Elindul a Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózat

Frissítve:
2018-11-02, 16:31

A következő hónaptól kezdi meg működését a Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózat, az EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) részeként, egyelőre tesztüzemmódban

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tavaly októberben írt ki tengelysúly- és a hozzá kapcsolódó ellenőrzéseket támogató rendszer kialakítására, aminek a nyertesei i-Cell Mobilsoft Zrt. és a Reaszfalt Kft. lettek.

A rendszer használatához szükséges jogszabály-módosítások tavasszal készülnek el, hasonlóan a rendszer további kiépítésével párhuzamosan.

A tavalyi év során 10 helyre telepítettek érzékelőket, a teljes hálózat 89 mérőpontból fog állni, amelyek közül 74 az útdíjrendszer ellenőrző kapuihoz fog kapcsolódni, a maradék 15 pedig a határátkelőkhöz közeli helyeken helyezik majd el.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózat várhatóan szeptembertől fog teljes üzemben működni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szerint a rendszer kiépítése szükséges a túlterhelt járművek visszaszorításához, illetve a közlekedésbiztonság javításához.


Az új Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző Hálózat lényege, hogy nem szükséges a külön mérés, menet közben fogja lemérni a járműveket

A Nemzeti Tengelysúly-ellenőrző hálózat előszűrőként funkcionál, a mérést automatikusan, a jármű mozgása közben végzi el, és ha megállapításra kerül, hogy a tengelysúly- illetve a megengedett össztömeg terén jelentés visszaélés történt, úgy automatikusan az üzemben tartó objektív felelőssége alapján történik a büntetés.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

szabálytalanul előző kamion
2021. február 06.
A rendőrök a technika minden vívmányát bevetik, hogy kedvét szegjék a szabálytalankodóknak.
Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.

További hírek