2019. május 20. | 13:17

Az autóvásárlás igazi öröm mindenki életében, egyúttal nehéz döntés is. Az örök dilemma, hogy használt vagy új autót vásároljunk

Amióta az első autó legördült a futószalagról, azóta foglalkoztat bennünket a kérdés: új vagy használt autót vásároljunk? Az új mellett egyértelműen a kényelem, a modern kinézet és a magas felszereltség szól, míg utóbbi mellett a nagyobb kínálat, az olcsóbb beszerzési ár és az alacsonyabb fenntartási költségek. Cikkünkben felvázoljuk, hogy az új vagy a használt éri meg jobban, illetve bemutatjuk azok előnyeit, hátrányait.

Mire használjuk majd a vásárolt autót?

Fontos feltennünk magunknak ezt a kérdést, ugyanis nem minden esetben szükséges egy új autó megvásárlása, de előfordulhat olyan élethelyzet is, hogy egy használt autó már kevés számunkra. Egy kétgyermekes anyukának, aki leginkább városban használja autóját és napi 10-15 km-nél nem tesz meg többet, egy 4-5 éves megbízható használt jármű is megteszi, de egy vállalkozó esetében, aki naponta akár 400-500 km-t is megtesz, már megfontolandó egy új modell beszerzése, a kényelem, vagy cég esetében a leírható költségek miatt is.

Az sem mindegy, hogy milyen környezetben vezetünk. Például egy erdész, vadász, mezőgazdász, aki  nap mint nap homokos, sok esetben sáros területen közlekedik, az nem biztos, hogy igényli az új autót. Sőt esetenként „nem rendeltetésszerű használat” miatt, például a sok portól és sártól tönkrement alkatrészek miatt, a garanciát is elvesztheti a jármű.

Nemzetközi használat esetén, például, ha egy 9 személyes kisbusszal hetente szállítunk munkásokat külföldre és több ezer km-t vezetünk egy új autó ugyancsak jobb választás lehet. Már csak azért is mert a 0 km-el vásárolt négykerekűekhez sok esetben ingyenes assistance szolgáltatás is jár, így egy útközben történt hiba esetén nem kerül semmibe a javítás és a hazaszállítás. Ezzel szemben egy használt kocsi javítása, majd több száz km-es szállítása, akár súlyos százezrekbe is kerülhet.

Használt autó előnyei

 • Olcsóbban hozzájuthatunk. Egy új autó az első 3-4 évében, akár értéke 40%-át is elveszítheti, így egy használt autóhoz akár az új ár 60%-áért is hozzájuthatunk.
 • Nincs kötelező szerviz költség. Ezzel évente akár 50-100.000 Ft-ot is megspórolhatunk.
 • Olcsóbb javítás. Igaz, hogy egy új jármű ritkán hibásodik meg, főleg úgy, hogy már nem garanciális, de ha mégis, akkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Ezzel szemben egy használt autóhoz az új töredékéért kapunk alkatrészeket.
 • Már egy 3-4 éves használt autóról is tömérdek adat áll a rendelkezésünkre, így ismerjük a típushibákat és előre tudunk kalkulálni esetleges javításokat illetően. Ellenben az új, éppen megjelent modellekről még kevés ismeretünk van, így előfordulhat, hogy járművünk pont a garancia lejárta után adja be a kulcsot és csak súlyos összegek árán tudjuk ismét életre kelteni.
 • Sokkal szélesebb kínálat áll rendelkezésünkre. Igaz az frissen megjelent modellekhez kérhetünk több extrát is, de ezt egy jó állapotú 4-5 éves autóban is megtalálhatjuk ráadásul számtalan márka kínálatában, számtalan variációban, ráadásul olcsóbban.
 • Olcsóbb CASCO. Míg egy új autó helyreállítása, a ritkább alkatrészek és a modernebb berendezések miatt drága, egy használt autót akár utángyártott elemekből, az új jármű töredékért is megjavítanak.

Használt autó hátrányai

 • Rejtett hibák. Egy használt autó még egy alapos átvizsgálás után is tartogathat meglepetéseket. Egy komolyabb hiba elhárítása, akár annyiba is kerülhet mint amennyit a jármű ér és ebben az esetben nem siet segítségünkre a garanciális szerviz.
 • Ismeretlen előélet. Ez részben kötődik az előzőekhez, ugyanis, ha gondatlan gazdája volt az autónak, például elhanyagolta az olajcseréket, jobban elkophatott a motor, amelynek a felújítása szintén drága. Előfordulhat az is, hogy nem a valós állást mutatja a kilométeróra, vagy törött volt a jármű, de az eladó erről „elfelejtett” szólni. Az ilyen szituációk megelőzésére ajánljuk a VIN szám ellenőrzését. A VIN azonosítóval birtokunkban a kiszemelt autó történetéről néhány kattintással megbizonyosodhatunk az ellenorizzeajarmuvet.hu oldalon. A számsor megadásával lehívható jelentésben elérhetjük a jármű- és szerviztörténetet, műszaki adatokat, valamint megtudhatjuk, a gépkocsi szerepel-e a lopott gépjárművek adatbázisában.
 • Rendezetlen papírok és váratlan költségek. Ez főleg külföldről behozott autók esetében fordul elő. Mire hozzánk elér egy használt autó akár 2-3 kézen is keresztül mehet és, ha valaki például nem íratta át a nevére akkor az aktuális szerződést nem fogadják el a hivatalban. Az is előfordulhat, hogy a Nemzet Közlekedési Hatóság a vártnál rosszabb környezetvédelmi osztályba sorolja a kocsit, amely magasabb regisztrációs adót von maga után.
 • Vagyonszerzési illeték, törzskönyv és forgalmi engedély. Ezekkel a költségekkel nem kell számolnunk új autó esetében, míg egy használt autónál ezek a költségek, akár 50-70.000 Ft-ot is kitehetnek.

Ahogy láthatjuk vannak érvek és ellenérvek is a használt autó mellett, így mindenkinek az igényei, a kihasználás módja és a pénztárcája szerint kell eldönteni, hogy egy 0 km-es modellt vagy egy megbízható használt gépkocsit vásárol. Az biztos, hogy, ha van lehetőségünk, mindig kérjük ki autószerelő szakember segítségét.

 • Címkék: