Ennyi új autót adtak el júniusban Magyarországon

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Magyarországon 14 192 új személyautót helyeztek forgalomba június hónapban, 30,6 százalékkal többet, mint 2017-ben. Ez európai rekord!

A 2017-es év első fele remekül alakult a magyar autókereskedők számára, hiszen a Carinfo.hu portál adatai szerint júniusig 70 736 új személyautót sikerült eladniuk, ami 29 százalékos növekedés. Ez azt jelenti, hogy a magyarok vásárlási kedve 2018-ban eddig töretlen, egyedül februárról márciusra volt egy kis visszaesés, ezért, ha így megy tovább, év végén is hasonló bővülésre lehet számítani.

Ahogy azt a Carinfo diagrammja is mutatja, legnagyobb mértékben a személyautók eladásai nőttek, de a kishaszon- és a nagyhaszonjárművek iránt is nagy volt a kereslet, sőt az egyébként elég gyengén muzsikáló hazai motorpiac is életjeleket adott magáról. 

Új autók forgalomba helyezése 2018 első félévében

Forrás: Carinfo

A remek számok legfőbb oka, hogy a magánvásárlók 2017-től egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon, ma már ők adják az ügyfelek 40 százalékát. Sőt, valószínűleg ennél többen lehetnek, csak sokan adóoptimalizálási célból vásárolnak vállalkozásra.

Forgalomba helyezett új és használt személygépkocsik 2018. első félévében.

Forrás: Carinfo

Kishaszonjárművekből júniusban az előző év azonos időszakához képest 31,1 százalékkal többet, 2145-öt helyeztek forgalomba Magyarországon. Az első fél évben - az előző év január-júniusi időszakához képest - 19,8 százalékkal 10 625-re nőtt az eladott kishaszonjárművek száma a Carinfo.hu adatai szerint.

Gépjármű állomány megoszlása Magyarországon.

Forrás: Carinfo

A nagyhaszonjárművek eladása júniusban 3,4 százalékkal bővült, ezekből 544 darabor helyeztek forgalomba. Jó hír, hogy a májusi visszaesés ellenére folytatódik a növekedés, ami függ a nagy szállítmányozók flotta-beszerzéseitől, illetve a havi átadások alakulásától.

A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, de legalább már bővül: júniusban 403 motort adtak el, ami éves alapon 12,6 százalékos növekedés.

Gépjármű márkakereskedők száma Magyarországon.

Forrás: Carinfo

A közúti nehézpótkocsi piac tavaly az előző évhez viszonyítva 8,1 százalékkal nőtt Magyarországon, ami annak köszönhető, hogy sok cég cserélte le régebbi járműparkját új eszközökre.

A Carinfo.hu adatai szerint a személygépkocsi márkák közül a legtöbbet Suzukiból adtak el az első fél évben, összesen 11 553-at. Fordból 7027, Skodából 6441, Opelből 5713, Toyotából 5083 kelt el. Az előző év azonos időszakában ugyanez az öt márka állt az élen, szinte változatlan sorrendben, csupán az Opel és a Skoda cserélt helyet.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ezekre a SUV-okra vannak most rákattanva a magyarok
2018. augusztus 15.
Veszik az újautókat a magyarok, mint a cukrot, de közülük is a SUV-ok most a legkapósabbak.
felfelé és lefelé mutató kezek
2018. október 04.
Hasít a magyar újautók piaca, de a felfutásból nem minden gyártó és modell profitál egyformán. Vannak nagy nyertesek és persze nagy bukták egyaránt.

További hírek