a szükséges adatokat az autódról az értékesítőnek!

Habár bizonyos paraméterek nyilvánvalónak tűnhetnek számodra (hiszen a te kocsid), az eladó mégsem mindent látó varázsló. Megfelelő információk hiányában nem tud neked jó alkatrészt adni. A legegyszerűbb módszer, ha magaddal viszed a forgalmi engedélyedet, hiszen abban minden szükséges adat szerepel. Nagyon sok esetben csak az alvázszám dönti el, hogy egy adott példányba pontosan melyik alkatrész való, azt a 17 karaktert pedig viszonylag kevés sofőr tudja fejből.

2. Ha van rá lehetőséged, vidd magaddal a cserére szoruló alkatrészt!

Van olyan, hogy egy nem túl bonyolult alkatrésznél (egy csődarab vagy egy egyszerűbb tömítés) a számítógép olyan elemet javasol az autódhoz, ami csak rendelésre tud megérkezni egy vagy akár több nap múlva. Ilyen esetekben ha nálad van a régi példány, akkor az értékesítő tapasztalatától és kedvességétől függően a helyi raktárban megpróbálhat neked minta alapján egy megfelelőt keresni, úgymond „rutinból-ránézésre”. Ezzel az előrelátó lépéssel időt és pénzt spórolhatsz magadnak.

A kuplungszerkezetnél nem csak az átmérő, hanem a felfogatási pontok és a lamellák állása is fontos

 

3. Vizsgáld át a megvásárolandó alkatrészt, amit az eladó eléd tesz!

Sajnos előfordulhat olyan eset, hogy a csomagolásban hibás, vagy esetleg teljesen más kütyü lapul, mint amilyenre neked szükséged lenne. Ezért minden esetben nyittasd ki dobozát és nézd meg, hogy ép állapotú-e. Van olyan buktatója is a dolognak, hogy például az alkatrészt egyszer már megpróbálták beszerelni, ám a kudarc után visszavitték az üzletbe, egy figyelmetlen dolgozó pedig visszavásárolta. Így hát különösen alaposan vedd szemügyre azt a darabot, amely nyitott dobozzal/csomagolással kerül a kezedbe. Ha el akarod kerülni az utólagos reklamáció bonyodalmait, fizetés előtt mindig végezd el ezt a gyors ellenőrzést!

4. Beszerelés előtt hasonlítsd össze az új alkatrészt a régivel!

Abban az esetben, ha te szeretnéd beszerelni az újonnan vett cseredarabot, mindig győződj meg róla, hogy minden paramétere egyezik-e azzal, amit kiszereltél a kocsiból. Ezt célszerű tiszta kézzel megtenni, mert ha olajos kézzel összefogdosol például egy papírtömítést, jó eséllyel nem fogja visszavásárolni tőled az üzlet még akkor sem, ha nem a te autódba való. Ha pedig nem jó a mérete, még véletlenül se próbáld meg befaragni a helyére, ugyanis ha nem jársz sikerrel és visszaviszed a boltba, akkor szintén lesz otthonra egy levélnehezéked, mert nem fogják visszaadni a pénzedet.

A dugóátmérő mellett a furatok pozíciója, a tömítési vonal és a tömítés vastagsága is lényeges

 

Szólj a szerelődnek, hogy vizsgálja meg az általad vett alkatrészt beszerelés előtt!

Mivel te nem biztos, hogy hozzáértő vagy, és nem feltétlenül tudod megítélni azt, hogy az új cucc stimmel-e az autódba, bízd rá az autószerelőre az ellenőrzést. A szakemberektől alapesetben elvárható, hogy megvizsgálják a cseredarabot, mielőtt a kocsiba rakják. Azonban a szerelők (vagy inkább alkatrészcserélők) egy része olyan felfogással kezeli az ilyen helyzeteket, hogy mivel nem ők vásárolták az adott elemet, ezért ha nem stimmel a kocsiba, a felelősség sem őket terheli. Ilyenkor a már fent említett visszavásárlási procedúrába keveredhetsz, amely nem könnyű kenyér egyik alkatrész-kereskedésben sem, legyen az Bárdi, Unix vagy bármi más.

Nos, ez lenne a 4+1 tipp, ami Neked is jól jöhet alkatrészvásárláskor. Ha ezeket betartod, nagy baj nem történhet!