Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-1 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

7+2 tipp, ha befektetésnek vennél garázst

A csapból is az folyik, hogy milyen jó befektetés most az ingatlan, az újépítésű és a használt egyaránt. De vajon érdemes befektetésként garázst venni?

Már 2016-ban kilőttek az ingatlanárak, ám a drágulás 2017-ben tovább folytatódott, ami országos átlagban körülbelül 7 százalékos volt. Az átlag azonban – mint mindig – itt is nagyon csalóka, Salgótarjánban például nem hogy nem nőttek, hanem még csökkentek is az árak. Közben Zalaegerszegen 23 százalékkal drágultak az ingatlanok, és ha nem is ennyivel, de a budapesti panelek is sokkal értékesebbek lettek. Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy aki befektetésnek vásárolna ingatlant, az merre keresgél. Mit tehet az, akinek nincs annyi pénze, hogy lakást vegyen, ám mégis beszállna a konjunktúrába? Ők például befektethetnek garázsba, hiszen a fizetős parkolási övezetek bővülése, és az egyre dráguló autók biztonsága miatt sokan bérelnek ilyet. Ám, hogy hol, mit, mikor és mennyiért érdemes venni, az bizony egyáltalán nem mindegy itt sem. Adok neked néhány tippet, amire érdemes odafigyelned!

1. tipp: Kis pénzzel is el tudod kezdeni a garázsvásárlást

A garázsban, mint befektetésben az a jó, hogy kisebb és nagyobb összeggel is be tudsz szállni. Ha van nagyjából tízmillió forintod, akkor ebből például egész jó kis garázs-portfóliót tudsz magadnak összerakni. Hogy ez miért jó? Azért, mert így a pénzed kisebb befektetési elemekben van, vagyis ha megszorulsz, netán még jobb befektetést találsz, akkor eladhatsz a garázsokból egyet vagy kettőt, míg a többit továbbra is megtarthatod. Ingatlannál más a helyzet, ott kénytelen vagy a teljes befektetésből kiszállni, még ha egyébként nem is kellene annyi pénz neked.

2. tipp: Kevesebb a garázzsal gond

A lakás, mint tuti befektetés nagyon jól hangzik, ám a gyakorlatban már nem is olyan könnyű ez a kereset. Biztosan te is hallottál rémtörténeteket lelakott lakásról, ki nem fizetett közműtartozásról, vagy éppen nem fizető, ám ennek ellenére kilakolhatatlan családról. Vannak, akik emiatt inkább lemondanak a kiadással elérhető hozamról, és csak az áremelkedésre apellálnak. Ez utóbbi sem rossz persze, hiszen az elmúlt években például a budapesti panelek esetében nem ritka az évi 15-20 százalékos drágulás, ami a mostani infláció mellett mesés hozamot jelent. Azért normális viszonyok között – és be kell vallani, a mostani nem az – ez hosszú távon nem így működik, és a 10 százalékos éves hozamhoz bizony kell a beszedett bérleti díj is. Most azonban nem ez helyzet. Van budapesti ismerősöm, akinek belvárosi társasházában a lakások csaknem fele üres, a tulajdonosok zöme ráadásul külföldi, akik nem járnak lakógyűlésre, és a közös költséget sem fizetik. A garázs ezzel szemben „egyszerű eset”, nehéz lelakni, ha pedig a közös költséget beépíted a bérleti díjba, akkor nagyon nem tudnak megrövidíteni. Innen kirakni is könnyebb a problémás bérlőt. Önálló garázs esetében a felújítás legfeljebb egy tisztasági festést jelent, vagy éppen a zár javítását, cseréjét, míg teremgarázsnál még ezzel sem kell törődnöd.

3. tipp: Nem mindig a drága garázs a nyerő

Általában igaz minden befektetésre, hogy pontosan kell ismerned a piaci igényeket, hogy mire van éppen kereslet. Vannak persze állandó sikersztorik, mint Budapest belvárosa, mert itt egyszerűen képtelenség este parkolni, ráadásul sok a duhaj fiatal, miattuk pedig a tulajdonosok félnek az utcán tartani több milliós, tízmilliós járgányaikat. Bosszantó például, ha évente egyszer-kétszer letörik a tükröd, ami 40-100 ezer forintos kár is lehet, ami még egy önrészes cascónál is bosszantó költség.
Budapest belvárosban havi 40-50 ezer forint is lehet egyetlen kicsi teremgarázs hely, míg a központtól távlabb 20-30 ezer forint az átlag

A központi területeken ráadásul nem nagyon épülnek új házak, amelyek alatt nagy teremgarázs lehetne, ami pedig épül, az hamar elfogy. Emiatt a belvárosban havi 40-50 ezer forint is lehet egyetlen kicsi, alig 12 négyzetméteres teremgarázs hely, ami azért csábító. Persze ez a vételárakban is meglátszik, már ha van egyáltalán szabad préda a piacon, mert bizony a cikk írásakor az ingatlan.com egyetlen eladót sem dobott fel Budapesten az V. kerületben. A lényeg azonban az, hogy ahol magas a bérleti díj, ott az árak is az egekben vannak, vagyis a befektetésre vetített hozam egyáltalán nem biztos, hogy itt lesz a legjobb. Mert ha például sikerül egymillió forintért megcsípni egy garázst valahol, amit a közös költségen felül havi 10 ezer forintért ki tudsz adni, akkor kicsivel 8 év után már vissza is jön a befektetésed.

