Olvasónkat bosszantják azok a gyalogosok, akik visszaélnek elsőbbségükkel. A szakértő próbál segíteni.

„Kedves Alapjárat!

Érdeklődni szeretnék, hogy olyankor mi a helyzet, amikor a zebránál álló gyalogos hirtelen találkozik az ismerőssel és nekiállnak beszélgetni? És a kedves tanuló meg nem mer elindulni, mert mi van, ha a következő pillanatban lelép a jelzett gyalogos? Kíváncsi vagyok a válaszra, mert nem először futok bele ebbe helyzetbe szeretett városomban...

Köszönettel, Zoltán"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves Zoltán!

Alapesetben a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van, azonban ez nem azt jelenti, hogy körültekintés nélkül leléphet az útra. Neki meg kell győződnie arról, hogy az elsőbbséget számára megadták, már csak a saját testi épsége miatt is.

Abban az esetben, ha az autó áll, joggal gondolhatja, hogy az elsőbbséget megadták számára. Neki ebben az esetben el kell indulnia és késlekedés nélkül (folyamatos tempóban) át kell haladnia az úttesten. Ha ő azonban mégsem indul el, akkor ő bár nem mondott le elsőbbségéről, mégis úgy kell értelmeznünk, hogy ő nem szeretne átkelni (nem összekeverendő azzal a helyzettel, amikor a másik irányból érkezik egy autó és amiatt nem indul el).

Ebben az esetben elindulhatunk, de ahogy Te is említetted, mi történik akkor, ha időközben ő is ezt teszi és elütjük. A legfontosabb, hogy lassan induljunk el, így ha elénk is lép, meg tudunk állni, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor sem történhet nagy baj.

Nagyon szerencsétlen szituáció és jobb az ilyet elkerülni, azonban ha mégis belekeveredünk, akkor az egész folyamatot az elejétől a végéig kell nézni, és ha bekövetkezne a baj, akkor a hatóság is ezt teszi majd. Azt javaslom, hogy mindig a biztonságra törekedjünk, tehát ha nem biztos, hogy át akar kelni, akkor is inkább álljunk meg és teljesítsük a kötelességünket.

Üdv, Vrancsik Viktor

Depositphotos