Manapság mindenhez van app, sőt, sok mindenhez több is. Ezek többsége azonban nem elsősorban a magyar felhasználóknak készült, csak egy gépi fordításon átesett, többé-kevésbé érthető alkalmazás. Mi most azokat az autós applikációkat gyűjtöttük össze, amik kifejezetten a magyar nyelvre készültek magyar fejlesztőktől - előre az információs autópályán!

Autóőrszem

Egy magyar mobiltelefonos (iOS-re és Androidra egyaránt elérhető) applikáció, amivel könnyedén üzenhetnek egymásnak az autótulajdonosok. Természetesen nem vezetés közbeni üzengetésről van szó. Az alkalmazásban egy kattintással lehet jelezni, ha valaki rossz helyre parkolt, épp elvontatják az autóját, égve maradt a fényszóró vagy ha bekapcsolt a riasztó. De a műszaki állapotában érzékelt probléma – mint a csöpögő olaj vagy a lapos kerék – is azonnal jelezhető.

Carnotie

Az új fejlesztésű magyar autós applikáció és weboldal küldetése az autód kezelésének és fenntartásának megkönnyítése. Ha szereted a négykerekűd és szeretnéd problémamentesen használni, kevesebbet költeni rá és jó áron eladni - akkor a Carnotie a te appod. Nem kell azon törnöd a fejed, hogy mikor lesz aktuális az olajcsere vagy mikor jár le a műszaki, mert mindig értesítenek róla.

Ráadásul több járművet is kezelhetsz, így az összes autóddal kapcsolatos kiadásodat vezetheted a Carnotie-ban, így pontos kimutatásod lesz, hogy mennyit és mikor költöttél. Ha pedig éppen el szeretnéd adni az autód, akkor egy hitelesen rögzített előtörténettel könnyebben tudod akár magasabb áron értékesíteni.

Carnotie autómenedzselő szolgáltatás

Kép: Carnotie

Cristo

Biztosítás, másképpen! Egy 25 000 forintos beruházás a Beat nevű telemetriai eszközbe, és máris elérhető a Cristo minden előnye: használat alapú Casco (biztosítója a Generali), egyszerű parkolás és assistance (szolgáltatja a Mapfre). Ezen kívül itt is lehet pályamatricát venni, elemezni a vezetésed és megkeresni a parkolóban elfelejtett autót.

E-kárbejelentő

Előbb-utóbb sajnos az autósok egy része kényszerűségből megismerkedik a baleseti bejelentő lappal. A hagyományos „Kék-Sárga” baleseti bejelentővel szemben az E-kárbejelentő segít a pontos és azonnali kárbejelentésben, ráadásul az így elkészülő jelentéssel pontosabb információk oszthatók meg a biztosítókkal (például a GPS adatok vagy a médiafájlok, és a helyszínrajz is könnyebben elkészíthető).

Az adatok kitöltése után, a képernyőn aláírt PDF formátumú kárbejelentő beküldést követően automatikusan eljut az érintett biztosítókhoz.

Elsősegély

Sajnos bármikor szükség lehet egy baleset kapcsán a mentők érkezéséig az elsősegély-tanfolyamon tanultak gyakorlati alkalmazására. A tudás idővel megkopik és stresszhelyzetben talán egyszerűbb egy gombot megnyomni, mint a keresőbe begépelni a problémát és a találati listát végigböngészni, hogy melyik tanács működik. Magyar nyelven is számos alkalmazást találni (pl. ÉletMentő vagy Elsősegély), bármelyik operációs rendszer alá.

EV töltéshez

Ahogy szaporodnak a töltők az országban, úgy jelenik meg egyre több szolgáltató a piacon, ahogy a legtöbb helyen fizetni is kell, úgy kénytelenek az e-autósok újabb és újabb mobiltelefonos alkalmazást telepíteni, hogy minden töltőt tudjanak használni. Ez a lista összefoglalja a Magyarországon legfontosabb alkalmazásokat.

Parkolás

Aki sokat jön-megy az országban, jól teszi, ha letölti a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által összegyűjtött applikációk valamelyikét, amelyekkel az összes hazai parkolási zónában könnyen és gyorsan fizetheti ki a parkolási díjat. Nem kell sem aprót keresni, sem parkolóautomatát.

OBBPoint

Elméletben 2021 nyarán elindult, de még csak korai hozzáférés programban elérhető az Országos Balesetmegelőzési Bizottság OBBPoint elnevezésű applikációja, amely a világon az első sebesség alapján működő hűségpontrendszer - lesz, majd egyszer.

Az alkalmazás felhasználói akkor kapnak pontokat, ha a sebességhatárokat betartva, szabályosan közlekednek. Az alkalmazással gyűjtött szabályossági jutalompontokat a későbbiekben különböző üzletekben és szolgáltatóknál lehet majd beváltani kedvezményekre, ajándéktárgyakra.

Oszkár

Az Oszkár Magyarország legkedveltebb telekocsi oldala. Autósként pillanatok alatt feladhatod hirdetésedet, és kereshetsz útitársakat. Ha messzebbre mész vagy rendszeresen ingázol, akkor így csökkentheted a költségeidet, óvhatod a környezetet és még jókat is beszélgethetsz alkalmi útitársaiddal.

Oszkár telekocsi szolgáltatás
Kép: Oszkár

Rutin

A Rutin, azaz a Rendőrségi Útinformációs Rendszer alkalmazásának segítségével élőben és térképen követheted az útinformációs rendszer értesítéseit balesetekről, útlezárásokról és egyéb forgalmi akadályokról. Sőt, navigációs rendszere mindezen adatokat figyelembe is veszi az ajánlott útvonal tervezésekor.