2017. szeptember 25. | 16:27

A III. kerületben egy remek kis önkiszolgáló műhelyt találtam. A dolog annyira megtetszett, hogy megkerestem a készítőket, hogy jobban bemutassák miről is van pontosan szó

Egy jóbarátom autóján kellett olajat cserélni, szerettük volna magunk elvégezni, de mivel a napok egyre hidegebbek, a földön fekvős otthon módszer nem jöhetett szóba. Ismerős ajánlása alapján a szereledmagad.hu műhelye mellett döntöttünk.

A műhely címe: Budapest, Szőlőkert köz 9., telefonos elérhetősége: +36-30-369-0047

Egy remek kis önkiszolgáló szerviz várt minket, korszerű gépekkel, minőségi szerszámokkal és mindennel ami egy kocsi szétszedéséhez és összeszereléséhez szükséges. Valahol mindig egy ilyen helyre vágytam, a kivitelezés pedig remek, bátran ajánlom mindenkinek, aki kicsit jobban szeretné megismerni autóját, vagy a szerelési folyamatokat.

Rácz Kristóf alapító taggal beszélgettem a történetükről, szolgáltatásaikról.

Hogyan jött az ötlet, hogy létrehozzatok egy önkiszolgáló szervízt?

Egyfelől régóta láttuk-hallottuk a külföldi példákat, ezek nagyon tetszettek, másrészt mindannyian hobbiautósok vagyunk az alapítók közül. Mindig probléma volt, hogy hol találunk olyan műhelyt, ahova legalább hétvégén, vagy esténként be tudunk állni és építgetni tudjuk a saját autóinkat. Erre egyszer-egyszer volt lehetőség, de aztán ez általában rövid úton véget ért. A kettő együtt azt jelentette, hogy üzleti lehetőséget is láttunk benne, illetve a saját hobbinkat is tudtuk támogatni.

Külföldi példát említettél, melyik volt a konkrét helyszín, vagy ország, ahonnan az ihletet leginkább merítettétek?

Először talán amerikai TV műsorokban láttuk, aztán amikor elkezdtünk kicsit jobban utánanézni, találtunk működő példát a németeknél, az Egyesült Királyságban, a hollandoknál pedig már elég régóta működik nagyon sok ilyen, vannak egész nagyok is.

Itthon ti csináltátok meg elsőként? Van hasonló amiről tudtok?

Amikor megcsináltuk, nem hallottunk és nem láttunk hasonlót, egy kivételével, ahol elsősorban fékbetéteket újítanak, de ott csak annak kiszedésére van lehetőség saját kezűleg, egy darab emelővel és minimális szerszámozottsággal. Illetve, amikor már kész voltunk, hallottuk, hogy régebben volt egy próbálkozás, de az az egység nem működött sokáig. Azóta fél évvel a mi nyitásunk után nyílt vidéken is egy hasonló.

Az nem a ti franchiseotokon belüli műhely, mert ugye van lehetőség csatlakozni hozzátok?

Igen, van lehetőség csatlakozni a franchisehoz, de a fent említett műhely nem ennek a tagja.

szereldmagad.hu - Csináld magad autószervíz

Hányan csináljátok most az egész intézményt?

Hárman találtuk ki és csináljuk a műhelyt, ezen felül négyen fixen itt dolgoznak, továbbá van még két alkalomszerű részmunkaidősünk és a szerelőink.

A szerelők fixen itt vannak, hogy segítsenek? Csak ha igény van rá előzetes egyeztetés után?

Októbertől mindig van itt legalább egy szerelőnk, előtte előzetes bejelentés alapján lehetett segítséget igényelni, vagy a teljes munka elvégzését akár.

Tehát teljesen kezdők is jöhetnek nyugodtan szerelni?

Így van, volt is ilyen akciónk, amikor 1-1 feladatot oktató jelleggel kínáltunk. Például: bejössz olajat cserélni, együtt megcsináljátok, legközelebb pedig már menni fog egyedül is. Tervezünk a jövőben is hasonlót.

Miket kínál pontosan még a szereldmagad.hu?

Alapvetően egy jól felszerelt szerelőállást biztosítunk, ahol minden típusú autó szerelése, karbantartása elvégezhető. Karosszéria és fényezőmunkán kívül gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni, felújítás, motorcsere, bármi szóba jöhet. Ezen felül vannak még kiegészítő szolgáltatásaink, a már említett szakmai segítség, de akár alkatrészbeszerzés is. Ez nem csak alapszintű ellátást jelent, amit általában a műhelyek ajánlanak, akár külföldről, bonyolultabb, vagy ritkább típusokhoz is mindenféle megoldásunk van, akár régebbi autókhoz is. Van még motorkerékpár és bicikli szerelő állásunk is. Ezeken felül autókozmetikai munkákra is van lehetőség, szintén saját kezűleg, de ha az ügyfél kéri, mi is meg tudjuk csinálni a munkát. Ehhez gépeket, anyagokat és oktatást is biztosítunk. Erre jó példa a lámpapolírozás, karosszéria polírozás, az elején egy rövid oktatást adunk, nézzük, segítünk, szólunk ha valamit lehet jobban is csinálni.

Tervezitek még ezt a kínálatot is bővíteni, vagy meg vagytok elégedve?

Tervezzük bővíteni mind az állások számát és a műhelyek számát is. Továbbá a szolgáltatásainkat is, lesz gumisműhely, szeretnénk még az idén elindítani. Tervezünk horpadásjavítást és számos más szolgáltatást ami a témához kapcsolódik.

Mennyire rugalmas a nyitva tartásotok? Előfordulhat, hogy egy szerelés az éjszakába nyúlik…

Nem is ritkán. Alapvetően 9-21-ig vagyunk nyitva, ha előre szól valaki, hogy nem fog végezni kilencig, vagy már úgy jelentkezik be, hogy például csak hétvégén tud jönni és éjfélig tart a munka, az szinte minden esetben megoldható. Nagyon gyakran csak zárás környékén derül ki, hogy valaki nem tud végezni, közbejön valami, egy beszakadt csavar, alkatrészhiány, egyszóval bármi. Ilyenkor az esetek felében megállapodunk a reggeli folytatásban, a másik felében keresünk módot, hogy tudja folytatni az illető nyitvatartási időn kívül is. Ugyanez igaz a reggelekre is, ott is gyakori, hogy valaki elkezdené korábban a munkát, ha előre szól, megoldjuk.

Miért ajánlanád az embereknek, hogy eljöjjenek és saját autójukat szereljék?

Amit mi látunk, az az, hogy nagyon sokan az élményért csinálják, szeretik az autójukat, szeretik biztosan tudni, hogy jó minőségben, alaposan van megjavítva, jó alkatrészekkel. Van egy másik halmaz, ahol a pénz a motiváció, összeszed valaki 6-8 féle karbantartási javítást, egybe megcsinálja, esetleg rajtunk keresztül kedvezményesen szerzi be az alkatrészeket, így egy nap alatt akár százezres nagyságrendű összeget is spórolhat, ez pedig azt gondolom mindenkinek számottevő. Gyakori dolog az is, hogy valaki csak nagyon sokára kap időpontot szerelőnél, esetleg nem vállalják, az autó pedig üzemképtelen, itt gyorsan megcsinálhatja. Másrészt sokaknak annyi rossz tapasztalata volt, rengeteg átverésről lehet hallani, itt ez könnyedén elkerülhető.

Köszönöm az interjút!

A műhely címe: Budapest, Szőlőkert köz 9., telefonos elérhetősége: +36-30-369-0047