Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
vasárnap - 2023. december 03.
-2 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az olcsó, gyors, mindig jó? B-kategóriás jogosítvány 2017-ben

2017. november 20. | 14:54

Az autóvezetés varázsa mindenkit rabul ejt, de hogy biztonságban és nem utolsó sorban legálisan áldozz eme élvezet oltárán, feltétlenül szükséges a megfelelő vezetői engedély megléte!

Társszerző: Rendi Péter

Az első nehéz kérdéssel akkor szembesülsz, amikor elkezdesz autósiskolát keresni. Vajon melyik autósiskolában tanítanak meg jól vezetni? A kérdés megközelítésé kapcsán több szempontra is hagyatkozhatsz. Ilyen például a barátok, közeli ismerősök tapasztalatai vagy esetleg az internetezők véleménye az adott autósiskoláról. Utóbbi esetén jellemző, hogy csak szélsőséges esetekben formálnak véleményt online az emberek, és ez néha torz képet mutat. Nagyon fontos leszögezni, hogy mindenki eltérő készségekkel rendelkezik, ezáltal más a fejlődési folyamat a vezetés elsajátítása közben. Amennyiben nem szubjektív véleményekre szeretnél támaszkodni, mindenképpen érdemes ellátogatni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapjára, ahol negyedéves bontásban találhatsz statisztikát a hazai autósiskolák teljesítményéről. Százalékos lebontásban látható az átlag képzési óraszám, valamint a vizsga sikerességi mutató.

Mik a jogosítvány megszerzésének feltételei?

B-kategóriás jogosítvány esetén már 16 és fél éves kortól lehet jelentkezni az elméleti oktatásra, forgalmi vizsgát viszont csak 17. betöltött életév után tehetsz. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy már diákéveid alatt megszerezd-e a jogosítványt. A későbbiekben a munkaerő piacon történő elhelyezkedéskor is jelentős előny lehet a vezetői engedély megléte. Az első lépések a jogosítványhoz vezető úton az orvosi alkalmassági vizsgálatnál kezdődnek. Háziorvosnál vagy az autósiskola szervezésében akár helyszínen is elvégezhető. Az oktatás a KRESZ tanfolyammal veszi kezdetét, tantermi interaktív csoportos oktatás keretein belül, vagy pedig online, egyénileg, e-learning felületen. Utóbbi nagy előnye, hogy számítógépen keresztül, internet kapcsolat segítségével bárhol és bármikor elérhető a tananyag. Az ismeretek elsajátításának ritmusa teljesen rád van bízva, a szöveges tartalom mellett interaktív és életszerű példák segítségével sajátítható el a tananyag. Személyes tapasztalataim alapján a tantermi oktatás esetén jobban használható tudást kapsz, ha esetleg valami nem egyértelmű, esetleg egy összetettebb kérdéskörrel találkozol, könnyeben kapsz rá választ. KRESZ tanulásnál fontos szempont, hogy ne csak bemagold az anyagot, hanem értsd is, mert a továbbiakban nagyon fontos, hogy a forgalmi viszonyok között is használható tudással rendelkezz.

A gyakorlati oktatás buktatói

A sikeres KRESZ vizsgát követően kezdetét veheti a gyakorlati oktatás. 2012. január elseje óta nem része az oktatásnak a rutin vizsga. Ettől függetlenül körülbelül az első 9 gyakorlati óra az ehhez kapcsolódó ismeretek elsajátításával telik. A jelenlegi törvényi szabályozás 29+1 gyakorlati órát ír elő, melyből az utolsó óra maga a vizsga. Emellett a diákoknak minimum 580 km-t kell levezetniük, mely magában foglalja a városon kívüli, valamint az éjszakai vezetést is. Ha nem áll össze a kép, az nem áll távol az igazságtól! Sajnos az olcsó jogosítvány nem mindig olcsó! Ha tanulmányozod a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium statisztikáját, egyértelműen látszik, hogy nem elegendő az alap esetben kalkulált gyakorlati órák száma. A problémát tovább fokozza, ha az oktatás nagyvárosban, például Budapesten történik, ahol könnyen alakulnak ki forgalmi dugók. Ezt tovább nehezíti a szükséges kilométer megtételét. A gyakorlati órákat tekintve az általános tendencia a 2x50 perc vezetés kis pihenéssel tarkítva.

