2018. február 18. | 04:46

Egy felmérés szerint hazánk gépjármű tulajdonosai közül minden ötödik nem cseréli le a nyári gumit 7 celsius fok alá süllyedő hőmérséklet esetén sem.

Véletlen mintavételezés alapján meglehetősen lehangoló adatokat közölt a Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu a téligumi használattal kapcsolatban.

Egy 2017. december 21-én készített szúrópróba szerű ellenőrzés során 300 autón több mint 1200 abroncsot vizsgált meg a szemléző csapat, akik bevásárlóközpontok parkolóiban lévő autókat figyeltek meg. A terepszemle során Budakalász, Budaörs, Dunakeszi, Fót és Soroksár volt ezúttal a célkeresztben. A vizsgáló csapat tagjai könnyen kiszúrták - természetesen csak átvitt értelemben véve - a nyári gumikat. Összességében a járművek 22%-án találtak nyári gumikat az ünnepi időszakot megelőzően.

Fót teljesített a legjobban a vizsgált települések közül a prémiummárkák arányát és a profilmélységet tekintve. A gépkocsik 80%-án volt kiváló minőségű gumi, az átlagos profilmélység pedig 6,3 milliméter volt. Összességében javulás volt megfigyelhető a prémium abroncsok arányában, a felmért autók 68%-án volt ilyen, az átlagos profilmélység pedig 5,4 milliméter volt,. A téli abroncsokat egyéb iránt 4 mm-es küszöbérték alatt indokolt cserélni.

Bár két számadat tekintetében dicséretet érdemelnek a fótiak, a téli gumira váltás tekintetében viszont éppen itt nem a legrózsásabb a helyzet, mivel a helybéli vizsgált autók 27%-ára még mindig nyári gumi volt felszerelve a fenti időpontban. Soroksáron és Budakalászon egyaránt a kocsik 21-21%-án volt nyári gumi. Dunakeszin ellenben kiemelkedően elővigyázatosak a jármű tulajdonosok, 96%-ban volt téli gumi az autókon, és csupán 14%-ban volt megfigyelhető túlkoros gumi. Soroksáron és Budaörsön nem szívesen válnak meg az emberek a jól bevált abroncsoktól, mivel az előbbi településen 38%-ban, utóbbin pedig 31%-ban volt öt évnél idősebb gumi a négykerekűeken.

Katona Mátyás, a Használtautó-csoport autós magazinjának főszerkesztője a következőket jegyezte meg a gumik életkorával kapcsolatban:

„Az 5 évnél idősebb abroncs nem feltétlenül rossz, csupán az mondható el ökölszabályként, hogy az 5 szezont kiszolgált téli gumi már cserére érett. Egy 3 éves koráig szakszerűen tárolt, majd két évet szolgált abroncs még lehet jó, de 10 évvel a gyártási idő után minden abroncs cserélendő.”

5 méter extra fékutat jelenthet a nyári gumi

A Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu által évenként elkészített téligumi-teszt eredményeiből könnyel leszűrhető, miért érdemes az évszaknak megfelelő abronccsal közlekedni. Azok, akik télen is nyári gumival közlekednek, havas-jeges úton kétszer akkora fékúttal számolhatnak.

Érdemes figyelembe venni azonban, hogy nem csak valódi télies időjárási körülmények között van előnye a téli guminak. Hűvös időben, fagypont feletti hőmérsékleten, de kissé vizes aszfalton közepes állapotú használt nyári gumival 60 km/h-ról történő megálláshoz is egy jó autóhossznyival több, azaz 5 méteres extra fékútra van szükség egy jó állapotú téligumihoz vagy négyévszakos abroncshoz képest. Nem nehéz belegondolni, hogy autóúton vagy autópályán a helyzet még drámaibb lehet a nagyobb tempóból fakadóan.

Katona Mátyás hozzátette:

„A téli abroncson nem érdemes spórolni, komoly és fölösleges rizikót jelent a nem az évszaknak megfelelő abroncs használata. Egy jó gumigarnitúra ára jellemzően szerényebb, mint egy casco önrész. Érdemes befektetni rá, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Bár a télen is nyári gumival autózók legtöbbször azt mondják, ők csak jó időben veszik elő autójukat, ennek ellentmond, hogy a felmérést fagypont környékén készítettük. Csak remélni tudjuk, hogy épp téli abroncsot venni mentek.”

Hol érdemes beszerezni a téli gumikat?

A megfelelő abroncsokat célszerű szakműhelyben megvásárolni, amelynek további előnye, hogy a helyszínen fel is lehet őket szereltetni, és érdemes ellenőriztetni a futóművet is. Saját és mások biztonságát szem előtt tartva érdemes tehát mindig a hőmérséklethez passzoló gumikkal felszerelni az autót.

Mivel március elején sem kizárt, hogy havazni fog, célszerű inkább az időjárás előrejelzésre, semmint a naptárra hagyatkozni a megfelelő gumiválasztás tekintetében.

Forrás: Használtautó.hu