Egy felmérés szerint meglepően jó a magyarok vezetési morálja

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Csak ma reggel több olyan autóval találkoztam, amelyik nem tartotta be az alapvető KRESZ szabályokat. Pedig egy felmérés szerint jó a magyar közlekedési morál.

A magyar autóvezetők európai viszonylatban kifejezetten szabálykövetőek és betartják a közlekedésbiztonsági előírásokat, különösen az alkoholtilalmat – derül ki a vezetői szokásokat elemző brüsszeli ESRA (E-SURVEY OF ROAD USERS’ ATTITUDES) felmérésből. A vezetői szokásokat elemző belga központ 2017-es adatok alapján készült összesítése szerint a magyar autósok 11 százaléka ült volánhoz a múlt évben legalább egyszer úgy, hogy előtte alkoholt fogyasztott, ami a legalacsonyabb érték az EU-n belül.

A cseheknél hasonló ez az arány, őket követik a lengyelek (12 százalék) és a norvégok (13 százalék). A legtöbb alkoholt fogyasztó sofőr a vizsgált országok közül Spanyolországban (35 százalék), Franciaországban (41 százalék) és Belgiumban (42 százalék) volt.

A felmérés alapján a magyar autósok 62 százaléka lépte túl a megengedett sebességhatárt tavaly, ezzel Magyarország a harmadik helyen áll Lengyelország (57 százalék) és Csehország (61 százalék) mögött. A megengedett sebességet leginkább Finnországban (84 százalék) és Norvégiában (89 százalék) lépték túl az autóvezetők.

A magyar autósok 51 százaléka ült volánhoz tavaly legalább egyszer annyira fáradtan, hogy az már a vezetési képességeit is rontotta. Ezzel a magyarok a harmadikok a fáradtan legkevésbé vezetők között. A magyar adatoknál csak kettő jobb van: a felmérés szerint Hollandiában (46 százalék) és Nagy-Britanniában (50 százalék) autóztak kevesebben kimerülten, amíg ez az arány Norvégiában (67 százalék) és Olaszországban (70 százalék) volt a legmagasabb.

biztonsági öv használata

A magyar sofőrök 55 százaléka legalább egy alkalommal nem kötötte be magát 2017-ben

A felmérés szerint a biztonsági öv használatával már inkább hadilábon állnak a magyarok: a legkevesebb autós Görögországban (15 százalék), Olaszországban (24 százalék), Lengyelországban és Portugáliában (53 százalék) hagyta ezt figyelmen kívül, miközben Magyarországon a sofőrök 55 százaléka vezetett 2017-ben legalább egyszer biztonsági öv nélkül. Ebből a szempontból a dánok és a finnek állnak a legrosszabbul, az előbbiek 82, míg az utóbbiak 86 százaléka feledkezett meg erről.

A vezetés közben mobiltelefonálók aránya Nagy-Britanniában volt a legalacsonyabb (22 százalék), a sorban Hollandia (24 százalék), majd Belgium (26 százalék) következett. A felmérés szerint Magyarországon az autósok 37 százaléka vezetett telefonálva. Eggyel jobb mutatóval Spanyolország (35 százalék), rosszabbal Csehország (41 százalék) rendelkezett. A vezetés közben legtöbbet mobilozó autósokat Olaszországban (55 százalék), Görögországban (61 százalék) és Finnországban (73 százalék) regisztrálták.

És a végére hagytam a poént, ami talán kicsit helyére teszi a fenti eredményeket. Ugyanis a brüsszeli ESRA központ elemzése önkéntes bevalláson alapul. Ezután saját tapasztalatai alapján mindenki eldöntheti, hogy valóban ennyire szabálykövetőek a magyarok, vagy az őszinteséggel állnak hadilábon.

Neked mi a véleményed erről? Írd meg kommentben!

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

zombi telefon
2019. február 18.
Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet
KRESZ táblák
2019. március 18.
Tudod a kevésbé gyakori táblák jelentését is?

További hírek