4. tipp: Ismerd meg a garázsok iránti igényeket

Vehetsz önálló garázst, teremgarázst vagy beállót, valójában szinte mindegy. Attól, függ, hogy éppen mi a jó választás, hogy az adott területen mire van piaci igény. Vannak tipikusan kislakásos környékek, ahol azért nagy kincs egy önálló garázs, mert az emberek ezekben tartják felesleges bútoraikat, kerékpárjaikat vagy kacatjaikat, amelyek nem férnek el az otthonukban. A belvárosokban a teremgarázs a legkeresettebb, mert az autókat biztonságban szeretnék tudni, míg a panelekben szintén az önálló garázs a menő, hiszen kicsik a lakások, ha pedig jó helyen van, egy ilyenben garázsbolt is nyitható.
Azokon a környékeken, ahol sok a kisméretű lakás, az önálló garázsokat raktárként használják

Vidéken is ismerni kell a helyi körülményeket, hogy hol, mire van igény. A nagyvárosok központja szinte mindenütt fizetős, de nézd meg azokat a foghíjtelkeken lévő fizetős parkolókat is, amelyekből szinte mindenütt akad néhány. Ha azt látod, hogy éjjelente tele vannak, akkor az azt jelenti, hogy a környék lakói hajlandók fizetni az őrzött parkolásért, így ha a környéken vásárolsz, valószínűleg könnyű lesz kiadni.

5. tipp: ügyesen válassz teremgarázs helyet is

A teremgarázsok kiadhatóságát két dolog határozza meg leginkább: az épület helye, valamint az, hogy a garázson belül hol található a placc. Ez utóbbinál nem csak arról van szó, hogy a bejárattól mennyit kell autózni odáig, hogy milyen messze van a lépcsőház vagy a lift, mert legalább ilyen fontos, hogy mekkora ügyesség kell a beparkoláshoz.
Egy jó helyen lévő teremgarázs helyet sokkal gyorsabban tudsz kiadni, és a bérlők közötti üresjáratok is rövidebbek lesznek

Sokan félnek túl szűkös helyre, oszlopok közé beparkolni, ezért az ilyen helyek nehezebben adhatók ki. Ha újépítésű ingatlanban veszel helyet, személyesen is nézd meg, hogy milyen könnyű oda beállni, vagy ha az épület még csak tervrajzon létezik, akkor alaposan gondold át, hogy mikre esik a választásod. Egy jó helyen lévő teremgarázs helyet sokkal gyorsabban tudsz kiadni, és a bérlők közötti üresjáratok is rövidebbek lesznek. Persze a rosszabb helyekkel sincs gond, de akkor alkudj mindenképp a vételárból!

6. tipp: Gondolkodj előre a garázzsal

Jól látszik, hogy a fizetős parkoló-övezetek egyre csak terjeszkednek, az önkormányzatok pedig a változásokról mindig előre tájékoztatják a környék lakóit. Figyeld a híreket, vagy menj be az önkormányzathoz, és érdeklődj a fizetős részek jövőbeni bővítéséről. Budapest 14. kerülete remek példa arra, hogy aki szemfüles volt, az itt kaszálhatott. Azzal ugyanis, hogy kiterjesztették a fizetős zónát, pillanatok alatt elfogytak a garázsok, a teremgarázsok és az autóbeállók, az árak pedig rendesen elszálltak. A Francia úton például - ami pont a fizetős zóna határán van - pár éve még több eladó garázs is volt 600-700 ezer forintos áron, míg a bérleti díjak pedig 8-10 ezer forint körül mozogtak. Most egyetlen eladó garázst sem találtam, az egyetlen kiadót pedig 23 ezer forintért kínálták.

7. tipp: Védd magad a lakókkal szemben, ha garázst vásárolsz

A garázsok és teremgarázsok zöme társasházban van, a lakók pedig általában ki nem állhatják a bérlőket. Azért lehet ez probléma, mert a lakóközösség a legkülönfélébb szabályokat hozhatja a garázs használatra vonatkozóan, például megszabhatja, hogy a garázs előtt maga a tulajdonos (vagy bérlő) sem parkolhat, nem lehet autót szerelni, a garázsban gyúlékony anyagot tárolni stb. El sem tudod képzelni, milyen nagy fantáziája van egy-egy gyűlölködő lakónak, ha pedig a bérlőd megszegi a szabályokat, akkor végül te húzhatod a rövidebbet. Ezért mindenképp tájékozódj a garázsra vonatkozó regulákról, és azokat vedd bele a bérleti szerződésbe. Az előnyök mellett azonban érdemes megemlíteni a hátrányokat is.

1. hátrány: Drágább a hitelhez jutás garázs esetén

A garázs biznisz elsőre nem is rossz üzlet, de van azért pár dolog, ami ront a megtérülésen. Először is, erre nem tudsz lakáshitelt felvenni, pedig ezek 3-7 százalékos kamata nagyon csábító. Garázsra legfeljebb szabad felhasználású hitelt kapsz, ezek kamata azonban magasabb, minimum 11-15 százalék. A másik hátrány, hogy erre nem használható fel a népszerű lakástakarék, pedig milyen jó is volna, ha az állami támogatásból vehetnél garázst.

2. hátrány: Nem ülhetsz tétlenül, a garázs nem lakás

Itt nem járható az az út, hogy bevásárolsz, majd ülsz a babérjaidon és várod az ingatlanpiac szárnyalását. A garázsok árai, ha nőnek is, nem a lakóingatlanokkal azonos mértékben, ezért ha nincs bevétel a bérletből, akkor bizony nem lesz hozam sem. Források:
Két csapattal is támad az Audi a WTCR-ben! Elég egy bankbetét ahhoz, hogy milliós autót nyerj!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!