Használtautó vásárlás 7+1 aranyszabálya

Közzétéve:
2017-11-06, 16:19

Autó vásárlás előtt állsz, de félve kezded a keresést a sok negatív tapasztalat miatt? Ezzel a 7+1 tippel megkönnyítjük a dolgod!

Társszerző: Rimitin Rebeka

Érdemes megvizsgálni, hogy mi is pontosan az az igény, aminek meg kell, hogy feleljen az új autó. Alacsony fogyasztás, rövidtávú városi közlekedés, nagy csomagtér vagy minden egyben? Ha megvan a döntés és tudod már, hogy mit is szeretnél, akkor indulhat a keresés.

Hirdetéseket a használtautó.hu weboldalon vagy most már egyre gyakrabban a Facebook különböző csoportjaiban is megtalálhatod. Mielőtt bármit is megnéznél, fontos tudni, hogy használt autót készülsz vásárolni, ami valószínűsíti, hogy a legfiatalabb autónál is használati kopások, karcok fordulhatnak elő. Használtautó nem egyenlő a szalonautóval.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb választás, hisz az is jelentős, hogy milyen költségek merülnek még fel a vásárlás után az autó hibáit illetően. Elengedhetetlen, hogy alaposan olvasd át a hirdetést és csak ez után telefonálj. Ilyenkor térj ki minden olyan kérdésre, ami jobb, ha akkor derül ki mikor még nem kocsikáztál ezért felesleges kilométereket.

Kérdések, melyeket érdemes feltenned használt autót vennél:

  • Milyen hibái vannak az autónak?
  • Van-e olyan hiba az autón, ami a képeken nem látszik?
  • Az autó magyar vagy külföldi papíros?
  • Esetleg vezetett szervizkönyvvel rendelkezik-e?

Ha ezekre a kérdésekre, számodra pozitív válasz érkezik és elindulsz megnézni a kiszemelt modellt, ezekre érdemes odafigyelni.

1. Használt autó vásárlás: Típus ismeret

Előnnyel indulsz, ha utána jársz a választottnak, mert így már tudni fogod, mit kell nézni, mi lehet az adott modell típushibája. Segítségedre lehet a tipushiba.hu weboldal, ahol márkára és típusra lebontva találod meg az autókat.

Autóvásárlás tippek

2. Az autó külseje

A kasztni átvizsgálása elengedhetetlen bármilyen autóról is legyen szó. A rozsda nagy ellenség tud lenni ráadásul nem is túl esztétikus látvány. Érdemes benézni az autó alá, küszöböknél, sárvédő íveknél megnézni, hogy nem-e kezd felhólyagosodni a festék.

Rozsda a karosszérián

Előfordul idősebb autóknál a beázás, amit a szőnyegek alatt vizsgálhatunk meg, vagy ha van, a tetőablak körülötti részen. Ha festékmérő nélkül érkezel, a szemedre hagyatkozva kell megnézni az esetleges színeltéréseket és az elemek közötti rések távolságát.

Kifordított keréknél nézd meg, hogy a lengéscsillapítók száránál látsz-e esetleges olajfolyást/olaj sarat, mert ha igen, ez azonnali cserét igényel. Nézd meg a féltengely gumiharangok állapotát, ugyanis a féltengely csukló hamar tönkremegy, ha nem ép a gumiharang állapota, ez pedig nem egy olcsó mutatvány.

A fontos teendőkhöz tartozik, hogy féktárcsának mekkora pereme van, hogy mikor lesz esedékes a cseréje. Ezt a megfigyelést végezd el minden oldalon, egyszerűen a kezeddel benyúlva. A legideálisabb, ha ezek válla 1 mm alatt van.

3. Az autó belseje

Az autó belső nagyon sokat elárul annak használójáról. Lehet egy kevés kilométeres autó is lelakva és egy 300.000 km-es is nagyon jó állapotban. Az ülések állapota vagy a műszerfalon található esetleges hibák, alku tárgyát képezhetik. Fontos még ellenőrizni az elektronika működését (ablakok, ülésfűtés, navigáció, klíma, stb.)

A motorháztető alatt is érdemes nézelődnünk, és még ha nem is vagy annyira tapasztalt autók terén, akkor is könnyen ellenőrizheted az olaj betöltő nyílás fedelének lecsavarásával, hogy a választottunk nagy valószínűséggel rövid utakon városi használatnak volt kitéve. Ezt mutatja, ha a kupak belsejében, fehéres olajpára lecsapódást látunk.

4. Alvázszám és a szervizkönyv

Önmagában nem sokat tudsz megmondani az alvázszámról, de amit érdemes megnézni, hogy a motortérben meglegyen az ütött alvázszám, ami megegyezik a forgalmi engedélyben szereplő adatokkal. Ami nagyon megkönnyítheti a dolgod az az autodna.hu weboldal, ahol ingyenesen is megtudhatsz adatokat az adott gépjárműről.

Autóvásárláshoz tanácsok

Ezt a vezetett szervizkönyvvel összevetve már sokkal tisztábban láthatsz.