Az idő fontos szempont, mindenki minél gyorsabban szeretne túl lenni rajta. Ezt nehezíti jelenleg az oktatók csekély száma, amivel párhuzamosan nőtt az igény az vezetésoktatásra. Ráadásul a diákoknak jelentős időbefektetést követel a gyakorlati órákon való részvétel. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tanulók nagy része reggel 8 óra előtt, vagy délután 17 óra után tud csak időt szakítani a vezetésre, esetleg hétvégén, ezért ezek az időpontok hamar elfogynak. Egyes iskolák még plusz díjat is számolnak a népszerű időpontok esetén.

Gyakorlati oktatás: városban vagy vidéken?

Az agglomerációban élőknek esetleg mérlegelendő kérdés lehet, hogy hol kezdjék el a tanulást. Vidéken könnyebben és gyorsabban lehet elsajátítani a vezetést, de fontos tapasztalatoktól fosztod meg magad, ha nem nagyvárost választasz. Az összetettebb forgalmi helyzetekkel vidéken nem nagyon fogsz találkozni, ami a későbbiekben a vezetési rutin megszerzésénél magabiztosságot nyújthatna.

Megéri az intenzív oktatást választani?

A válasz nem egyértelmű, ha már szereztél korábban autóvezetéssel kapcsolatos tapasztalatot, akkor is megfontolandó a kérdés. Az ideálisnak mondható vezetési alkalmak egy hétén legalább kettő, de ennél többre sincs feltétlenül szükség, mivel időt is kell hagynod magadnak, hogy a megszerzett tapasztalat és tudás leülepedjen. Fontos megjegyezni, hogy még oktatóval is csak olyan személy vezethet, aki hivatalos kartonnal rendelkezik a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál! Amennyiben sikeresen abszolváltad a meghatározott vezetést mind idő-, mind távolság tekintetében, jelentkezhetsz a forgalmi vizsgára. A vizsga több feladatból áll. Az első és legfontosabb feladat a napi első indulás előtti ellenőrzés, amely magában foglalja álló helyzetben a gumik, a fék, a kormány, valamint a világító berendezések és nem utolsó sorban a rendszám ellenőrzését. Ezt követően még a vizsgabázis területén egy fékpróbát is kell tenni és szóban megerősíteni a fék megfelelő működését. A forgalomban történő vezetés közben teljesíteni kell egy meghatározott útvonalat, el kell végezni egy szabályos parkolást és egy megfordulási manővert is. Ha mindent sikeresen teljesítettél, a kötelező papírmunkát követően már csak ki kell várni a jogosítvány elkészültét.

A jogosítvány költségei

A jogosítvány költségei két fő részre oszlanak. Egyrészt az iskolának fizetendő elméleti és gyakorlati képzési díjakra, másrészről különböző egyéb költségekre. Ezek szerencsére fix összegek, bármelyik iskolára esik is a választás, azonosak lesznek. Az elsősegély tanfolyam és vizsga a Vöröskereszt szervezése által történik.
Orvosi alkalmassági vizsgálat 7 200 Ft
KRESZ vizsga 4 600 Ft
Forgalmi vizsga 11 000 Ft
Elsősegély tanfolyam 7 900 Ft
Elsősegély vizsga 7 900 Ft
Okmányirodai illeték 4 000 Ft
Egyéb költségek összesen: 42 600 Ft
A KRESZ oktatás díját is az iskolának kell fizetni, ami 30 - 35 000 Ft körül, mozog. A gyakorlati oktatás költsége Budapesten 3 500 - 4 000 Ft/óra. Országos szinten sincs jelentős eltérés a jogosítvány megszerzésének költségeit tekintve. A különböző kedvezményes ajánlatok ellenére is jelenleg közel minimum 200 000 Ft-os tételt jelent egy B-kategóriás jogosítvány megszerzése. Azonban mint látod, sok a különböző befolyásoló tényező, ezért jobb időben felkészülni a plusz költségekre.
Michelisz csökkentette hátrányát - A hétvége autósport eseményeinek összefoglalója A jövő tuningja? Mi volna az, ha nem a 3D alumínium nyomtatás?!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!