Olvasónk vitába került a rendőrökkel, miután egy véleményes szituációban hajtott át a vasúti átjárón. A szakértő igyekszik segíteni neki.

„Tisztelt Alapjárat!

Pár napja megbüntettek a rendőrök. Segítséget kérnék, hogy mennyire volt szabályos az eljárás. A történet:

Este a munkából tartottam hazafelé a feleségemmel. Egy vasúti átjáró előtt voltam 2-3 méterre, amikor pirosra váltott a lámpa. Megítélésem szerint nem tudtam volna már biztonságosan megállni (sorompó is van az átjáróban). A megengedett sebesség azon a szakaszon 70 km/h, én olyan 50-55 km/órával haladtam. Pàr méterrel odébb befordultam egy éjjel-nappali parkolójába, ahol éppen három rendőr cigizgetve, kávézgatva múlatták a munkaidőt.

Miután leparkoltam, azonnal betámadtak, hogy mi volt ez a mutatvàny? Nem akartam elismerni, hisz véleményem szerint nem követtem el semmit. Kértem, hogy fotóval vagy videófelvètellel támasszák alá a vádakat. Nem tudták ezt megtenni. Állításuk szerint hárman látták, bár ezt nem tudom, hogyan lehetséges, mivel ketten közülük háttal álltak a vasúti átjárónak. Ez valószínű a bolt kameráján is látszik. Ezek után elkezdtek ketten fenyegetőzni, hogy rendben, akkor jóval több lesz a bünti, feljelentenek és kikérik a vasúttól a kamerafelvételeket stb. Miután a két leghangosabb rendőr elvonult a rendőrautóhoz papírért, a harmadik társuk megsúgta, hogy fogadjam el „csak 39 000 lesz a bünti, jobban járok”. Hát köszönöm szépen, nem is az összeg zavar, hanem a stílus, na meg az a 8 büntetőpont, amit még kaptam. Kérem segítsenek, ez mennyire szabályos eljárás?

Köszönettel: Péter"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves Péter!

Ha jól értem a kérdését, akkor az arra irányul, hogy amennyiben féktávolságon belül vált pirosra a fénysorompó, akkor áthajthat-e vagy mi ilyenkor a teendő. Alapvetően a vasúti átjáróban csak fehér fényjelzés mellett szabad áthajtani. Tehát ha pirosan villog a lámpa, akkor már nem.

Az viszont tény, hogy féktávolságon belül pedig senki nem tud megállni. Elméleteket tudok hozni, hogy amennyiben Ön féktávolságon belül észlelte a tiltó jelzést és fizikailag nem lehet megállítani a járművel a jelzés (sorompó) előtt, akkor a sínen valóban nem szabad megállni, így át kell hajtani.

Ha lett volna lehetősége megállni, azaz féktávolságon kívül észlelte a piros jelzést, akkor meg kellett volna állnia és jogos a rendőri intézkedés. Amennyiben Önnek igaza van és valóban féktávolságon belül váltott tiltó jelzésre a fényjelző készülék, úgy nem kell elismerni a szabálysértést.

Természetesen nem árt, ha tudja is bizonyítani az igazát, mert az is lehet, hogy Ön rosszul mérte fel a helyzetet vagy kívülről ez máshogy látszott. Ha már elfogadta a bírságot, akkor további teendő azzal nincs, mint befizetni és az ilyen szituációk kivédésére beszerezni egy fedélzeti kamerát, ami kétséget kizáróan igazolja a jövőben az Ön igazát.

Üdvözlettel, Vrancsik Viktor

Police.hu