Még egy hasznos link: Valós Kilométer

5. Próbaút

A mindent eldöntő próbaút során dől el igazán, hogy ő lesz a választott vagy sem. Vezetés közben érzed, hogy tetszik-e, ilyen volt az elképzelésed vagy valami egészen más.

Legjobban akkor látod a hibákat, ha hidegen indítod, füstöl-e vagy sem, azonnal indul, vagy nehézkesebben. Figyelj a hangokra! A kormány teljes eltekerése nagyon lassú menetben, megmutathatja a lengéscsillapítók állapotát és észrevehetőek más hibák is, ha kellemetlen, esetleg fémes hangot észlelsz.

Autóvásárlásnál mindig menj próbaútra

Fékbetét cserére utal, ha menet közben pulzálást, rezgést érzel a fékpedálon.

Sokan félnek a kettőstömegű lendkeréktől, de ezt is könnyen ellenőrizheted egy nagyon egyszerű tippel: Állítsd le az autót egyszer benyomott majd kiengedett kuplunggal. Ha zavaró, kerregő hangot ad ki valószínűsíthető, hogy már nem húzza sokáig, és ez sem egy olcsó dolog.

Automata váltó esetén nézd meg hogy ránt-e miközben fokozatot vált.

6. Papírok

Nagyon fontos az autó vásárlásnál, hogy minden papírja rendben legyen, így megkíméled magad az ezt követő kellemetlenségektől.

Autóvásárláshoz jótanácsok

Magyar papíros kocsi esetén mindenképpen szükséges a törzskönyv és a forgalmi. Kérdezd meg, hogy az autón volt-e hitel, mert ha igen, erről lenni kell egy törlési papírnak, ami ezt igazolja. Külföldi autónál, ha például német, egy zöld színű A4-es és egy kisebb papírnak kell lennie, ami a törzskönyv és a forgalmi (úgynevezett "kis Brief és nagy Brief”) emellett kell még lennie egy vizsga papírnak. EU-n kívüli autónál a legfontosabb a vám befizetéséről megbizonyosodni.

Amikor az adásvételit írod, a legfontosabb, hogy az a személy legyen az eladó, akinek a neve szerepel a forgalmiban.

7. Törvény védi a vevőt!

Amit sokan nem tudnak, hogy a vevőnek igen is vannak jogai, akkor is, ha magánszemélytől vásárol. Rejtett hiba esetén magánszemélytől 1 év, kereskedő esetén 2 év szavatosság van az autóra. A vevő ilyen hibák esetében kérheti a kijavítást, az árleszállítást vagy akár el is állhat az adásvételtől. Kivételes eset, ha az adásvételi szerződés kizárja a szavatosság lehetőségét, ezt igyekezzünk elkerülni!

7+1 Jó, ha tudod

Autóvásárlást követően, ha az autód átesik egy nagy szervizen, megkíméled magad a váratlan helyzetektől. Ilyenkor érdemes olajat, fékbetéteket, szűrőket és vezérlést cserélni, ami típustól függően lehet 100.000-300.000 ezer forint, de hosszú távon ez megtérül, ugyanis ha már valami tönkremegy, az sokkal komolyabb kiadás, mint egy nagy szerviz.

További autós hírek

2012 november 1-től lett kötelező az új autók esetében a gyári nappali menetfény. Sajnos ez a legtöbb típusnál CSAK ELÖL VILÁGÍT motorindítást követően...

Terjed a neten egy sztori, amit most már mi is megosztanánk, bár elég furcsa… Ám ha igaz, akkor imádjuk :)))) A történetet a...

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy általa rögzített videóra. Sajnos előfordul, hogy a rendőri állomány bizonyos tagjai időnként nem viselkednek példamutatóan. A fedélzeti...

Teszi fel a kérdést és foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a portfolio.hu 14-i cikke. Írják: “Az új főpolgármester programja érintheti a Budapesten közlekedők,...

A kellemetlen esetre szeptember 23-án került sor, amikor egy idős nő félre állt a járművével, hogy szemügyre vegye az út szélén árusított tojásokat, a...

Kapcsolódó írások

Autófinanszírozás: hogy éri meg jobban?
2016. november 29.
Ha autót szeretnél vásárolni, több lehetőséged is van. Persze a legegyszerűbb, ha készpénzben egyben kifizeted az autót, de ez nagyon sok embernek vagy túlságosan megterhelő anyagilag, vagy egyenesen lehetetlen.
Mennyire bízhatsz meg az online autókereskedők kárjelentéseiben?
2017. november 02.
Nem csak az autóvásárlásnál, hanem az adásvételi piac minden egyes területén az egyik legfontosabb tényező a sikeres együttműködéshez a bizalom
Tesztvezetés közben a leendő ügyfelek, oldalról fotózva
2018. október 26.
Mi a párhuzam egy komoly párkapcsolat és az autóvásárlás között? Általában mindkét esetben beletelik egy kis időbe, amíg megtalálod a nagybetűs Ő-t.
Autókereső mobil alkalmazás - MAH Tndr
2018. november 16.
Szeretsz Tinderezni? Autók között is böngésznél hasonló módon? Ne is keress tovább, a MAH TNDR alkalmazás színt visz a keresgéléssel eltöltött unalmas órákba!