Ezek az új fizetős részek a XI. és a XIV. kerületben!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Újabb területeken lesz fizetős a parkolás Budapesten, a már régebb óta fizetős részek némelyikén pedig drágább lesz várakozni. Íme, a pontos utcaszintű lista!

Érdemes tudnod, hogy a kerületek tesznek javaslatot a kezelésükben lévő közterek használatának díjaira, vagyis alapvetően helyben dől el, hogy kell-e fizetned a parkolásért, és ha igen, mennyit. A Fővárosi Közgyűlés a kerületek javaslatait formálisan el szokta fogadni. Korábban már írt az Alapjárat az új parkolási övezetekről, ám az akkor még javaslat volt, de most itt vannak az elfogadott új fizetős részek, valamint ezek díjai.

Budapesti fizetős parkoló

Parkolás a XI. kerületben

Újbuda önkormányzata régóta küzd azzal, hogy kevés a parkolóhely, ami leginkább a helyi lakosok életét keseríti meg. Ezért a jövőben fizetős lesz az Egry József utca, a Bocskai út – Karolina út – Villányi út – Tas vezér utca által határolt terület, a Gellérthegy teljes kerületi része, az őrmezői lakótelep, a kelenföldi városrészt – azaz a Szerémi út – Galvani utca – Andor utca – Egér út – vasút – Hamzsabégi út által határolt területet -, valamint az Infopark területe. (A Warga László út továbbra is ingyenes marad). Sokakat érint, hogy a Műegyetem rakpart is díjköteles lesz a jövőben.

parkolóóra

Nem elég azonban, hogy lassan elfogynak a kerületi ingyenes parkolók, a meglévők is többe kerülnek majd: ahol eddig óránként 350 forintot kellett fizetni, ott a jövőben 440 forint lesz a tarifa, míg a 175 forintos zóna 265 forintra drágul.

Parkolás a XIV. kerületben

Zugló nagy problémája, hogy a belső részek fizetőssé tételével egyre többen kezdték autóikat a kerület díjmentes részein tárolni, mintegy P+R parkolóként használva sok utcát. Most ezt a lehetőséget szüntetik meg azzal, hogy fizetős lesz a Mexikói út – Kacsóh Pongrác út – Kassai tér – Szikszó park – Lőcsei út – Telepes utca – Fűrész utca – Csömöri út – Lőcsei út – Bosnyák utca – Fűrész utca – Szugló utca – Lőcsei út – Egressy út – Nagy Lajos király útja – Thököly út által határolt terület is.

Itt is lesz drágulás: a Kerepesi út – Vezér utca – Ond vezér útja – Örs vezér tere – Bánki Donát utca – Padlizsán utca által határolt területen az eddigi óránkénti 175 forint helyett 265 forintot kell fizetnie az autósoknak.

Az egyetlen díjcsökkentés a mostani javaslatban a Városliget Állatkerti körútján lesz, ahol a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója kilobbizta a dolgot, ugyanis a csillagászati parkolási költségek miatt elmaradoztak a látogatók.

A mostani döntés szerint az Állatkerti körúton a ligeti főszezonban óránként 265 forintot, a holtszezonban óránként 175 forintot kell majd fizetni a parkolásért. Továbbá a Városliget teljes területére óránként 350 forintos parkolási díj bevezetéséről is döntöttek, ami szintén sok ingázót és ide kirándulót érinthet rosszul.

Parkolás az V. kerületben

Az V. kerület eddig is fizetős volt, ám most alaposan meg is drágult. A legtöbb részen érvényes óránként 440 forintos parkolási díj a jövőben 525 forint lesz, de például az id. Antall József rakparton, ahol eddig 265 forintért lehetett állni, hamarosan 350 forintot kell óránként fizetni.

Forrás:

  • MTI

További autós hírek

A szemből érkező mentő elé kanyarodott az audi sofőrje, ezzel majdnem balesetet okozva. Vannak szituációk, amikor nehéz megítélni, hogy melyik irányból jön a...

Megsérült egy idős asszony a 150-es buszon Budapesten, miután a részeg sofőr minden ok nélkül vészfékezett az egyik megállóban – állítja a Ripost. A...

A TV2 is foglalkozott a ma esti Tényekben azzal az audissal, aki még szeptemberben hajtott be szabálytalanul a Dunakeszi-Alagi major körforgalomba, majd feltartotta...

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Kapcsolódó írások

Itt is fizetni kell majd a parkolásért Budapesten!
2018. április 24.
Újabb utcákban lesz fizetős a parkolás Budapesten, főleg olyan helyeken, ahol egy közeli rész fizetőssé tétele miatt elviselhetetlen lett a terhelés.
Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.
jegyhúzás parkolóautomatából
2019. június 14.
A felsorolt jóságokat egy telefonos applikációnak köszönheted, mely nem csak a te, hanem sok más autóvezető életét is könnyebbé teheti  
10 GIF a parkolás mestereiről
2016. november 25.
10 GIF azokról, akiknek jobban oda kellett volna figyelniük, amikor az oktatójuk a parkolást próbálta elmagyarázni nekik.