A debreceni Civishír.hu portálhoz több olyan esetről is érkezett bejelentés, hogy a Hajdú-Bihar megyei rendőrök a közlekedési szabálysértőket egyre többször nem csak megbírságolják, hanem elő is állítják. Az egyik pórul járt sofőrt gyorshajtásért intették le, míg a másik záróvonalon előzött, és bár mindkettő veszélyes és szabálytalan, általában helyszíni bírság szokott a következményük lenni. Ezekben az esetekben azonban előállítás lett az ügyek vége, ami miatt az egyik autós le is késte a temetést, ahová éppen úton volt.

traffipax

Forrás: police.hu

A lap utánajárt, hogy egyedi esetekről van szó, vagy a rendőrség váltott stratégiát, azaz a jövőben fel kell-e készülni hasonló esetekre? A kérdés érthető, mert ha valakit szabálytalanságon kapnak, és emiatt előállítanak, akkor ez bizony több órás procedúrát is jelenthet. Ha pedig fizetős övezetben történik a dolog, akkor az autó parkolását is fizetnie kell, miközben azt sem tudja, mikor engedik ki.

A Civishír nyomozása felemás eredményt hozott, ugyanis a rendőség nem igazán adott konkrét válaszokat. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát is csak annyit reagált, hogy az 1994. évi rendőrségről szóló törvény lehetőséget biztosít azon személyek előállítására, akikkel szemben a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható.

A szerkesztőség azon kérdésére, hogy ez elkerülhető-e azzal, ha az autós elismeri a felelősségét, azt a választ adták, hogy a jogsértés elismerése ebből a szempontból nem releváns. Vagyis akkor is elviheti a szabálytalankodó sofőrt a rendőr, ha az mindent bevall és megbánja a bűneit. Sajnos arra kérdésre sem érkezett válasz, hogy milyen közlekedési szabálysértések esetében él a hatóság az előállítás lehetőségével, mondván, a rendőrség nem végez ilyen jellegű adatgyűjtést.

Nem ez az egyetlen új módszer a magyar rendőrség eszköztárában az utóbbi hetekben. Az Alapjárat is írt arról, hogy fedett, jelzés nélküli rendőrautókból vadásznak a szabálytalankodókra. A módszer nagyon egyszerű: a jelzés nélküli autók a forgalomban haladva ellenőrzik az autósokat, közben fedélzeti kamerával rögzítik a történéseket. Amikor pedig elegendő információ gyűlt össze, megelőzik az autóst, majd bekapcsolják a hátsó szélvédő mögött elhelyezett villogót, és kiveszik a forgalomból a delikvenst.

Úgy tűnik tehát, a rendőrség stratégiát váltott, ám azt nem tudni, miért, és hogy ennek eddig milyen eredményei vannak. Te mit gondolsz, szerinted az előállítások elrettentő hatásúak lesznek?

Forrás: