A Bárdi Autó megbízásából ezer fő megkérdezése alapján készített alapos elemzést a Trend International. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók alig 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy foglalkozik autója télre való felkészítésével. Érdekes, hogy az autósok 19 százaléka a leggyakrabban tavasszal viszi szervizbe gépjárművét, holott a téli időszakban lenne inkább ennek aktualitása. A megkérdezettek legnagyobb arányban azt nyilatkozták, hogy nem teszik időponttól függővé, mikor keresik fel a szervizt, csak akkor mennek szerelőhöz, ha ténylegesen meghibásodik az autó.

A legtöbben évszaktól függetlenül viszik autójukat szervizbe, leginkább csak meghibásodás esetén

A legtöbben évszaktól függetlenül viszik autójukat szervizbe, leginkább csak meghibásodás esetén

Akkumulátor

A szakértők azt javasolják, hogy a hideg idő érkezésével ne csak a téli gumi felszerelésére figyelj, ugyanis már a nulla fok körüli hőmérséklet is igénybe veszi a gépjárművedet, különösen pedig az akkumulátort. Mindenképpen érdemes odafigyelned erre, hiszen már egy három éves akkumulátornál is mutatkozhatnak az elhasználódás jelei. Különösen érintve vagy a dologban, ha te is leginkább rövid utakon használod a kocsidat, a gyakori indítás ugyanis egyáltalán nem kedvez az akkumulátornak, a néhány kilométeres utak pedig nem minden esetben elegendőek az áram visszatöltéséhez.

A kutatás szerint Magyarországon rengetegen érintettek ebben, hiszen az itthoni autók 45 százaléka 10 ezer kilométert sem tesz meg egy évben. A megkérdezettek 30 százaléka mondta azt, hogy az ő autója 10-15 ezer kilométert megy évente és csak 23 százalékuk állította azt, hogy ennél is többet lenne úton.

Magyarországon a legtöbben rövid távokra használják autójukat, ami nem kedvez az akkumulátornak

Magyarországon a legtöbben rövid távokra használják autójukat, ami nem kedvez az akkumulátornak

Téli gumi

A tavalyi nagy tél ellenére ezen a fronton is bőven van lemaradásunk, mivel sokan nem cserélik le a nyári gumikat, igaz nem is kötelező, hiszen a rendőr nem büntethet érte. Igen ám, de baleset esetén mégis pórul fogsz járni, ha nem az időjárásnak megfelelő gumit használsz. A kötelező biztosítás és a casco esetében is ugyanaz a szabály érvényes: a mindenkori útviszonyoknak és terepviszonyoknak megfelelő állapotú járművel kell részt vegyél a közlekedésben. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy járműveden nem volt az útviszonyoknak megfelelő gumi, vagy túlságosan kopott volt, hiába tartottad be a KRESZ összes szabályát, könnyen előfordulhat, hogy nem fog fizetni neked a biztosító.

Világítás

Biztosan te is imádod, hogy már délután négykor sötétedik, ennek olyan hozadéka is van, hogy télen többet kell bekapcsolni az autódon a világítást, így nagyon fontos ellenőrizni, hogy az összes lámpa megfelelő módon működjön és a fényszórók helyesen legyenek beállítva. Érdemes szervizben megoldani a problémát, de ha mindenképpen otthon akarod csinálni, akkor az interneten tudsz tájékozódni a fontosabb lépésekről. A műszerfal és a kezelőgombok háttérvilágítását is fontos ellenőrizni, és sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha az utastér és a csomagtartó lámpái is rendben vannak a téli időszakban.

Fékrendszer

Talán nem is kell hangsúlyozni, hogy a latyakos, téli időben mennyire fontos, hogy a fékrendszer megfelelően működjön. Ezt „házilag” nem lehet megoldani és akkor is menj el megnézetni szervizbe az autódat, ha úgy érzed minden patentül működik rajta. Ellenőriztesd a fékbetéteket, a féktárcsát, a fékdob állapotát, hogy mennyire kopott, és természetesen azt is, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje, amit egyébként kétévente illik cserélni.