Csaknem beérték az elektromos és hibrid eladások a dízeleket

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A Magyarországon eladott elektromos és hibrid kocsik részaránya 5,1 százalék volt az újonnan értékesített személyautók között, amivel csaknem beérték a dízeleket!

2018. januárja és márciusa között 5,1 százalék volt a részben vagy teljesen elektromos – a hibrid elektromos (HEV), a hálózatról tölthető hibrid elektromos (PHEV) és akkumulátoros elektromos (BEV) – autók részaránya a Magyarországon újonnan értékesített személyautók között. A dolog azért különösen érdekes, mert a dízelek részesedése ugyanezen időszakban 10,5 százalékkal 7,6 százalékra csökkent, vagyis szinte eltűnt a különbség a két technológia között.

Toyota C-HR

A Toyota hazai eladásainak 41 százalékát teszik ki a hibridek

Az elektromos és hibridek által elért eredményben ráadásul nincsenek benne állami beszerzések, amik könnyen megdobhatnák a statisztikát. Ha például a január és március között közbeszerzéseken megvásárolt 820 személyautó mindegyike akkumulátoros elektromos lett volna, akkor részarányuk 7,7 százalék lenne, ami épp meghaladná a dízelek részesedését.

A trend már tavaly világos volt, hiszen 2017-ben nyolcszor annyi részben vagy teljesen elektromos újautót vásároltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, ezek 88 százaléka pedig hibrid volt. Ebben a szegmensben egyértelműen a Toyota a piacvezető idehaza, hiszen a hibrid elektromos eladások 81 százalékát ez a cég jegyzi, a 2018-as tervekben pedig a forgalom 50 százalékos növelését tűzték ki célul, ami 5150 eladott gépjárművet jelentene. A piac kicsiny méretét azonban jól mutatja, hogy ha sikerül hozni a számokat, akkor a hazai utakon futó elektromos hibridek száma azonnal ötödével nőne.

Elektromos autó töltés közben

A tisztán elektromos meghajtású autókból egyelőre nagyon kevés fogy

A hazai Toyota eladások 41 százalékát, míg a Lexus értékesítések 95 százalékát teszik ki a hibridek. A magyar elektromos és hibrid kínálat egyébként nagyon széles, összesen 21 márka 89 részben vagy teljesen elektromos autója vásárolható meg jelenleg a kereskedésekben.

Bár a dízelek értékesítése jelentősen visszaesett 2018 első három hónapjában, a 7,6 százalékos dízel részarány csak a személyautókon belül érvényes. Ennél kisebb részesedése azonban csak Hollandiában, Norvégiában és Lengyelországban van a technológiának. Amennyiben az összes újonnan eladott járművet nézzük, akkor a dízel részaránya 23,6 százalék, ami azért lehetséges, mert az értékesítés 68 százalékát a haszongépjárművek adták. Bár a haszongépjárművek között is találni néhány akkumulátoros modellt, ám mivel a hatótáv és az ár kérdése itt nagyon fontos tényezők, az áttörésre még várni kell.

Forrás:

  • Toyota

További autós hírek

Tovább csökkentené a tartományi kormány az átmenő teherforgalmat Burgenland útjain. Ennek érdekében két magyar és egy szlovén határátkelőn megtiltják a nehéz tehergépkocsik belépését...

Egy 46 éves férfi bélflórájában annyira elszaporodott a sörélesztő, hogy gyakorlatilag képes sört főzni az emésztőrendszerében – írja a furcsa felfedezésről a New Scientist...

Az Encsi Rendőrkapitányság járőrei 2019. október 17-én közúti ellenőrzést tartottak, amikor Alsóvadászon ellenőrzés alá vontak egy személygépkocsit és annak vezetőjét. Az intézkedés során...

A brit rendőrök utólag büntettek meg egy youtuber autós újságírót, aki arról töltött fel videót a Facebookra, hogy egy Audi R8-cal a sebességhatárnál...

Ideiglenes megállási tilalom lép életbe október 21-e, hétfő estétől 23-a, szerda reggelig a Bem József tér környékén, 22-e, kedd 0 órától 23-a, szerda...

Kapcsolódó írások

Jöhet a nagy dízelautó-átalakítási program!
2018. április 09.
Egy pénzügyi alap létrehozásával teremtené meg a német kormány a környezetvédelmi határértékeknek nem megfelelő dízelek átalakítását. De ki fizetné a számlát?
Csökkenhet a visszahívott VW-dízelek motorteljesítménye?
2018. július 18.
A dízelbotrány miatt millió számra hívja vissza autóit szoftverfrissítésre a Volkswagen, ám arra nincs garancia, hogy ettől nem csökken majd a motorteljesítmény.
kerékpárral a városban
2018. október 01.
Az északnyugat-olaszországi Lombardia és Piemonte tartományban, az észak-keleti Venetóban, valamint Emilia-Romagnában keményen korlátozzák az öreg dízelek forgalmát.