ADAC: aktuális nyári gumi teszt

Frissítve:
2018-09-18, 21:56

A tél lecsengett, március első napsugarai beköszöntével elkezdhetsz gondolkodni a nyári gumik vásárlásán. Az összehasonlítás hasznos lehet a kíváncsi nyári gumi tulajdonosok számára is!

Hét celsius fok felett a nyári gumi tapadóképessége nedves úton bizonyítottan jobb, mint a téli változaté. Az abroncsok összetétele más télen és más nyáron, a nyári abroncs összetétele lágyabb, lazább és jobban ellenáll a hőterhelésnek, tapadóképességét a melegedés hatására éri el. A téli gumi tapadása viszont lehüléssel érhető el.

Az autógumi teszteken általában a következő szempontok alapján értékelnek: száraz, vizes burkolaton mutatott teljesítmény, gördülési ellenállás, menetzaj illetve a kopási teljesítmény. Az ADAC német autóklub az adott szezonban megjelenő abroncsokat teszteli, így az átfogó vizsgálatok után, időről időre tudhatsz meg részleteket az aktuális abroncsmodellekről. A 2017-es eredmények nyilvánosságra kerültek, lássuk a helyezetteket:

Egy Volkswagen Tiguanon tesztelték a SUV-okra szánt 215/65 R16-os nyári gumikat. A kategória győztese magasan a Goodyear EfficientGrip SUV lett, 2,1-es osztályzatot elérve a 0,6 és 5,5 pont közötti skálán, melyen a kisebb értékek számítanak jobbnak. A második helyen 2,5 ponttal a Cooper Zeon 4XS Sport, a harmadik pedig a 2,8-as értékelésű Firestone Destination HP lett. Az ADAC mérései alapján, a Yokohama Geolandar SUV abroncsait kerülhetőek el messziről - a vizes aszfalton gyengén teljesítő gumi a legrosszabb, 5,5 pontos értékelést kapta.

ADAC - nyárigumi teszt SUV

ADAC - SUV-okra szánt nyári gumik tesztje

A középkategóriás autókra szánt 195/65 R15-ös gumikat az aktuális Volkswagen Golf-on tesztelték. Az eredményhirdetés így hangzott: első helyen a Pirelli Cinturato P1 Verde végzett a maga 2,1 pontos értékelésével, a második helyet megosztva foglalja el 2,2 ponttal a Bridgestone Turanza T001, a Continental PremiumContact 5 és a Goodyear EfficientGrip Performance, a dobogó legalsó fokán pedig a 2,5 pontos, Esa-Tecar Spirit 5 HP foglal helyet. A listát a GT Radial Champiro FE1 zárja, 4 ponttal, előtte még a Semperit, Hankook és a Maxxis idei nyári típusai helyezkednek el, nem túl jó teljesítménnyel.

ADAC - nyárigumi teszt közép

ADAC - Középkategóriás járművek nyári gumi tesztje

2012-óta az abroncsgyártóknak kötelezően el kell látniuk portékáikat néhány fontos adatot tartalmazó kis címkével. Ezen szerepel a gumi vizes útfelületen nyújtott teljesítménye, az energiatakarékosság, illetve a menetzaj decibelben. Emellett olvasható még a gumiabroncs mérete - az első szám az abroncs szélességét mutatja meg milliméterben, a második a szélesség és az abroncs oldalfalának magasságának arányát százalékban, a harmadik pedig a felni átmérőjét colban.

A kínai abroncsok közel sem nyújtanak olyan biztonságot mint a prémium darabok, de ennek ellenére itthon főleg ezeket veszik az autósok. Az eladott gumik fele ilyen, olcsó darab, a másik 50 százalékon a középkategóriás és a prémium márkák osztoznak.

Forrás:

Ajánlott cikkek:

További autós hírek

Egyre hangsúlyosabb a környezettudatosság az autógyártók körében is, ami nem csak az elektromos és hibrid modellek piacra dobásában nyilvánul meg.…

Egy new yorki férfi életét vesztette, miután egy véletlenül távolról beindított autó egy másikhoz préselte. A 21 éves Michael Kosanovich…

Rosszul sikerült egy próbaút Szentpéterváron. Egy hölgy szemelt ki magának egy Audi A7-est Szentpéterváron, el is vitte próbaútra, amikor nagy…

Megdöbbentő Facebook poszt és YouTube videó került ki az Internetre a tegnapi napon, amire olvasónk hívta fel a figyelmünket. Egy…

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szombat kora délután baleset történt Eger és Kerecsend között. Három személyautó érintett a balesetben. A…

Kapcsolódó írások

2018. szeptember 24.
A több mint 100 éves múltra visszatekintő gumiabroncs gyártó, a Kleber két legújabb, nyári gumiját tesztelhettem a Michelin franciaországi tesztpályáján. Ha az ár-érték arány számodra fontos szempont, akkor vess egy pillantást a Dynaxer termékcsaládra!
autógumi
2019. január 20.
3,1 millió darab gumiabroncsot adtak el a gyártói képvisletek
Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Téli gumi teszt nyáron: Őrültség? A Goodyear megcsinálta!
2017. július 27.
A Goodyear gumiabroncs tesztjén kiderült, hogy hogyan teljesít a téli gumi a nyári időszakban. De vajon mennyi egy minőségi gumi valós élettartama?