2018. július 1-jétől az állam visszatéríti a jogosítvány megszerzésének költségeit, vagyis egy részét annak, a 20 év alatti fiataloknak. Az erről szóló kormányrendelet ma jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ez a bizonyos "egy része" egészen pontosan 25 ezer forintos álomhatárt jelent, amin én felnőttként jót mosolygok, de egy diáknak vagy egy 20 év alatti fiatalnak azért hatalmas könnyebbség lehet a jogosítvány megszerzése közben. Csak mert hát közismert, milyen jók a magyar diákmunka fizetések is…

A támogatás abban az esetben is igényelhető, ha a KRESZ oktatás és vizsga után úgy dönt a fiatal kolléga, hogy még rápihenne a gyakorlati órákra. Ergo nem szükséges ténylegesen a volán mögé ülni, hogy járjon a támogatás.

A kormány szerint a kezdeményezés fellendíti majd a fiatalok munkaerő piacon való elhelyezkedését is hiszen jogosítvány birtokában szélesebb skálán válogathatnak az állásajánlatok között. Évente körülbelül 50 ezer 20 év alatti fut neki a jogosítvány megszerzésnek, és ebből kicsivel több mint 30 ezren sikeresen vizsgáznak.

A B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ oktatás ára hozzávetőlegesen 15-30 ezer forint, a vizsgadíj pedig 4600 forint próbálkozásonként. Így tehát mondhatni a KRESZ oktatás és vizsga nagyobbik részét az állam állja. A visszatérítést online is igényelheted majd, és a Magyar Államkincstár fogja intézni neked. További tudnivalókat pedig az Új Nemzedék Központtól kérhetsz.

Jogsira fel gyerekek, vezetni jó, autózni jó! 😊

Forrás: