A 10 legjobb tipp, hogyan vezess hóban

Frissítve:
2018-11-16, 13:17

Havas körülmények között bizony trükkös lehet a vezetés. Bár eddig meglehetősen tavasziasan alakultak a téli hónapok, most az ország jelentős részén havazik. Tippek, hogyan vezess biztonságosan hideg, havas időjárás esetén is.

Társszerző: Hajdu Balázs

Majdnem minden télen gondot okoz a havazás, és nem szükségszerűen azért, mert sok esne belőle. Egyszerűen azért, mert a sofőrök nagy része nem tud hóban vezetni. Ezért született meg tulajdonképpen ez a cikk, szeretnék segítséget nyújtani, hogy boldogulj havas, jeges és bármilyen mostoha téli viszonyok között.

Azt mondanom sem kell, hogy sokkal felkészültebbnek kell lenni havas körülmények között, mint verőfényes napsütésben. Ha elakadsz a fagyban vastag kabát és takaró nélkül, mindjárt rájössz, mi a probléma. Az utakon lévő hótakaró egyébként is megnöveli a balesetek valószínűségét, sokszor hallani a televízióban vagy a rádióban, hogy „csak akkor indulj útnak, ha feltétlen szükséges.”

Vezetés hóban

Ha tényleg muszáj vezetned, használd a főútvonalakat. Ezeket az utakat a közlekedésfelügyelet munkatársai hókotrókkal letakarítják, és felsózzák. Sokkal jobb ötlet itt közlekedni, mint alsóbbrendű utakon, még akkor is, ha nagyobb a forgalom. A segítség is hamarabb odaér hozzád, ha lerobbansz, vagy balesetet szenvedsz.

A hó természetes velejárója a jég is. Így tehát nagyon óvatosan kell vezetned, ha szeretnéd megúszni az utat anélkül, hogy a kipörögnének a kerekeid. Amikor álló helyzetből indulsz, manuális sebességváltó esetén használhatsz második fokozatot, a jobb tapadás érdekében. Ha nagy gázfröccsöt adsz, az sok erőt juttat a meghajtó kerekhez, a magasabb fokozat pedig alacsonyabb fordulatszámot eredményez, ami jobban kíméli az abroncsokat.

Ha mozgásban vagy, a legjobb ha haladsz a forgalommal, mert ha megállsz, könnyen ott is ragadhatsz. Vigyázz, nehogy túl gyorsan menj, mert akkor könnyen elveszítheted az irányítást. Tarts a megszokottnál nagyobb követési távolságot, és próbálj olyan messzire előre látni, amennyire csak lehet, hogy elég helyed is időd legyen lelassítani, vagy akár lefékezni.

Havas út

Ennyit az alapokról, az alábbiakban összegyűjtöttem 10 tippet, melyek átsegítenek a legtrükkösebb körülményeken.

A 10 legjobb tipp, ha hóban vezetnél

1. Légy felkészült

Készülj fel a legrosszabbra. Legyen nálad vastag, meleg ruha, takaró és némi élelem. Ezeken kívül ellenőrizd, hogy a telefonod teljesen fel van-e töltve, ha csak lehetséges, legyen nálad powerbank. Viselj megfelelő cipőket – bakancsban, vagy csizmában sokkal nehezebb vezetni, nem érzed olyan jól a pedálokat a lábad alatt. Egy nagyon erős javaslat, hogy mindenképpen téli gumi legyen az autódon. A kutatások alapján 7 fok alatt mindenképp érdemes lecserélni a nyári gumikat, remélhetőleg ezen már régen túl vagy.

2. Finoman kezeld az autót

Kerüld a hirtelen kormánymozdulatokat, gázadást, fékezést. Ha tapadási problémáid vannak, ne gyorsíts túl durván – a kerekek kipörgése csak rontani fog a helyzeten. Ahogy fentebb említettem, ne riadj vissza a második fokozattól, a nagyobb tapadás érdekében. Néhány automata váltó téli üzemmódot is lehetővé tesz, a manuális váltó esetén pedig a kuplung csúsztatásával tudsz játszani.

3. Fékezz óvatosan

Amikor havas úton vezetsz, próbáld alacsonyan tartani a sebességet. Egyszerűbb egy állandó sebességet fenntartani, mint lassítani. Hagyj nagyobb követési távolságot az előtted haladóval szemben, kezeld óvatosan a fékpedált, ne hagyatkozz túlságosan az ABS-re, mert még neki is lehetnek gondjai nagyon csúszós körülmények között. 

4. Láss és légy látható

Mielőtt elindulsz, adj elegendő időt az autódnak, hogy felmelegedjen, takarítsad le az összes havat és jeget az ablakokról és fényszórókról. Ha ezt nem teszed meg, akár a rendőrök is megállíthatnak közlekedési szabálysértés miatt. Ha sok hó van az autó tetején, azt is le kell takarítani, mivel ha menet közben leesik, komoly veszélyt jelenthet a többi autós számára. Használj fagyálló szélvédőmosó-folyadékot, és ellenőrizd, hogy az ablaktörlők nincsenek-e ráfagyva a szélvédőre. Használd a fényszórókat, hogy a többi autós jól láthasson téged – és te is jól láthasd a többieket.

Havas utak

5. Mindig tervezz előre

Kapcsold be a rádiót, és hallgasd a legfrissebb időjárási és közlekedési híreket. Lehetőség szerint tekerj helyi rádióra, hogy konkrét, a helyzetednek megfelelő információhoz juthass. A körülmények az induláskor még talán nem olyan rosszak, de készülj arra, hogy megváltozhatnak útközben. Ha netán nincsenek téli abroncsaid, kerüld a mellékutakat, mivel a főutakat jobban tisztítják.

6. Ismerd az autód biztonsági felszereltségét

Az ESP (Electornic Stability Program), magyarul menetstabilizátor kisegíthet csúszásveszély esetén. Úgy érzheted, hogy a kipörgéstágló visszafogja a teljesítményt, ezt viszont azért teszi, hogy a kerekeket az optimális tapadásra hangolja, így őrizve meg az autó irányíthatóságát. Vészhelyzetben érthető a TCS kikapcsolása, ha mondjuk nagyon elásta magát az autó a hóban, de általában jobban járunk ha a rendszert bekapcsolva hagyjuk, megtartva az oldalirányú tapadást. A mai modern, automata váltós autókban általában már fellelhető a téli üzemmód, keresd tehát azt ha para van!

7. Ha megcsúszol, ne pánikolj

Ha az első kerekek elindulnak keresztbe az úton, ne akarj rögtön fékezni. Finoman szállj le a gázról, egyenesítsd ki a kormányt, hogy a kerekek visszanyerjék a tapadásukat. Ha az autó hátulja indul meg, kitör (kisodródik) akkor a kitörés (sodródás) irányába kell fordítani a kormányt, hogy a tapadást visszanyerjük. Ha ellentétes irányba fordítjuk a kormányt a gépjármű megpördül a tengelye körül. Mindig nézd meg, hová szeretnéd irányítani az autót, ez segíteni fog, hogy a megfelelő irányba menj.

8. Előrelátás

Hosszabb ideig tart megállni és kanyarodni havas és jeges körülmények között. Csökkentsd a sebességet és tarts nagyobb követési távolságot, mivel az előtted haladó autók is megcsúszhatnak. Az útburkolati jeleket, táblákat gyakran hó fedi ilyenkor, így ezek követése plusz figyelmet igényel.

Vezetés télen

9. Fizess be egy tanfolyamra

Semmi nem feledteti a hóban vezetéstől való félelmet jobban annál, ha ellenőrzött körülmények között, szakértő felügyelet mellett gyakorolsz. Ezek a vezetéstechnikai tréningek bár nyilvánvalóan pénzbe kerülnek, mégis nagyon szórakoztatóak, és rengeteg új képesség birtokában leszel, ha elvégzel egy ilyet. Ha nem olyan vastag a pénztárcád, próbáld ki a nedves körülményeket, egy olyan tanfolyam is sokat segíthet.

10. Elakadás a hóban

Ha elakadsz a hóban, és ott kell hagynod az autódat, ügyelj arra, hogy olyan távol legyen az úttól, amennyire csak lehetséges. Ha az autó elkezd visszacsúszni a lejtőn, használd a kéziféket vagy ékeld ki kővel vagy egyéb dologgal, ez segít blokkolni a hátsó kereket, lelassítva ezzel a folyamatot.

Van olyan tipped a hóban vezetéshez, ami nem szerepel a fenti listán? Írd meg hozzászólás formájában!

Forrás:

Fotók:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Téli készülődés négy keréken
2017. október 24.
Az autónk szezonális felkészítésének a jelentősége nem csak közlekedésbiztonsági szempontból fontos. Kellemetlen pillanatoktól tudjuk magunkat megkímélni, ha körültekintően vágunk neki a télnek.
A 7 legjobb tipp, hogyan vezess jégen
2018. február 03.
Sokfelé lehet jeges utakra számítani hazánkban, hiszen a következő napokban fagypont környékén marad a nappali hőmérséklet is. Tippek, hogyan kerülheted el, hogy irányíthatatlanná váljon alattad az autó a jégen.

További hírek