Budapesten e pillanatban 450 forintos alapdíj mellett 280 forintos kilométerdíjjal és 70 forintos várakozási díjjal kell kalkulálnia azoknak, akik taxival szeretnének közlekedni. Az alapdíjat a hírek szerint drasztikusan fogják emelni, amely a tervezet szerint 700 forint lenne, a kilométerdíj azonban mindössze 20 forinttal nőne, azaz 300 forintra rúgna, a várakozási díj pedig 5 forinttal kerülne többe, 75 forintot kellene fizetni érte.

Mindez azt jelenti, hogy a rövid utak kerülnének drasztikusan többe. Ugyanakkor azok, akik hosszabb távokra szoktak taxit hívni, nem éreznének olyan drasztikus áremelést, egy 10 kilométeres útért körülbelül 10%-kal kellene többet fizetni.

A Zoom.hu azt írja, hogy e mögé a 700/300/75 forintos tarifát támogatja a budapesti taxisok többsége. Mivel az önkormányzat egységes álláspontot vár, így a többség akarata kevés, mindenkinek be kell állnia e mögé a tervezet mögé, vagy új megállapodásnak kell születnie.

Miért emelkedne drasztikusan az alapdíj?

A taxisok állítják, a címre jutás költségeivel együtt megesik, hogy a rövidebb utak veszteségesre jönnek ki. Budapesten egyre nagyobb problémát okoz taxit találni, különösen a reggeli órákban, az emelés után viszont elképzelhető, hogy megnövekedne az elérhető taxik száma is. A fővárosi taxis tarifák emeléséről már 2017 őszén is szó volt, hiszen már csaknem öt éve változatlan a díjtábla.

Mint ismert, a fővárosi taxis tarifák emelésének ötlete 2017 őszén vetődött fel először. A sofőrök úgy vélték, a 2013 szeptembere óta érvényben lévő ártáblán időszerű volna módosításokat végrehajtani. Emlékeztetőül, akkor jóval nagyobb volt a drágulás mértéke, hiszen bizonyos taxitársaságok 160-180 forintos kilométerdíjjal és 300 forintos alapdíjjal dolgoztak, erről váltottak az egységes 280 forintos kilométerdíjra és 450 forintos alapdíjra, ami akkor 50-60%-os áremelést jelentett. Most az alapdíj drámai mértékű emelése mellett a kilométerdíj árának növekedése jóval szerényebb.

Miért kell emelni a taxizás árát?

Korábban felvetődött, hogy bevezessenek hétvégi és éjszakai taxitarifákat, amelyet az Európai Texis Egyesület, az ETE is támogatott Csertek István vezetésével, de ezt a javaslatot végül nem vezették be. Az ETE a reklámok autókra való visszahelyezésével és a járulékok mérséklésével szerette volna elérni, hogy a taxisofőrök kedvezőbb helyzetbe kerüljenek.

Mára viszont odáig jutott a helyzet, hogy a szakmai szervezetek és a sofőrök többségének állítása szerint mindenképp szükséges a tarifák emelése. Egyrészt növekedett az üzemanyag ára az elmúlt bő négy év során, e mellett nőtt a vizsgázás és a drosztdíj is, nem beszélve az online pénztárgépek beszerzési költségeiről, na és persze a forgalomban lévő taxik sem fiatalodnak.

Mikortól emelkedhet a taxi ára?

A Zoom.hu szerint az egységes tervezet legkésőbb március közepére készülhet el, amelyet a fővárosi közgyűlés elé terjesztenek. Annak időpontja, hogy ezt mikor szavazzák meg, már bizonytalan. Az biztos, hogy ha el is fogadják, akkor is várni kell még hosszú heteket, mire az átállás megtörténik, hiszen át kell matricázni az autókat és át kell állítani a taxiórákat is.

Lényegében tehát nem kell attól tartani, hogy június előtt bármiféle emelés történne a taxi tarifák tekintetében.

Forrás: