2017. március 02. | 11:25

A tél lecsengett, március első napsugarai beköszöntével elkezdhetsz gondolkodni a nyári gumik vásárlásán. Az összehasonlítás hasznos lehet a kíváncsi nyári gumi tulajdonosok számára is!

Hét celsius fok felett a nyári gumi tapadóképessége nedves úton bizonyítottan jobb, mint a téli változaté. Az abroncsok összetétele más télen és más nyáron, a nyári abroncs összetétele lágyabb, lazább és jobban ellenáll a hőterhelésnek, tapadóképességét a melegedés hatására éri el. A téli gumi tapadása viszont lehűléssel érhető el.

Nyári gumiabroncsokért keresd a gumik.hu webshopját!

Az autógumi teszteken általában a következő szempontok alapján értékelnek: száraz, vizes burkolaton mutatott teljesítmény, gördülési ellenállás, menetzaj illetve a kopási teljesítmény. Az ADAC német autóklub az adott szezonban megjelenő abroncsokat teszteli, így az átfogó vizsgálatok után, időről időre tudhatsz meg részleteket az aktuális abroncsmodellekről.

A 2017-es eredmények nyilvánosságra kerültek, lássuk a helyezetteket: Egy Volkswagen Tiguanon tesztelték a SUV-okra szánt 215/65 R16-os nyári gumikat. A kategória győztese magasan a Goodyear EfficientGrip SUV lett, 2,1-es osztályzatot elérve a 0,6 és 5,5 pont közötti skálán, melyen a kisebb értékek számítanak jobbnak. A második helyen 2,5 ponttal a Cooper Zeon 4XS Sport, a harmadik pedig a 2,8-as értékelésű Firestone Destination HP lett. Az ADAC mérései alapján, a Yokohama Geolandar SUV abroncsait kerülhetőek el messziről - a vizes aszfalton gyengén teljesítő gumi a legrosszabb, 5,5 pontos értékelést kapta.

ADAC - SUV-okra szánt nyári gumik tesztje

A középkategóriás autókra szánt 195/65 R15-ös gumikat az aktuális Volkswagen Golf-on tesztelték. Az eredményhirdetés így hangzott: első helyen a Pirelli Cinturato P1 Verde végzett a maga 2,1 pontos értékelésével, a második helyet megosztva foglalja el 2,2 ponttal a Bridgestone Turanza T001, a Continental PremiumContact 5 és a Goodyear EfficientGrip Performance, a dobogó legalsó fokán pedig a 2,5 pontos, Esa-Tecar Spirit 5 HP foglal helyet. A listát a GT Radial Champiro FE1 zárja, 4 ponttal, előtte még a Semperit, Hankook és a Maxxis idei nyári típusai helyezkednek el, nem túl jó teljesítménnyel.

ADAC - Középkategóriás járművek nyári gumi tesztje

2012-óta az abroncsgyártóknak kötelezően el kell látniuk portékáikat néhány fontos adatot tartalmazó kis címkével. Ezen szerepel a gumi vizes útfelületen nyújtott teljesítménye, az energiatakarékosság, illetve a menetzaj decibelben. Emellett olvasható még a gumiabroncs mérete - az első szám az abroncs szélességét mutatja meg milliméterben, a második a szélesség és az abroncs oldalfalának magasságának arányát százalékban, a harmadik pedig a felni átmérőjét colban.

A kínai abroncsok közel sem nyújtanak olyan biztonságot, mint a prémium darabok, de ennek ellenére itthon főleg ezeket veszik az autósok. Az eladott gumik fele ilyen, olcsó darab, a másik 50 százalékon a középkategóriás és a prémium márkák osztoznak.

Nyári gumiabroncsokért keresd a gumik.hu webshopját!

Forrás:

Ajánlott cikkek: