2024. február 06. | 12:25

Nem sokaknak jöhet jól az egynapos fizetős úthasználati jogosultság, de akinek igen, annak hasznos lehet az új információ.

Az uniós megállapodás értelmében minden tagállamnak biztosítania kell egy egynapos jogosultságot a fizetős gyorsforgalmi úthálózatára. Vannak országok, ahol hamarabb és olcsóbban vezetik be, míg más államokban kihasználják a szabályok adta maximális limiteket.

Így tett hazánk is, ahol az EU által adott utolsó napon, tehát március 25-étől lesz elérhető az olcsóbb típus. Az irányelv szerint az éves matrica árának maximum 9%-a lehet az egynapos.

Természetesen ebben is a lehető legnagyobb értékre törekedtek a döntéshozók. Az éves matrica a 16,4%-os drágítást követően 2024-ben 57 260 Ft-ra emelkedett, ami alapján az egynapos ára 5153 forint lehetne. Nos, ezt lefelé kerekítették a törvényhozók, így „csak” 5150 forintot fog kóstálni.

Összehasonlításképp, a havi jogosultság 10 360 forint, azaz épphogy több mint duplája az egynaposnak, így, ha 30 napon belül csak háromszor szeretnénk fizetős úton menni, már bőven jobban megéri havit venni. Egy dolgot viszont nem tudtunk eddig, méghozzá a konkrét érvényességi időt.

Mint kiderült, nem egy naptári napra, hanem 24 órára fog szólni az érvényesség. Ezzel egyedüli lesz a vásárolható vignetták között, hisz minden másik matricánál függetlenül a vásárlás pontos időpontjától az érvényesség első teljes napjának számít a kezdő dátum.

Az egynapos esetében azonban, ha valaki este 10 órakor vásárolja azt meg, másnap ugyanaddig fogja tudni – bírság nélkül – használni. Ez azért nem elhanyagolható, ha egyik nap délután szeretnénk indulni valahová, és másnap délelőtt visszajönni, hisz így nem szükséges hosszabb érvényességű vignettát vásárolni.

Persze keserédes tény ez úgy, hogy nálunk fejlettebb országokban kedvezőbb árakon lehet a fizetős utakat használatba venni. A 2024-es EU-s összehasonlítás itt olvasható el.

NÚSZ Zrt.